Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

20 начина за стимулиране на мозъчната дейност на детето

dete-roditel-razgovor_f_improf_600x400

 

1. Развитието на бебето започва още преди раждането. Затова е важно с какво се храни майката, какъв режим спазва и каква физическа активност практикува. Колкото по-здравословно се храни  и живее тя, толкова шансовете да роди добре развито, здраво и умно дете са по-големи.

2. Говорете на бебето  на глас, независимо, че то все още вероятно не разбира всичко онова, което му казвате. Изговаряйте правилно всяка дума. Няма нужда да говорите на „бебешки“. Правилният говор е гаранция за правилното речево и езиково развитие на детето.

3. Играйте с детето игри, които включват ръцете. Така то ще усвои фините движения на пръстите.

4. Реагирайте всеки път, когато детето забележи или то самото реагира на дадена случка, предмет или явление. Когато правите това, детето ще осъзнае, че неговите емоции и интереси са важни и за вас.

5. Запознайте бебето възможно най-рано с книгите. За най-малките можете да взимате така наречените „тихи книжки“, изработени от текстил.  По този начин ще развиете интересът към литературата и четенето от най-ранна възраст. Когато четете на малкото дете, използвайте всякакви прийоми да събудите интересът му и да го задържите възможно най-дълго.

6. За правилното развитие на мозъка от голямо значение е и физическия контакт. Затова не се колебайте дали да погалите или прегърнете детето си. Сресвайте косичката му, правете му масаж, дръжте го за ръка.

7. Поощрявайте детето си да играе с кубчета и строители, частите от които може да реди в кули или редици. Това ще му помогне да схване концепцията за причината и следствието. Когато кулата стане твърде висока, тя ще падне.

8. Реагирайте на бебешкия плач и се отзовавайте на него възможно най-бързо. Това няма да навреди на бебето по никакъв начин, нито ще го разлигави. Успокойте бебето с песничка или люшкане или с ласкав говор. Това ще накара бебето да се почувства защитено и сигурно.

9. Поощрявайте интересите на детето по отношение на науката, откритията, техниката и пътешествията.

10. Правете масаж на гръбчето или на цялото телце на бебето, но и когато порасне – продължавайте с това занимание. То ще ви помогне да създадете неразрушима връзка с детето си и ще го научи на взаимност и споделяне, защото докато го масажирате можете да му пеете, разказвате приказка или просто да му говорите.

11. Включвайте дори най-малките деца в домашните ангажименти и му позволявайте да проявява самоинициатива. Можете да започнете със задачата да започне да прибира играчките си на правилното място, като го приучите да ги сортира по цвят или големина.

12. Децата възприемат нова информация по-добре, когато са в съответната среда, затова когато искате да му представите нещо ново го заведете в парка, зоологическата или ботаническата градина. За по-големите деца изключително интересни са музеите.

13. Когато пеете песнички, включвайте жестове  с ръце и движения с тяло. Така детето ще свърже съответните действия със звуците и ще изгради естествени езикови модели, които ще съответстват на моторните действия.

14. Когато въвеждате нова храна в менюто на детето му разкажете за нея – къде и как расте, как се приготвя, какъв вкус има. Когато приключи с храненето не пропускайте да го похвалите. Това ще създаде положителна нагласа на детето към храненето въобще.

15. Когато искате да бъдете чути, приклекнете, така че очите ви да срещнат очите на детето ви. По този начин то не само ще ви чуе, но и ще разбере какво искате да му кажете, а наред с това ще се почувства равнопоставено и сигурно. Този прийом върши чудесна работа, когато искате да помогнете на детето да се облече по-бързо.

16. Никога не засрамвайте или не плашете детето, ако то не иска да направи едно или друго нещо или не се е справило според очакванията.

17. Съобразявайте се с темперамента на бебето, това ще му дава сигурност и ще откривате как с израстването постепенно нараства и неговото самочувствие.

18. Показвайте на детето как да бъде грижовно, състрадателно, добро, как да споделя с другите като му показвате чрез личен пример.

19. Позволявайте на детето си да изпита удоволствието от различните сетивни преживявания. Не се страхувайте да го поощрявате да играе с пясък, вода, сухи листа, камъни, растения и домашни животни.

20. Непрекъснато показвайте на детето си, че то е важно за вас и вие непрекъснато се интересувате от него и неговите занимания. Винаги изразявайте възхищението си, от това, което то прави, но и не си спестявайте критиките, когато са необходими. Всички тези действия детето възприема по едни единствен начин – родителска обич и любов, които са най-важните, за да расте то здраво, уверено и самостоятелно. /purvite7.bg/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up