Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Хранене при диария

960-540-dete-razstrojstvo-diariia-toaletna

Диарията е състояние, при което изпражненията стават много по-меки, с променен зеленикав цвят или по-течни от обикновено. Честотата на движение на червата се увеличава.

Честа причина за диарията е промяна в диетата (храненето), инфекция, вирус или заболяване.

 

Какво да правим?

Важна е консултацията с лекар, за да се определи причината за детскатадиария. Ако причината за състоянието е някакво заболяване и инфекция, то лекарят ще определи какво е най-подходящото лечение за детето.

Повечето деца могат да бъдат лекувани и в домашни условия, ако положението не е много сериозно.

Основната опасност при децата с диария е дехидратацията. Затова детето трябва да приема повече течности от обикновено. Трябва да се спазва и специфичен хранителен режим, който да спомогне по-бързото възстановяване. Хубаво е да се избягват млечните продукти, а също и храни богати на мазнини и фибри. Много сладките храни също не са препоръчителни.

Могат да се консумират по меки храни като банани, варени картофи, ориз, препечен хляб, моркови, печено пиле, но без кожата. Препоръчват се печени ябълки, може да се консумира крем супа от картофи/ориз и моркови, подпарвена с малко копър (копъра спомага за намаляване на газовете в стомаха)

Не бива да се забравя, че децата и особено бебетата с диария се обезводняват много бързо, затова трябва да се приемат много течности. Препоръчват се отвара от шипки, кора от нар и джоджен/мента, няколко дюлеви семки, компот от дренки без захар (запарени само с мъничко вода). Ако детето вече се е обезводнило е наложително да се даде електролитен разтвор и незабавно да се потърси спешна помощ.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up