Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Червените чушки са изключително полезни – възползвайте се..

Пиперът е много богат на витамини, особено витамин С. Достатъчно е да хапвате по 30-40 гр. на ден, за да удовлетворите дневната нужда на организма. Отличително качество на пиперът е, че той не губи своите свойства в продължение на 70-80 дни. Най-високата концентрация на аскорбинова киселина (витамин С) се намира около стъблото.

Зрелите плодове на пипера съдържат 289-324 мг. витамин С на всеки 100 гр. Освен това червените чушки са богати и на каротин и рутин. В червения пипер също така се съдържат витамините В1, В2 и Е. Комбинацията между високото съдържание на рутин и витамините от В групата правят червените чушки иделно средство за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им.

Благодарение на съдържанието на провитамин А, червеният пипер е отлично средство за стимулиране растежа на косата, подобряване на зрението, както и на кожата и лигавиците на тялото.

Богатото съдържание на витамините В1, В2, В6 и РР обяснява полезните свойства на червените чушки за хора страдащи от депресия, диабет, отоци, дерматити, както и увреждане на паметта.

В състава на червения пипер влиза и алкалоида капасаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката. Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

За да бъдете здрави – хапвайте червени чушки

Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези. Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.

Въпреки многото полезни свойства, които изброихме, трябва да използвате червените чушки с особено внимание в случаи на заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, тъй като червения пипер съдържа много етерични масла и сурови влакнини.

http://www.zdravnitza.com/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up