Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Шест общи и четири местни симптоми на рак

1519361615_1

 

Ние знаем, че някой е болен от рак, но всеки път мислим, че това няма да се случи точно на нас. Но нали тези, които са се разболели, вероятно са мислели по същия начин. Много е важно да се вслушате в организма си и при първите признаци на заболяването да се обърнете към лекар. 

ОБЩИ СИМПТОМИ НА РАК

Нисък хемоглобин 

Хемоглобинът е протеин в кръвта, който носи кислород към органите. Силното понижаване на хемоглобина може да е признак на онкология. Ако сте си правили анализ на кръвта значи е имало някаква причина, но на нейния фон лекарят може да не отдаде голямо значение на нивото на хемоглобина, така че вие сами трябва да сте нащрек. Ако забележите, че индексът на хемоглобина е само 70-80 единици, консултирайте се с онколог.

Болка

Всяка болка има своя собствена причина. Например, гърбът най-често боли в резултат на непривично или неправилно физическо натоварване. Например, посетител на фитнес клуб е решил да спести пари от треньора, прави упражненията самостоятелно, но в неправилна поза. Но ако болката е възникнала без причина, не преминава дълго време и не се премахва с хапчета, е добре да се потърси мнението на лекар.

Рязка загуба на тегло 
Този признак се проявява по-често в късните стадии на заболяването, но може да се появи по-рано. Ако изведнъж сте започнали да отслабнете, но не сте се забъркали в стресови ситуации, не сте спазвали диета и не сте спортували, това е повод да се обърнете към онколог. Болният спира да се храни добре и поради дехидратацията бързо губи тегло. Това се дължи на факта, че туморът заставя организма да работи по различен начин, нарушава метаболизма и води до рязка загуба на тегло. Внезапното отслабване не е повод за радост и или смяна на гардероба, това е симптом.

Слабост

На ранните етапи, пациентът може бързо да се уморява след всекидневна работа, с която преди това се е справял с лекота. Това се случва, защото туморът отравя организма, заставяйки го да произвежда биологично активни вещества и променя обичайните процеси. Вслушайте се в себе си, има ли други причини за умора?

Често боледувате

Когато възникне рак, имунитетът на пациента отслабва и вече не може да противостои на вируси и инфекции. Ако сте започнали да се разболявате често, особено в топлия сезон и не заради климатика, направете си изследвания. Този симптом може да се прояви в първите етапи на рака, но е труден за разпознаване.

Жълтеница

При отравяне с токсини или всяко друго тежко заболяване, черният дроб престава да изпълнява напълно функциите си, туморът го възпрепятства. Това води до промяна цвета на кожата, която придобива жълтеникав оттенък. Понякога, в случай на заболяване, кожата потъмнява и косата започва да расте бързо.

МЕСТНИ СИМПТОМИ НА РАК

Уплътняване на кожата

Най-лесно се открива уплътнението в гърдите, в останалите случаи само лекарят може да го забележи. Ако почувствате подуване под кожата, си направете изследване за всеки длучай.

Кръвотечение

Кървенето е признак на нарушение на работата на вътрешните органи. Кръвта може да излиза при кашляне, повръщане. Задължително обърнете внимание на това. Появата на синини също може да говори за онкология. Ако след случайно натъртване, синината не преминава в продължение на няколко седмици, това е подозрително.

Кашлица и хрипове

Кашлицата и промяната на гласа могат да говорят за рак на дихателната система, особено ако това е кашлица с кръв. Разбира се, такива симптоми могат да бъдат причинени от възпаления и инфекции, но е по-добре да се застраховате. Ако кашлицата и недостигът на въздух не изчезнат повече от две седмици, консултирайте се с лекар.

Увеличаване на бенката

Ако бенката започне да расте без причина, промени формата и отенъка си, това е лош знак, трябва спешно да я покажете на лекар. Възможно е това да не е бенка, а меланом, т.е. рак на кожата. Това са основните му характеристики: асиметрия, неравномерни ръбове, атипичен цвят (бенките имат кафяв оттенък и меланомите – кафяви с черно, червено, бяло или дори синьо). Ако по кожата ви се появят странни белези или неравномерни бенки, които не изчезват в продължение на няколко седмици, консултирайте се с онколог.

Отидете на лекарски преглед 

Ако забележите някой от тези симптоми, не забравяйте да отидете на лекар. Не се притеснявайте, че може да ви помислят за хипохондрик, защото става въпрос за вашето здраве./Zdrave.to

 1. Avatar

  Здравейте, Др . Янакиев много хубав тема, реших да споделя и моя проблем надявам се да ме насочите , кърмих детето си 7 месеца до миналата година април месец, кърмата ми намяля драстично и рвших да го отбия , но по мия безотговорност реших да не пия лекарства за пълното и спуране мислех че см щте спре, но продължава и до днес да ми течв кърма при стискане н гърдите имам и болка и бучка. Отидох на гинеколог каза че съм направил двустранна мастопатия , и че това не е кърма д направим изследване н секрета който истича, резултата беше Галакторея, хормонален дисбаланс, а за бучките ми предписа гел за мазане по един път Прогестогел, и да отида след един месец на проверка . А за секрета ми кза че е късно за лекарства и наи добре след нова бременост щте се оправят хормоните , но аз се прутеснявам не миже ли нещо да пия . Прочетох темата и имач доста от симптомите, лесна учоряемост, болки в гърба между лопатките от една година невролог минисписа само магнезий, нисък хемоглобин 94 , ниско кръвно 90/60 . Може ли да ме насочите какви изследвания да си направя и при какъв лекар да отида. Имали в хомеопатията нещо което би ми помогнало за секрета от гърдите и бучките. Благодария ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ели,
   Трябва да направите консултация с онколог и да Ви назначи мамография.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up