Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар

Горещо време: организмът е в опасност

Радвайки се на лятното слънце, често забравяме за опасностите, които могат да ни дебнат в този момент. Те са много, но едни от най-значимите са топлинният и слънчевият удар. Понятието слънчев удар е познато на почти всички, но едва ли всеки от нас може своевременно да го разпознае и да окаже правилно първа помощ. Също така, мнозина погрешно смятат, че така нареченият удар може да ги застигне само под жаркото слънце. Не по-малко загадъчна за повечето от хората е и фразата “топлинно изтощение”.

Да разберем каква е разликата между горните понятия, как да разпознаем тези състояния и да окажем първа помощ на пострадалите?

Какво е топлинен, слънчев удар и топлинно изтощение?

В основата на триадата на тези понятия е топлинният удар – остро състояние, което се развива в отговор на прегряване на тялото. Прекомерно топлият и влажен въздух усилва процесите на генериране на топлина и нарушава отдаването на топлина. При такива условия тялото не може да се справи с терморегулацията, а жизнените системи в него излизат извън строя.

Причините за топлинен удар са:

► дълъг престой в условия на високи температури и влажност;

► физическа активност в горещо време или в лошо проветрявано помещение;

► недостатъчен прием на вода и преяждане в горещо време;

► неправилно подбрани дрехи и принудително носене на работни униформи.

Термичен шок може да се получи не само през лятото. Подобно състояние може да се развие в сауната и в лошо проветриво, тясно помещение. Това се случва почти незабележимо за човек, чието състояние се влошава внезапно и изисква спешна медицинска намеса.

Слънчевият удар – разновидност на топлинния

Също така е остро състояние, което се развива в резултат на прегряване, но само под лъчите на слънцето. Намирайки се под слънчевите лъчи, организмът започва да произвежда повече топлина, отколкото може да изразходва. Кръвоносните съдове на мозъка се разширяват и кръвният поток се увеличава. В резултат на това не само кръвообращението се нарушава, но и процесът на терморегулация. В зависимост от степента на тежест на слънчевия удар, той може да причини непоправима вреда на здравето и дори да доведе до смърт.

Топлинното изтощение е един от синдромите, които настъпват при прегряване

Състоянието не е толкова опасно, колкото топлинният удар, но също така изисква спешна помощ. Топлинното изтощение се развива в резултат на обилно потене, загуба на телесни течности и соли. Хората с високо кръвно налягане са най-склонни да развият това състояние.

Всяко едно от тези три състояния изисква медицински грижи и по един или друг начин може да застраши здравето и дори човешкия живот.

Топлинен удар: как да го разпознаете и да окажете първа помощ?

Малките деца и възрастните хора са най-уязвими при топлинен удар. До 7-8-годишна възраст терморегулаторният механизъм още се формира, а с напредване на възрастта способността на организма да контролира температурата намалява постепенно и човек започва да се адаптира по-лошо към температурните промени на околната среда. Освен това, топлинният удар е най-опасен за хора със сърдечни заболявания като хипертония и атеросклероза, както и тези, които имат проблеми с теглото.„

Симптомите на топлинния инсулт включват:

 обща слабост и световъртеж;

 пулсиращо главоболие;

 повишен сърдечен ритъм и затруднено дишане;

 гадене и повръщане;

 разширени зеници;

 нестабилност и несигурност при ходене;

 припадък.

Първата помощ трябва да бъде предоставена незабавно, ако се появят такива признаци. Преди пристигането на лекарите е необходимо:

 да преместите човека на по-прохладно място;

 да му дадете да пие вода със стайна температура;

 да свалите всички тесни накити и колани и да разхлабите дрехите;

 напръскайте лицето на пострадалия с хладка вода и покрийте главата му с мокра кърпа.

Слънчев удар: симптоми и първа помощ

Най-голяма вероятност за развитие на такава патология се наблюдава през лятото. Дължи се на продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Основните признаци зависят от неговата форма, определена от продължителността на престоя под слънцето и особеностите на организма на пострадалия:

► при лека степен на слънчев удар, човек усеща леко гадене, пулсиращо главоболие и обща слабост, зениците му се разширяват и пулсът се ускорява;

 при средната форма на тежест се появява силно главоболие, освен гаденето и повръщане, нарушена координация, дишането и пулсът са ускорени, температура на тялото се повишава и е възможно дори кръвотечение от носа;

 тежката форма е придружена от объркване, зачервяване на кожата, конвулсии, халюцинации, рязко повишаване на телесната температура до критични стойности.

При тежката форма на патологията, без незабавно оказване на медицинска помощ, рискът от смърт е висок.

Първата помощ при това състояние е същата, както при топлинния удар. Премествайки пострадалия на сянка, премахвайки всички стягащи дрехи и аксесоари, осигурявайки на тялото охлаждане и свеж въздух, спешно трябва да се обадите на “Бърза помощ”. Ако човек е в съзнание, трябва да му се даде колкото е възможно повече вода да пие.

Ако човекът е в безсъзнание, трябва да го поставите да легне на една страна, като издърпате назад ръката, върху която лежи, и да свиете противоположния му крак в коляното.

Всичко за топлинното изтощение

Топлинното изтощение е по-леко състояние от топлинния удар, но без подходяща помощ може бързо да прерасне в него.

Признаците на топлинно изтощение са:

 обилно потене;

 влажна и лепкава кожа;

 обща слабост;

 бледност или зачервяване на лицето;

 гадене; бързо и плитко дишане;

 леко повишаване на температурата;

 конвулсии.

Също така, поради голямата загуба на течности, човешката урина става тъмна. Когато се появят тези симптоми, трябва да:

 осигурите на пострадалия пълна почивка на сенчесто място и свободен достъп до чист въздух;

 разкопчайте ризата и колана, свалете пръстените и другите стягащи елементи;

 осигурете му вода да пие;

 охладете пострадалия чрез компреси, вентилатор или други импровизирани средства.

Важно е внимателно да се следи състоянието му. Спешна медицинска помощ може да е необходима, когато температурата се повиши над 38.9 градуса, човекът изпадне в безсъзнание или получи гърчове.ttps://zdrave.to/s

Милена ВАСИЛЕВА

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up