Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

15 изпитани начина да съсипем детето си

Depositphotos_72888795_l-2015

www.moeto-zdrave.life

 

Въпреки че повечето родители се стремят да се грижат за децата си по възможно най-добрия начин, съществуват безброй пътища, по които можем да изкривим развитието им.

Недостатъчно доброто родителство не се изчерпва с единични неуспехи, каквито се случват на всички, а представлява постоянен модел, при който родителят вреди трайно на поведението и емоционалността на малкия човек. Тогава дисциплината се превръща в инструмент за наказание и обезценяване, а не за изграждане на зряла и самостоятелна личност.

Ето 15 работещи начина да компрометирате развитието на детето в спектъра от авторитарно до свръхлиберално родителство:

 1. Давайте на вашето дете всичко, което поиска, когато го поиска. Забавлявайте го през цялото време. Ако пожелае да гледа любимия си филм за стотен път, оставете плановете си, както и идеята да се разходите навън. Избягвайте всичко, което може да го разстрои.
 2. Планирайте менюто около желанията на детето. Никое дете не бива да яде нещо, което не му харесва.
 3. Не дисциплинирайте детето при нежелано поведение. Всеки трябва да може да се изразява свободно – така няма да бъде мачкан, когато порасне.
 4. Не се тревожете, когато детето ви се бие с други деца или ги наранява. Животът е несправедлив и винаги някой го отнася. Важно е детето ви да бъде на върха от малко.
 5. Ако детето ви се оплаква от учителя, винаги взимайте страната на детето. Игнорирайте учителя, ако иска да обсъди проблеми с детето ви. Дисциплината може да нарани чувствата му.
 6. Предпазвайте детето от неуспехи и провали – правете каквото може вместо него, предвиждайте всяка трудност и я елиминирайте в зародиш. Ако детето се препъне в нещо, обвинете външните фактори. Създайте балон, в който детето да расте без предизвикателства.
 7. Обличайте детето си в дизайнерски дрехи, независимо от цената. Научете го да държи на лукса. Външният вид трябва да бъде водещ.
 8. Изграждайте детето, което искате да имате, а не това, което имате в действителност. Съобразно предпочитанията: моделирайте го, за прилича на вас или да се отличава максимално. Добре би било то да може да компенсира всичките ви неуспехи. Избирайте еднолично училище, приятели, хобита и професия. Детето ви трябва да бъде физически и емоционално безупречно. Всякакви отклонения от нормата трябва да бъдат коригирани.
 9. Стремете се да оркестрирате всяка минута от ежедневието му. Не оставяйте детето да взима решения само. Бъдете посредник в отношенията с другите, подсказвайте какво трябва да каже и направи.
 10. Сравнявайте го с другите деца, като величаете техните предполагаеми положителни качества и криткувате публично недостатъците на вашето дете. Ако то все пак се провали в нещо, припомняйте му го отново и отново. Ако се наложи, накажете го пред братя и сестри, баби и дядовци, братовчеди и дори съседите.
 11. Основният метод за дисциплиниране трябва да бъде физическата заплаха. Стимулирайте страх, за да контролирате детето по-лесно.
 12. Приемайте поведението на детето винаги лично. Ако то се ядосва и тръшка, това е, защото иска да ви нарани и е неблагодарно. Вие сте посветили живота си на него, а то си позволява да ви излага пред другите. Не бива да се задоволявате с нищо друго освен обожание. Спирайте в зародиш изразяването на каквито и да е негативни чувства към вас.
 13. Не показвайте любов и привързаност, за да не го разглезите. Игнорирайте сигналите, че има нужда от емоционална подкрепа. Заместете я с развлечения от смартфона или таблета.
 14. Говорете едно, а правете друго. Обещавайте, дори когато нямате намерение да спазвате обещанията си.
 15. Изисквайте от детето си да се вписва в колективните норми, дори когато те не отговарят на индивидуалността му. Атакувайте в зародиш самостоятелното мислене.

бруни

 

Д-р Марио Имунобуст – За  да  изглежда  всяка  една  жена  жизнена, здрава  и  да  може  да  се  справи  с  непрекъснатите  задължения…

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up