Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

7 тежки обиди, които децата никога не прощават на своите родители

 

Mother comforting her crying little girl - parenthood concept

 

Всичко, което правим в живота на децата ни се връща стократно. Ако детето расте обичано – то ще се научи да обича, ако усеща подкрепата на своите родители, това ще му даде криле, за да достигне най – високите върхове.

Но има думи и постъпки, които възрастните често изричат или правят, без да се замислят, как те се отразяват на ранимата детска душа.

Няма да научим децата си да се държат по – добре, ако самите ние ги караме да се чувстват зле.

Те помнят с години обидните думи на техните родители. Думи, който могат да се отразят пагубно в развитието на личността, думи които смазват самочувствието и предопределят съдби ето и кои са те:

 1. Сравняване с другите…

Опитвайки се да мотивират децата, да учат, да се развиват в една или в друга посока – родителите правят една основна грешка – сравняват с другите деца ,, Петър ходи на трета олимпиада по математика, а ти – виж се, една задача не можеш да решиш! Непрекъснатото съпоставяне не мотивира – напротив, кара детето да се чувства като провалило се, като губещо, като не достатъчно добро. Самите ние трябва да осъзнаем, че винаги ще има някой, който ще е с една крачка по напред. Това не означава, че непременно трябва да го следваме.

Всяко дете има свой собствени качества, възможности и заложби, който е добре да изтъкваме а не непременно да го поощряваме към това, което са добри останалите.

2. Подценяват възможностите

„Остави, това не е твоя работа“

„Дай това на брат си да го направи – ще се справи по – добре“

Родителите често подценяват възможностите на свойте деца. Това ги кара да се чувстват малоценни, губят стимул за борба и воля да се докажат. Не отсичайте крилете им. Дайте им възможност да се докажат. Дори да не постигнат най добрите резултати ще знаят, че поне са опитали.

3. Неспазените обещания

Всяко дете помни не спазените обещания на своите родители.

„Ако ти завършиш с отличен ще ти купя ново колело“

Мечтаната награда стимулира детето да даде най – доброто от себе си, за да постигне добри резултати, но какво, ако не спазим обещанието си?

Когато не получи обещаната награда, детето не само остава разочаровано, а разбира и каква е стойността на обещанието. Едва ли следващия път този номер ще мине.

Ако не смятате да изпълните обещанието – просто не обещавайте.

4. Лъжата

Лъжата си е лъжа, както и да я тълкуваме най – често родителите се опитват да заблудят децата си, за да прикрият неприятна информация, печални факти, които биха разстроили по – малките.

Макар и оправдана , благородната лъжа може да се превърне в повод за конфликт или в пример за подражание. „Те ме излъгаха и аз ще ги излъжа“

5. Предателство

Децата не забравят, когато са били предадени. Разкриването на дълбоко пазена тайна, предпочитането на някой друг дори и под формата на игра – тези постъпки могат да се отразят отрицателно върху детето. То започва да се чувства предадено, трудно би поверило своите тайни отново.

6. Незачитане на мнението

Повод за пререкания между родители и деца е нежеланието на по – възрастните да се съобразят с мнението на децата си. Подрастващите имат свое мнение за мода, стил, прически, които често не съвпадат с мнението на родителите им. Те от своя страна не спестяват унизителни забележки от сорта на:

“ Така ще ходиш облечен/а, когато сам/а изкарваш парите си!“

“ Ти още не знаеш какво искаш! “

“ Докато живееш в моя дом ще правиш това което аз казвам! “

7. Безразличие

Това може би е една от най – фаталните грешки, които родителите допускат.

В тази връзка японски учен представя нагледно пред целия свят един прост опит с растения. Той посадил три еднакви растения в отделни саксии.

Всяка сутрин обсипвал с внимание и грижи първата саксия – помилвал я, говорил и мили думи.

На второто растение крещял и го обиждал с груби думи.

Третото растение – дори не го поглеждал.

След време от първата саксия се появило красиво цвете. Второто растение било абсолютно сухо, а третото семенце така и не поникнало.

Децата в голяма степен приличат на тези семенца, а родителите жънат това, което сами са посадили.

Обичайте, подкрепяйте, разбирайте своите деца!
Преди да се впуснете в обиди пребройте до 10. Тогава си представете, как бихте се почувствали, ако сте от другата страна!? /decatabg.com

 1. По точка 1.Няма как да се съглася,защото ако не го научиш от малко да се сравнява с другите,то няма има по-висока цел и ще се задоволява стова което то прави без да се напряга.Е,щом толкова можеш,е добре.Ами как ще го амбицираш за по добри резултати?Така остава посредстрвено и неразвиващо се и без импулс и стремеж .
  2.Не е правилно да се казва ПОДЦЕНЯВАНЕ ,а разграниаване на възможностите.Не може някой който разбира и го влече математиката,да го накараш да стане боксъор.Реализъм,драги е думата.
  3.Обещаното нонеизпълнено трябва да се обясни.Не така категорично да се отсече ,че горкото дете е онеправдано.Все пак водещ и основен е родителят ,а не то.И ако нещо не е изпълнено,то може да е станало неизпълнимо или други причини ,които като се обяснят и на детето да му стане ясно.Така става съпричастно с проблемите на дума,а не разгелзено и налагащо се на което всяко обещание да се изпълнява на всяка цена.Че то за него утре морето ще мустане до колен и всичко каквото поиска ще му се дава в ръцете и за него няма да има нямане.От това може да произлезе всичко ,само не и възпитан и културен човек,с мисъл и съувствие за другите и това че не е център на вселената.
  4.Ами давайте направо -Щ е ти кажа наяправо -майка ти умря,мисли каквото щеш нищо че си на 4 години.
  И това е голяма глупост.
  5.Голяма беше тази дума,даже повечето деца не я знаят ако някой нарочно не им насочи вниманието към нея и те да я повтарят като папагали.
  6.Само това оставеа и то да ни учи.Щото има по-добър вкус ли или опит???!!!
  7.Едва ли има родител безразлиен към дацата си ,така че това е някакси показно и купешко.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up