Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Погледнат в профил гръбначният стълб има S-образна форма. Погледнат отзад или отпред обаче гръбначният стълб на човек трябва да е изправен.

Гръбначно изкривяване (сколиоза) наблюдаваме, когато гръбначният стълб е изкривен под S-образна или С-образна форма, погледнат в предно-задна посока.

 

На какво се дължи появата на сколиоза?

 

Не е напълно ясна причината, поради която се образува това заболяване и медицината все още работи в тази насока. Все пак лекарите твърдят, че то може да е вродено или придобито.

Придобитата сколиоза може да е следствие от прекарано заболяване (рахит), от претърпяна травма или операция. Друга основна причина е неправилната стойка в училище или на работа, която води до подобно изкривяване.

 

Какви са симптомите и измененията, които предизвиква сколиозата?

 

Видима асиметрия на тялото, която се характеризира с един или няколко от следните симптоми – различно ниво на раменете, по-голяма извивка на талията от едната страна, несиметричен гръден кош, наклон на главата на едната страна, оптична измама за различна дължина на краката, което се дължи на извивката на гръбнака.

 

Всички тези видими изменения, може да са съпроводени от изтръпване и болка в крайниците от едната страна. Болка в сърдечната област, затруднения в дишането и лесна умора се наблюдават при по-тежките случаи на заболяването.

 

На каква възраст се проявява сколиозата?

 

Ако е вродена, сколиозата може да бъде диагностицирана още докато детето е на 2-3 годинки. Ако се придобие обаче, обикновено се проявява в пубертета, когато децата израстват най-бързо. Някои случаи на сколиоза, която не е овладяна в детска възраст, може да доведе до усложнения след раждане.

 

Как се лекува сколиозата?

 

След обстоен преглед при ортопед, той назначава кое е най-доброто лечение за пациента. Ако изкривяването е до 20 градуса, състоянието просто трябва да се следи с редовни прегледи при специалист на всеки шест месеца.

 

Ако изкривяването е над 20 градуса, се предписва лечебна гимнастика и плуване.Целта е да се изправи гръбнака и да се заздрави мускулатурата, така че да не пада цялата тежест на торса върху гръбнака. При по-тежките случаи, когато изкривяването е около 40 процента и повече, се налага слагане на специален корсет, който да държи гръбнака изправен, докато не завърши костното развитие на човека (това е някъде в края на пубертета). Този метод е колкото ползотворен, толкова и рискован, тъй като обездвижването на гърба води до намаляване на мускулатурата и това може да даде негативно отражение след свалянето му.

 

При някои по-тежки случаи се налага оперативна намеса, за да се спре прогресиране на заболяването. Целта на операцията е да се коригира част от кривината, но няма никаква възможност да се преодолее напълно.

 

Сколиозата е неприятно, но не и непреодолимо заболяване. Ако не ви е открито в ранна възраст, когато е можело да бъде излекувано, единственият начин да не ви създава проблеми е да поддържате стабилна мускулатурата на тялото си. За целта спортът трябва да стане неизменна част от живота ви, заедно с качествен матрак и удобна възглавница.

 1. Avatar
  Живка Димитрова

  Здравейте,д-р Марио!
  Може ли да питам нормално ли детето ми , което е на два месеца, след прекарана пневмония да има кашлица . Изписаха ни от болницата на 26,03,2015г. Докторите казаха че е добре, Но когато плаче и се събуди от сън има кашлица не е къртеща , но все още кашля,Също и повръща след оригване и изпражненията са му жълто- зелени. От тогава два пъти съм го водела на лекар и той ми казва че е добре и е готов за ваксина, Според вас нормално ли е това състояние след пневмония да има кашлица,повръщане след хранене и жълто зелени изпражнения,

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Живка , не е нормално едно бебе на 2 месеца да кашля продължително.
   Мисля ,че има връзка с повръщането. Има вероятност вашето бебе да има рефлукс – връщане на храна от стомаха към хранопровода и от там да попада в дихателните пътища. Това ще го прецизира специалист – гастроентеролог. Терапията – сгъстяване на храна и противорефлуксна


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Здравейте!Момчето ма е на 8 год и половина,от известно време забелязах леко изкривяване,едното му рамо стои малко по-високо от другото.Разбрах че има хомеопатично средство което би помогнало.Благодаря!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ваня,
   най-вероятно има сколиоза.
   Хомеопатичният препарат е Калкарея флуорика 15 сн -2 пъти по 5 гран. в продължение на 3 месеца.
   Но това лечение не изключва кинезе и физиотерапия.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Даниел

  Здравейте,докторе!Какво бихте ми препоръчали при гръбначно изкривяване?Имам неправилна стойка.Правя упражнения за да подобря нещата,но искам да добавя и хомеопатия.

 4. На 9 месеца сме, бяхме с вирусна пневмония, уж всичко е наред но малката не може да от храчки и пак има хъркане това много ме притеснява… Правим инхалаций давам сироп за отхрачване.. И пак нищо.. Моля за съвет, благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Дайте на бебето Антимонум тартарикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   Водете го редовно на прегледи.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up