Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ХРАНЕНЕ ПРИ ТОНЗИЛЕКТОМИЯ (ОТСТРАНЕНИ СЛИВИЦИ)

hranene-pri-otstraneni-slivitsi1

 

Сливиците са важна част от човешкия организъм. Те възпрепятстват попадането на бактерии и вируси в тялото, задържайки ги с порите си.
Известно е, че сливиците също се възпаляват, поради което увеличават обема си. Ако лечението не помогне, е възможно да се наложи премахването им. Тъй като след такава интервенция се понижава имунитетът, е необходимо да се промени хранителният режим на пациента след оперативната намеса.
Самата процедура е кратка и не е сложна, но след приключването й се усеща болка в гърлото, като отворените рани затрудняват сдъвкването и преглъщането на храната. Това е другата причина, която налага да се премине към по-различно меню от обичайното. То включва различни детски храни сладолед, млечни каши.
През първите дни след отстраняване на сливиците гълтателният рефлекс на пациента е нарушен, той изпитва силни болки в гърлото. Веднага след манипулация не е възможно хранене, тогава единствен може да се приемат няколко глътки вода.
Разбира се, възстановяването при децата е по-бързо, в сравнение с това при възрастните. Ако малчуганите отказват да се хранят, може да ядат сладолед. Той не би навредил, дори напротив – ще помогне за по-бързото зарастване на раните.

Ако пациентът не се храни, е необходимо да приема вода на всеки час и половина. В никакъв случай да не се допуска обезводняване на организма. Вариант е да се пие студена вода с помощта на сламка.
На втория, третия ден след операцията се започва с консумация на малки количества храна, която следва да бъде течна и студена.
Подходящи са течни храни или под формата на пюрета, например, супи без сол и подправки, каши от грис, негъста овесена каша, приготвена с прясно мляко, настъргани продукти.
Напитките да бъдат студени или със стайна температура (но не по-висока).
Препоръчва се приемът на прясно мляко, но то да бъде предварително термично обработено и охладено.
Забранени са грубите храни като:
хляб;
баници;
гарнитури;
плодове;
зеленчуци;
плодови пюрета и сокове;
пържени и остри ястия;
подправки;
горещи чай и кафе.
Раните започват да зарастват след 5-ия ден, а пълно оздравяване се очаква след 2 седмици. Пред този период областта около сливиците не трябва да се травмира с неподходяща храна. За да се подпомогне възстановителния процес, може да се използват специални разтвори за бързо зарастване на рани, или например, отвара от лайка./ Фрамар

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up