Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Чели сте във Фейсбук за смъртоносния парацетамол с „мачупо вирус“? Ето каква е истината

1517085776-1

Един призрак броди из Facebook Messenger – призракът на „парацетамола, който съдържа опасния machupo вирус“. Много е вероятно и вие сте попаднали на съобщения със снимки на хапчета P / 500, които призовават да споделите тревогата с приятелите си и да „спасите живот или живот“.

А спешното предупреждение, съставено на неграмотен български език, гласи следното: „внимавайте да не вземете парацетамол, който идва написано п / 500. това е нов, много бял и лъскав парацетамол, лекарите съветват, че съдържа „machupo“ вирус, считан за един от най-опасните вируси в света, с високо смъртност. моля споделете това съобщение, с всички хора в списъка ви за контакти, както и със семейството, и спасете живот или живот…. аз свърших моята част, сега е ваш ред… помнете, че бог помага на тези, които помагат на другите и на себе си. – да.“

Оценете този превод…

Анонимният „спасител“ на човечеството очевидно е бързал толкова много, че просто е пуснал съобщението си през машинния превод на Facebook, без дори да си направи труда да го изчисти от грешки. Езикът обаче е последният проблем на тази фалшива аларма, която циркулира в социалните мрежи от няколко години насам. Появява се в САЩ, Русия, Латинска Америка, Индия, Малайзия, Бразилия, Ангола, Мозамбик и т.н. На някои места заразата с „Мачупо“ в „много белия парацетамол“ се заменя с „Ебола“ – според текущата мода. Ето как изглежда и руският му вариант, който се разпространява през WhatsApp (на третата снимка). Едва сега, в разгара на грипната епидемия, тематичната измама си проби път и в България. Естествено – без каквото и да е позоваване на официално съобщение от здравните служби. Какво е „Мачупо“ и има ли почва у нас?

Вирусът Мачупо е известен като боливийски хеморагичен вирус или „черен тиф“, идентифициран за първи път през 1963 г. в Северна и Източна Боливия. Обичайно се разпространява по въздушно-капков път, чрез храна или чрез пряк контакт с урина или фекалии на заразени гризачи (най-честите преносители на вируса). Инфекцията при хората може да се случи при допир до отпадъчните вещества. Симптомите на заболяването включват треска, болка в мускулите, кървене на венците и спазми.

Към момента боливийската хеморагична треска не е засичана никъде по света извън Южна Америка. Твърдението, че парацетамолът или каквото и да е друго лекарство може да се зарази с патогена и да създаде риск от инфекция, е несъстоятелно. Както „мачупо“, така и повечето вируси не могат да живеят дълго в суха и стерилна среда, каквато представлява производството и съхранението на таблетките парацетамол. Няколко здравни инспекции в страни като Малайзия, Индонезия, Сингапур и др. се виждат принудени официално да опровергаят фалшивите твърдения за парацетамола заради масовото разпространение на съобщението в социалните мрежи, като посочват, че до момента няма нито едно легитимно доказателство, че лекарствен продукт е имал досег до вируса. „Нов, много бял и лъскав парацетамол…“ От снимката ясно се вижда блистер с парацетамол на фармацевтичната компания Apex. Въпросният производител е базиран в Индия и не присъства в регистъра на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването. Нито един от медикаментите, произвеждани от Apex, не се продава на българския пазар – включително Paracetamol / P 500.

Регистърът на лекарствените продукти, притежаващи разрешение за употреба в Република България, е публичен и може да се разгледа тук. Всички лекарства, които съдържат парацетамол и се продават по българските аптеки, могат да бъдат видени тук. С други думи – пийте си хапчетата според лекарското предписание и не се поддавайте на абсурдни и недоказани с фактически данни твърдения в социалните мрежи. С малко повече здрав разум и хигиена на източниците, и тази фалшива Facebook-епидемия ще остане в миналото, подобно на истерията с „Римския статут“, „вирусът Джеймс Ууд“ и всевъзможни други елементарни измами. Източник: www.webcafe.bg.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up