Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

10 грешки, които правят новите родители

Първа, разбира се, е паниката

istock-519709744

 

 

Човешко е да се греши и никой не е безпогрешен – особено тези, които стават майки и бащи за първи път. Но следвайки мъдростта „опознай врага, за да го победиш“, събираме 10 най-често срещаните грешки, за да се предпазим от тях.

Така че ето ги тук най-важните 10 неща, които вършат неправилно новите родители, събрани в пригледен списък и придружети със съвети за преодоляването им.

Грешка № 1: Паника – от всичко, за всичко

Много нови родители са уплашени при някои физически реакции – плюене, повръщане и други неща, които прави бебето. Притесняват се дали получава достатъчно храна или пък му е твърде малко. Дали плаче прекалено много, или не достатъчно.

Като се тормозят за малките неща, заради тази тревожност родителите могат да пропуснат да се наслаждават на първата година от живота на детето си. А в действителност бебетата са много по-устойчиви и силни, отколкото си мислим.

Грешка № 2: Смятат, че бебето плаче само, когато нещо не е наред

Бебетата плачат дори, когато са перфектно обгрижени. Плачът е тяхното средство за комуникация; в повечето случаи, той е част от това да бъдеш бебе.

Естествено, ако вашето дете е неутешимо в продължение на час и е с някой от следните симптоми: висока температура, обрив, повръщане, подуване на корема или нещо друго необичайно, обадете се на педиатър възможно най-скоро. Винаги, когато мислите, че нещо не е наред, се консултирайте с вашия лекар.

Грешка № 3: Събуждат бебето, за да бъде накърмено

Кърмачетата могат и трябва и да спят през цялата нощ. Това е възможно и полезно за тях, за майките – също.

Грешка No. 4: Бъркат плюенето с повръщане

Разликата между плюенето и повръщането е в честотата, с която се случват. Ако бебето повръща поради стомашно-чревен вирус, то ще се повтаря през всеки 30 или 45 минути, независимо от храненето. Докато плюенето е спонтанно и обикновено е свързано с начина на хранене.

 

Книга „Кодът на детския имунитет“ – най-важното, което трябва да знаете за боледуването на вашето дете

 

Грешка No. 5: Подценяват опасността при повишаване на температурата на новороденото 

Температура над 38 градуса ректално в първите 3 месеца от живота на бебето е спешен случай и налага незабавно да се свържете с педиатъра. Единственото изключение е температура, която се развива в рамките на 24 часа след първия набор от имунизации на новородените.

На тази възраст имунната система на бебето не е достатъчно силна, за да се справя самостоятелно с инфекции

Грешка № 6: Неправилно инсталират столчето за кола

Обърнете се към специалист, за да се уверите, че сте инсталирали правилно столчето на бебето. Животът му може да зависи от това.

Грешка № 7: Пренебрегват грижата за устната кухина

Много нови родители не мислят за зъбите или за оралното здраве на новороденото, докато не стане твърде късно. Не давайте мляко за кърмачета в леглото, след като зъбките са поникнали. Това ще увеличи риска от развитие на кариеси.

Почиствайте венците на бебето с влажна марля и започнете да използвате четка за зъби, когато навърши една година. Важно е също да се уверите, че вашето дете получава достатъчно флуорид. Флуорът се намира естествено в питейната вода и помага за предотвратяването на кариесите.

Ако водата не е флуорирана, попитайте вашия стоматолог за добавки.

Грешка № 8: Игнорират брака си

Когато се роди първото дете, наистина е изключително важно да останете свързани в рамките на брака. И докато трябва да се полагат много грижи за бебето, то, по някакъв начин трябва да се поддържа и чувството, че сте двойка.

Грешка № 9: Спорят и се карат пред бебето

Скандалите са част от бита на почти всяко семейство. Но малкото детенце няма и представа какво се случва и дори и на 3-месечна възраст ще се чувства уплашено и застрашено.

Грешка № 10: Доверяват се на ненадеждни източници за родителски съвети

Бъдете внимателни, особено при вземането на решения за общи медицински грижи и имунизации.

Еми Спасов

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up