Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

8 симптоми на менингита и един бърз тест, които всеки родител трябва да знае

12-shutterstock68959750-resize550

Менингитът е заболяване, което засяга мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък. Причините за появата са различни, но симптомите като цяло си приличат./Здраве.то

Смята се, че децата са най-податливи на това заболяване. Това е и причината родителите да знат за какви симптоми да внимават най-вече.

Внезапна температура

 

Един от симптомите на менингитът е висока температура, която се появява изневиделица. Детето започва да трепери и да се оплаква, че му е студено. Болният вдига висока температура много бързо и е изключително трудно тя да бъде свалена. Този симптом обаче може да се дължи и на други заболявания, затова трябва да се обърне внимание и за други промени в състоянието на детето.

 

Силно главоболие

 

 

Главоболието, причинено от менингит, не е просто силно, а направо непоносимо. Още повече че се засяга и вратът на пациента, но заради силната болка той не може да обърне внимание на това. При новородените може да се наблюдава подуване в областта на фонтанелите на главата.

 

Замъглено зрение

 

 

Човек, засегнат от менингит не може да фокусира с едното око и така се получава замъглено зрение.

 

 

Болка в стомаха, гадене и повръщане

 

 

Човек, болен от менингит губи апетитът си. Това се получава заради гадене, което може да бъде последвано от болка в стомаха и повръщане.

 

Чувствителност към ярка светлина

 

 

Друг симптом на менингит е непоносимост към ярка светлина, защото предизвиква навлажняване на детските очи и гадене, заедно със засилване на главоблието.

 

Скованост в муслулите на врата

 

 

Дете с менингит може да бъде разпознато и заради позата му: ъолежи на една страна с глава силно изпъната назад и със свити колена. Опитите да си отпусне главата често са безуспешни.

 

Невъзможност за отпускане на краката

 

 

Дори ако малчуганът успее да отпусне главата си напред към гърдите, то краката му остават свити в колената. Този феномен се нарича симптом на Брудзински.

При менингит се появява и симптомът на Кернинг при който детео не може да изпъне крака си в коляното, а той остава разпънат на максимум 90 градуса.

 

Неизчезващи кожки обриви

 

 

Обривите по кожата също може да са симптом на менингит. С един прост тест може да се определи дали е нещо безобидно, или е свързано с менингит.

Вземете чиста стъклена чаша и я поставете върху мястото на обрива. Натиснете към кожата си, докато мястото избледнее. Ако натискът доведе до оеднаквяване на цвета на незасегнатата кожа с мястото на обрива , човекът няма менингит. Ако мястото на обрива не избледнее, тогава потърсете медицинска помощ.

Какво да правите?

Менингитът е опасно забляване, така че ако забележите някои от тези симптоми, потърсете лекар. Трябва да осигурите на болният тихо, спокойно място с приглушена светлина, докато лекарите дойдат.

Разкажете на лекаря за симптомите, коит сте забелязали. И не отказвайте, ако ви предложат да влезете в болница, ако е на лице подозрение за менингит, защото това заболяване се лекува най-добре в контролирана среда./ Здраве.то

 1. Avatar
  Веселина

  Здравейте, Д-р Янакиев, чета с интерес вашите публикации. Имам питане към вас и се надявам да ми дадете добър съвет. Момченцето ми е на 5 годинки и преди две седмици започна да кашля, първи, втори ден леко, след това два дни с ужасна неспираща кашлица, имаше лека температура до 37,5,която вдигаше и смъкваше от само себе си, започна да пие бентус, вентолин, ериус и биозин таблетки. Подобри се кашлицата, но след няколко дни отново вдигна температура и ми предписаха антибиотик Медоклор, всичко се повлия добре още на следващия ден. Остана обаче една кашлица, която е сутрин и от време на време, през деня. След като свърши Биозина, започнах черен бъз сиропче сутрин и от няколко дни му давам мед, джинджифил и лимон. Правя му чайчета от шипка, глог и липов цвят. Личната лекарка ни каза, че всичко е наред, гърлото е добре, гърдите чисти. Въпроса ми е, може ли кашлицата да остатъчна, макар и суха и мога ли да му давам билков сироп Гринтус и разбира се, какво ще ми препоръчате вие! Благодаря Ви, предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселина,
   Започнете да давате Калиум сулфурикум 9 сн – 2 пъти по 5 гран. и е хубаво да правите инхалации с физиологичен разтвор.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up