Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Щитовидната жлеза дирижира метаболизма

По правило знаете, че имате щитовидна жлеза там някъде около гърлото (ларинкса, да сме коректни), но едва ли подозирате колко процеси в тялото са командвани от нея. Тя е малко по-голяма от монета от 20 стотинки и е оформена  като крила на пеперуда – има два дяла, които се свиват около трахеята. Щитовидната жлеза получава на свой ред заповедите си от хипофизната жлеза, която пък се подчинява на част от мозъка, наречена хипоталамус. Комуникациите в тази система се извършва от тялото чрез хормони.

 

Основната работа на щитовидната жлеза е да произвежда два много специални хормона. Те имат ужасни за произнасяне имена, затова са известни като T3 и T4 – молекулите им съдържат 3 и съответно 4 атома йод. Йод – нещо ви просветва, нали!?

 

Какво  представлява  автоимунния  тиреоидит  на  Хашимото..

 

Т3 и Т4 образно се спират на всяка клетка в тялото и дават нареждане, ако е необходимо да се консумират повече кислород и хранителни вещества – като по този начин ускоряват обмяната на веществата – или обратното. Хормоните също имат пръст в стимулиране на сърдечния мускул и нервните функции, усвояването на холестерола и хранителните вещества, като се гарантира нормалният растеж и развитие на мозъка! Чрез тях тялото работи с точна скорост и поддържа оптимална температура. Те взаимодействат с всички други хормони в тялото, включително инсулина, кортизола и половите хормони.

 

При увеличена функция на жлезата (хипертиреоза), която се изразява със засилено производство на Т3 и Т4, се регистрират типични симптоми. На първо място обмяната на веществата работи на ненормално високи обороти, настъпва повишаване на телесната температура, на сърдечната честота, нерядко и на кръвното налягане. Наблюдава се безсъние, треперене, често изпотяване, разстройство и засилен апетит, без обаче да е налице нарастване на теглото.Това най-често става, когато определени зони от жлезата не се “подчиняват” на контрола на хипоталамуса и хипофизата и произвеждат повече от необходимото количество хормони.

 

При намалена функция на щитовидната жлеза организмът страда от липсата на Т3 и Т4, като най-честата причина е недостигът на йод в храната (затова се йодира трапезната сол!). Хипоталамусът и хипофизата “улавят” този дефицит и стимулират жлезата да произвежда непрекъснато все повече и повече хормони, което не е възможно. Жлезата нараства неимоверно, образува се “гуша”. Енергията в организма не е достатъчна, всички процеси протичат по-бавно и по-мудно – налице са нарушена мисловна концентрация, лесна уморяемост, студени вълни, апатия, нерядко и депресивни настроения.

 

Възпаления  на  щитовидната  жлеза …

 

Нормалната телесна температура е почти сигурен белег за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Жизненоважните ензими, катализиращи всички процеси в тялото ни, работят най-добре при 36.8 C. Понижаването на телесната температура се дължи най-често на оскъдно количество Т3 и Т4 в кръвта, което води до неправилно и непълно разграждане на мастната тъкан и на недостатъчно енергия и топлина за тялото. Tогава се наблюдава и наддаване на тегло за сметка на нарастване на мастната тъкан.

 

Ако също така трудно намирате обяснение за умора, депресия, мускулни болки, менструални проблеми, трудности с отслабването, запек, проблеми с паметта, болки в ставите (тя регулира и нивото на калций в кръвта!), вероятно трябва да се консултирате с ендокринолог  относно здравето на вашата щитовидна жлеза.
Редно е да споменем, че щитовидната жлеза отделя и хормона калцитонин, който увеличава количеството на калция в костите и намалява нивото на калция в кръвта. Неговите нива са от значение за развиване на остеопороза, но това ще бъде тема на друга дискусия.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up