Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

10 причини да не даваме телефон в ръцете на дете под 12 години

Съвременните технологии отдавна са неразделна част от живота ни. Всеки ден в метрото или автобуса виждаме хора – млади и стари – забили поглед в мобилния телефон или някоя друга модерна джаджа.

Децата ни се раждат, сякаш научени да работят с мобилното устройство, а ние им се възхищаваме и ги наричаме „умници“. Замисляли ли сте се, обаче, дали постъпваме правилно, давайки телефона или таблета в ръцете на 3-годишния си син?

Децата бързо свикват с телефона.

Докато е в ръцете им, не издават звук, но ако им го вземете – избухват в плач. И тогава родителите се чудят защо е невъзможно да се намери общ език с децата и защо те нямат взаимоотношения в реалния живот.

Комуникативните умения са заложени в нас още от детството. Според педиатрите, възрастта от 0 до 3 години е много важна за развитието на зрението, формирането на речевия апарат и обогатяването на речника на децата. За деца под 3-годишна възраст е особено важно да говорят колкото е възможно повече с родителите и връстниците си, а не със смартфона на мама.

Американската академия по педиатрия посочва, че децата на възраст 0-2 години не трябва изобщо да се излагат на електронни устройства . А на възраст от 3 до 5 години не трябва да използват джаджата повече от един час дневно, а от 6 до 18 години – по два часа на ден.

В същото време статистиката посочва, че съвременните деца прекарват средно неколкократно повече време пред екрана, 6-7 (!) часа на ден. Повечето американски деца използват мобилни устройства всеки ден от двегодишна възраст, а от 7 до 8 години те вече имат постоянен достъп до интернет.

10 причини да не давате телефона в ръцете на деца под 12 години

Загрижени учени алармират – не давайте телефон в ръцете на дете под 12 години. Ето 10-те основни причини за това решение.

Пристрастяване и зависимост

Колкото повече родители проверяват пощата си, преглеждат новините, сърфират в социалните мрежи, толкова повече се отдалечават от децата си. Липсата на внимание у възрастните често се компенсира от същите джаджи и цифрови технологии.

В някои случаи самото дете става зависимо от портативни устройства, интернет и телевизия. Тази зависимост придобива размерите на епидемията. Всяко единадесето дете на възраст 8-18 години е дигитален наркоман.

семейство с мобилни телефони

Вредна радиация

През 2011 г. Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака класифицираха радиоизлъчването на клетъчни телефони и други безжични устройства като потенциален канцероген, поставяйки го в група 2Б („евентуално канцерогенна за хората“).

Въпреки това, трябва да се има предвид, че децата са по-чувствителни към различни негативни влияния, защото мозъкът и имунната им система продължават да се развиват.

мобилен телефон излъчване

Въздействие върху развитието на мозъка

Мозъкът на бебето се утроява от раждането до двегодишна възраст и продължава да расте до 21 години. Развитието на мозъка в ранна възраст се определя от дразнители на околната среда или отсъствието им.

Стимулирането на мозъка с прекомерно излагане на електронни джаджи, както показват изследванията, е изпълнено с когнитивни забавяния, повишена импулсивност, намалена способност за саморегулиране и самодисциплина.

влияние на мобилните устройства

Закъснения в развитието

Седенето зад таблет или телефон означава липса на движение и може да доведе до забавяне на физическото и психическото развитие. Този проблем стана очевиден в Съединените щати, където всяко трето дете в училищна възраст има забавяне в развитието, което очевидно се отразява на академичното му представяне.

Физическата активност, от своя страна, подобрява вниманието и способността да се усвояват и усвояват нови неща. Учените твърдят, че използването на електронни технологии вреди на развитието на децата и неблагоприятно влияе върху тяхната способност за обучение.

вредата от мобилните телефони

Прекомерно затлъстяване

Страстта за гледане на телевизия и компютърни игри са примери за нехранителни навици, които са пряко свързани с епидемията на наднорменото тегло. Сред децата, които са неконтролирани и постоянно използват преносими електронни устройства, затлъстяването се среща 30% по-често.

В допълнение, затлъстелите юноши са изложени на по-висок риск от ранен инсулт и инфаркт, което значително съкращава продължителността на живота им. Учените алармират, призовавайки всички родители да наблюдават теглото на децата, защото първото поколение на XXI век има голям шанс да умре преди родителите си.

затлъстяване

Проблеми със съня

Статистиката в САЩ подсказва, че 60% от родителите не контролират колко често децата им общуват с елетронни устройства, а в три от четири семейства на децата им е позволено дори да ги вземат с тях в леглото.

Синята светлина на екраните на телефони, таблети и лаптопи предотвратява нормалния сън, което води до намаляване на времето за почивка и липса на сън. Учените сравняват липсата на сън с недохранването: и едното, и другото изчерпват тялото, и съответно неблагоприятно се отразяват на успеха в училище.

нарушения в съня

Психологически разстройства

Висенето в Интернет често води до изолация и развитие на фобиите. Този списък може да бъде допълнен с биполярно разстройство, психоза, поведенчески аномалии, аутизъм и разстройство на привързаността (т.е. нарушение на близък емоционален контакт с родителите).

За ваша информация, едно от шест канадски деца има някаква психична болест, която често се лекува само със силни психотропни лекарства.

мобилен телефон в леглото

Агресивност

Бруталността на телевизионните и компютърните игри се отразява в реалния живот. Детето получава готов модел на поведение, който може да реализира в реалността около него.

И много изследователи стигат до същото заключение: насилието от екрана има краткосрочен и дългосрочен ефект – агресията може да се прояви не веднага.

компютърни игри

Цифрова деменция

Научните наблюдения доказват, че  влиянието на джаджите върху деца на  възраст 1-3 години води до проблеми с концентрацията на вниманието до седмата година от живота. Децата, които не могат да се концентрират, просто губят възможността да научат нещо и да си спомнят нещо.

Отдръпване от реалността

Прекомерното използване на електронни технологии от деца не само влияе върху тяхната психика и способността им да съчувстват, но и ги прави по-уязвими в реалния живот, който те като цяло не познават.

Това означава, че времето, прекарано във виртуалния свят, често не ги научава на нищо полезно, а знанията за електронните устройства не гарантират успех в бъдеще, защото технологиите непрекъснато се подобряват и ще им е все по-трудно да успяват.

виртуална реалност

Какво да правите като родители? Дали да вземете всички електронни устройства и от детето и да забраните телевизията и влизането в Интернет? Така ще стане по-лошо. Детето ще се ядоса на родителите си и те ще станат врагове в очите му.

телефон в ръцете на деца

Джаджите са необходима част от съвременния живот. Необходимо е да се позволи на детето да се научи да използва смартфона, но не и твърде рано. Не трябва да бутате телефона в ръцете на едногодишно дете, само за да отклоните вниманието му. За една година едно дете може да намери толкова интересни неща в познатия свят около нас, за това не се нуждаем от смартфони.

Необходимо е да ограничите времето, което детето прекарва пред екрана. Педиатрите препоръчват да се разработят ясни правила за използването на тези приспособления за цялото семейство.

Например, да се определят пространствата без джаджи – кухня, хол или колата. Препоръчително е да се съгласите, че няма място за телефони на масата.

мобилни телефони на масата

Би било добре да се настоява, час преди лягане децата да не гледат нищо. За да постигнете по-голям ефект, можете да покажете солидарност и да наложите ограничения върху себе си (може би това ще бъде полезно и за родителите?).

Сегашното време на технологиите и интернет отнемат от детето много време за неща, които нищо не му дават в развитието: социални мрежи, безкрайни анимации и игри.

Затова следващия път, когато посегнете да дадете на детето си мобилния телефон, за да „купите“ малко време за себе си, помислете над горните неща. Не е късно за децата ни!/mid13.bg7.eu

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up