Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

5-те най-необичайни клинични случаи на 2019г.

1.Пациент откашля гигантски тромб с форма на бронхиално дърво

36-годишният калифорниец почти сбъдва израза „да си изплюеш дроба“, когато изкашля огромен тромб, отливка на белия му дроб пред очите на лекарите. Пациентът е страдал от ритъмно нарушение, което налага антиагрегантна терапия. Специалистите обясняват, че отделянето на тромб, с формата на бронхиалното дърво е изключителна рядкост, а състояниетона пациента е било толкова тежко, че въпреки усилията на екипа е починал седмица по-късно.

Случаят е публикуван с списание The New England Journal of Medicine.

 

2. Пациентка получава амебиаза на мозъка след назална промивка

69-годишна жена от Сиатъл се заразява с амебиаза след като си прави назална иригация с чешмяна вода вместо с препоръчания физиологичен разтвор. Скоро след това получава обрив на носа, който не отминавал, а година по-късно започва да страда от припадъци

Отначало лекарите подозира развитието на мозъчен тумор, но в последствие разбират, че се касае за инфекция с паразита Balamuthia mandrillaris. След подробна анамнеза откриват и изпочника на заболяването- ползването на нестерилизирана вода за промивка. Случаят е описан в списание International Journal of Infectious Diseases.

3. Мъж живее с лъжица в хранопровода в продължение на година

Китаец поглъща лъжица за да спечели бас и чуждото тяло засяда в хранопровода му. Изненадващото в случаят е, че предметът не му причинява дискомфорт поради което той не търси лекарска помощ. Година след инцидента, след силен удар в гръдния кош, мъжът получава болки и диспеня, което го принуждава да се консултира с лекар. Специалистите провежат двучасова операция по отстраняване на чуждото тяло, става ясно от изявление на болницата Xinjiang Meikuang General Hospital. След интервенцията пациентът се възстановява бързо и безпроблемно.

 

ИмуноБуст – Природната защита  срещу  идващите  грипни  вируси…

 

4. Консумацията на мозък от катерица води до рядка мозъчна инфекция

Нюйоркчанин развива изключително рядка и в случая фатална инфекция след като е консумирал мозъци от катерици. 61-годишният мъж е откаран в лечебно заведения след като изненадващо получава халюцинации и губи представа за време и място. Семейството му съобщава, че болният обича да ходи на лов и става ясно, че консумира мозъци на катерици. Този странен хранителен навик довежда до заразяване с рядък вариант на болестта на Кройцфелд- Якоб, причинено от приони. Диагнозата не е потвърдена при аутопсия, но лекарите обясняват, че образът от ЯМР наподобява това на заразени с прионовото заболяване.

До момента има едва няколко стотици документирани случаи на варианта на болестта на Кройцфелд- Якоб и повечето са свързани с консумация на заразено телешко месо във Великобвитания през 80-те и 90-те години на XXв.

5. Изгубена контакна леща бива намерена 28 години по-късно

Когато 14-годишната по това време британка губи своята контактна леща, когато бива ударена с перце при игра на бадминтон, не обръща особено внимание. Почи три десетилетия по-късно лекарите намират чуждото тяло капсуловано под клепача й.

Вече на 42г., пацинетката отива на преглед при офталмолог след като левия й клепач се подува и започва да сълзи обилно. Специалистът открива киста, която бива остранена хирургично, а в образуванието намира изгубената леща. Според лекарите при травмата отпреди 30 години контактната леща мигрира в клепача и това води до локално възпаление.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up