Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

17% от децата са с повишени нива на белтък в урината, сочат данни от изследване

Децата, прекарали бъбречна инфекция, които се нуждаят от продължително анитбактериално лечение, на практика са лишени от тази възможност, защото няколко евтини лекарствени продукта не се внасят в страната и родителите им са принудени да ги осигуряват сами от съседни държави. За това алармираха нефролози и родители на пресконференция, посветена на Световния бъбречен ден, който се отбелязва днес под наслова „Има надежда”.

Голямо проучване на екип детски нефролози, обхванало 5000 деца от областите София, Враца, Монтана, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Велико Търново е показало, че при 17% от изследваните е било констатирано повишено ниво на белтък в урината, посочи детският нефролог д-р Димитър Русинов от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев” в София. По неговите думи този факт дава основание на медиците да препоръчат включването на това изследване в профилактичния пакет за всички деца на 7 и 15 годишна възраст и вече се водят разговори с институциите в тази насока.

Бъбречните заболявания са втората група по честота в детската възраст след заболяванията на дихателната система, уточни нефрологът и припомни, че недобре лекувани, тези болести могат да предизвикат много усложнения в млада и по-зряла възраст.

Липсата на навик у децата да поемат достатъчно количество течности и да ходят редовно до тоалетна, когато са в детската градина или на училище, са един реален фактор за възникване на бъбречно заболяване и е редно родители и институции да създадат необходимите предпоставки за преодоляване на това вредно поведение, единодушни бяха днес медици и представители на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания.

В тази връзка са необходими  промени в наредбата за здравните кабинети в училищата, както и в стандарта за санитарните помещения, защото училищните тоалетни като цяло са в много лошо състояние, призоваха родителите днес.

ЗДРАВЕ НЕТ

 1. Avatar

  зДРАВЕЙТЕ!Урината на детето ми има мирис и направих изследване какво означават резултатите:Урина – ОХИ Профил *
  pH ( урина ) 6,0
  Относително тегло 1,020
  Белтък ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Глюкоза ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Кетотела ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Билирубин ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Уробилиноген Неувеличен Неувеличен
  Кръв ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Нитрити ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Левкоцити* ( + ) Положителен
  Седимент 10-12 левкоцита,3-4 еритроцита на поле
  Детето ми е на 1г. и 1м. момиченце?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя
   Има данни за леко възпаление – за което говорят левкоцитите.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up