Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

2-годишно от „Столипиново“ – със съмнение за морбили

0000335244-article2

 

2-годишно дете е прието в болница със съмнения за морбили, съобщи Министерството на здравеопазването. Информацията към Министерството е подадена от РЗИ-Пловдив.

Става дума за 2-годишно дете от пловдивския квартал „Столипиново“, което е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение, където след 3 дни получава характерния за болестта обрив.

Няма данни на детето да е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст. По информация на близките семейството е пребивавало скоро в Германия и Румъния.

Предстои лабораторно потвърждение на случая в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар.

В момента в съседна Румъния властите съобщават за 3200 случая на болестта, сред които и 17 жертви. От здравното министерство изрично увериха преди дни, че заплаха за България няма.

Изпратения са указания до всички здравни инспекции за вземането на превантивни мерки за опазване на населението от морбили. Според последния доклад на европейския център за контрол на заболяванията в страните от ЕС най-висока заболяваемост се наблюдава при децата до 1 годишна възраст и тези от 1 до 4 години.

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане./Днес бг

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up