Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

10 основни разлики между бедните и богатите

bill-gates-kniga

 

„Бях богат. Бях и беден. Познавам и двете състояния.“   Това споделя бизнес експерът Даниел Али пред сайта Бизнес инсайдър. Той е израснал като бедно дете, но мечтаел да забогатее.

На 24 години вече има първия си милион. Вярва, че всеки трябва да се опита да забогатее.   Харесва максимата на Бил Гейтс:   „Не е твоя вината, че си се родил беден, но е твоя вината, ако умреш беден.“

Даниел Али, живял някога в бедност, наблюдава какво отличава богатите от бедните и установява 10 основни различия в начина им на мислене.

 

10 основни разлики между бедните и богатите

1а. Бедните хора са скептични. Те винаги се съмняват в другите. Мислят, че ще ги излъжат, ще ги измамят и ще им вземат парите.

1б. Богатите хора са доверчиви. Сигурно ще се изненадате колко богати хора оставят жилищата си и автомобилите си отключени. Това поведение не е типично за бедните. Богатите хора се доверяват (в разумни граници) на тези, които срещнат и ще им дадат възможност да бъдат себе си.

2а. Бедните хора винаги търсят вината. Бедните хора винаги се взират в проблемите, вместо да търсят решения. Те са маниаци да търсят кой е виновен за нещо. Бедните винаги обвиняват средата, работата, обстоятелствата, времето, правителството, държавата. Могат да изготвят цял списък с извинения и обяснения защо не могат да бъдат успешни.

2б. Богатите хора винаги търсят успеха. Богатите хора разбират, че всяко нещо си има причина. Вместо да оставят живота си на „произвола на съдбата“, те предприемат действия и така ги спохожда големият успех. Оставят настрана всички извинения и напълно изкореняват качеството да обвиняват другите. Богатите знаят, че от самите тях зависи всичко хубаво, което би могло да им се случи.

3а. Бедните хора правят предположения. Когато трябва да си обяснят защо нещо не се е случило или получило, те правят предположения. Например искат да се срещнат с някой важен човек и веднага се поражда предположението:   „Сигурно няма да има време да говори с мен“.   Бедните хора правят извинителни предположения преди дори да са проверили фактите, възможностите, преди да са опитали нещо да се случи.

3б. Богатите хора задават въпроси. Богатите хора задават въпроса:   „Какво ще стане, ако …?“.   Например:   „Ако напиша писмо на президента и той ми отговори…“   Ако започнете да задавате въпроси, ще си спестите много неприятности. Силата е в ръцете на тези, които задават правилните въпроси. Богатите хора не отговарят на вашите въпроси, те задават въпроси на вашите отговори.

4а. Бедните хора казват „те“ и „тях“. Бедните хора хвърлят вината върху другите и самодоволно се разграничават от тях, а може да са дори в един екип или да работят на едно и също място и да им се плаща да свършат нещо заедно.

4б. Богатите казват „ние“. Това показва съпричастност, екипност, поемане на вина или пък гордост от нещо, което е свършено. С „ние“ богатите инвестират в това, в което вярват.

5а. Бедните хора търсят най-евтиния начин. Често бедните се подлъгват да купуват например най-евтините дрехи, но в крайна сметка може дори никога да не ги облекат, защото не стават за носене. Така са платили една цена за абсолютно нищо.

5б. Богатите хора търсят най-добрия начин. Богатите не се ограничават само с цената, когато търсят нещо. Те търсят нещо качествено. Богатите хора никога няма да се отрупат с безполезни и неизползваеми вещи.

6а. Бедните хора си мислят, че парите са по-важни от времето. Милиони хора по света продават безценното си време за пари. Винаги човек може да си върне например 500 лева, но никога не може да си върне 50 загубени часа. Бедните никога не осъзнават колко ценно нещо е времето.

6б. Богатите знаят, че времето е по-ценно от парите. Богатите никога не продават ценното си време за пари. Те се стремят да го изпълнят с преживявания, които ще обогатят живота им. Кариерата им е фокусирана върху това, което харесват да правят и да помагат на другите, а не просто да стоят на работно място за мизерна заплата и само да гледат да минава работното време.

7a. Бедните хора се конкурират. Когато бедните хора видят някаква възможност, те научават как другите го правят, копират го и почват ревностно да му подражават. Най-често никога дори не се замислят, че може да има и друг път да се постигне нещо. Вместо това у тях се загнездва убеждението, че това, което правят другите, е най-доброто и за самите тях.

7б. Богатите хора създават. Богатите хора ще създадат нещо, което е точно за тях. То ще е уникално, ще отговаря на техните ценности и разбирания.

  8а. Бедните хора се оплакват, обсъждат и критикуват. Бедните хора са научени да бъдат бедни от своите родители и фамилии. Техните семейства са им внушили, че всичко е грешно. Те чуват постоянно оплаквания, обсъждания и критики.

8б. Богатите хора хвалят и се наслаждават на добрите думи. Богатите хора знаят, че са важни поощренията и добрите думи. Когато към някого се отнасяш по този начин, той се опитва да даде повече от себе си.

9а. Бедните хора търсят съвети от аматьори. Бедните хора се вслушват в съветите на другите без значение какви са те и търсят одобрение от познати за неща, с които те не са запознати. Те вярват във всичко, което чуят, без да умеят да преценяват кой е авторитет в тази област и с каква тежест е неговото изказване. Бедните приемат становищата като факти и не правят никакво свое проучване, тъй като са доволни от отговора.

  9б. Богатите търсят експертен съвет. Тези, които са богати, са се научили да мислят за себе си. Ако не могат да разберат нещо, те ще се посъветват със специалист. Обикновено си плащат за съвети и така имат богат избор от възможности кого да попитат и да получават най-добрите насоки. Богатите знаят, че експертите правят само предложения.

10а. Бедните хора имат големи телевизори. Бедните хора губят много ценно време в гледане на спорадичните изображения на телевизора, върху които нямат никакъв контрол. Те използват свободното си време, за да избегнат „изкуството на мисленето“ (което е най-прекрасното занимание) и да го заменят с нещо, за което си мислят, че е „забавление“.

10б. Богатите хора имат големи библиотеки.  Богатите хора са образовани и четат много книги. Те използват своите знания по начин, който им е от полза. Посветени са на това да опознаят себе си, другите и света. И едно важно правило. Колкото повече им се увеличава личната библиотека, толкова и собственият им дом става по-голям.     За да подобрите финансовото си състояние, изучавайте как действат богатите хора. Ако сте заобиколени от хора, които са бедни, правете обратното на тях (не се оплаквайте, не критикувайте, не обсъждайте, не бъдете скептични, не обвинявайте, не търсете съвети от аматьори, не си губете времето с телевизия). Скоро ще сбъднете своите финансови мечти.
 Danybon.com. 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up