Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Хранене от 1 до 3 години

С навършването на годинка детето преминава към обща храна. А пред теб изникват въпросите: дали е време за млечна кухня и нуждаеш ли се изобщо от нея? В зависимост от развитието на малкото педиатърът преценява кога точно то да премине на млечна кухня – това може да стане и на 8-месечна възраст по  преценка на лекаря. С появата на зъбките може да започне и промяната в хранителния режим.

 

 

 Кухнята на мама или храна отвън?

 

Млечната кухня е за предпочитане по няколко причини: тя предлага възможност на майките, които по някаква причина не могат да осигурят специално приготвяне на храната за детето в домашни условия. Освен това храната в тези кухни се подлага на строг контрол, приготвя се от професионалисти, а менюто се съставя с помощта на диетолози (със стремеж да се избягват повторенията и да се осигури максимално балансирано хранене). Менюто се съобразява и със сезона (през зимата е по-калорично, а през пролетта и лятото се дава по-лека храна).

 

Някои съвременни детски кухни предлагат и опции за доставка до дома, както и поръчка онлайн. Недостатък са високото заплащане (най-вече при частните), както и това, че не във всеки регион в страната има удобни пунктове.

 

Когато готвим у дома…

 

Ако си решила да приготвяш храната на бебчо сама, е важно да знаеш последователността на прибавяне на продуктите към яденето. Например кога да сложиш даден зеленчук, както и степента на сваряването им.

 

* За да не изчезват витамините и минералите, приготвяй храната със захлупен капак и не преварявай прекалено.

 

* Храната не трябва да е нито много твърда, нито много мека. Така ще постигнеш максимално извличане на полезните вещества в хранителните продукти.

 

* Важно е и съхранението. Най-добре е да използваш пресни продукти, а ако са размразявани веднъж, никога не бива да ги замразяваш повторно.

 

* И разбира се, трябва да се стремиш да използваш възможно най-качествените продукти, които спазват европейските стандарти за качество.

 

* При приготвянето на храната не използвай запръжки.

 

* Добавяй сол и захар в минимално количество.

 

* Бобът и лещата предварително изварявай двукратно, но не лишавай детето от тях.

 

* Застройките с яйца вари минимум 15 минути на водна баня.

 

Така максимално ще се доближиш до начина на приготвяне на храната в детската кухня.

 

Стандартното меню в млечните кухни

 

То включва повечето от основните хранителни продукти: мляко, млечни продукти, риба, месо, яйца, варива, зеленчуци. Пресни плодове и зеленчуци обаче е необходимо да предлагаш допълнително. Среднодневните потребности за деца от 1 до 3 г. са съответно около 250 г пресни плодове и около 200 г пресни зеленчуци.

 

Препоръки за пълноценно хранене

 

До навършването на годинка и половина пасирай или намачквай с вилица по-едрите парченца месо и зеленчук, а варивата с по-груби ципи прекарвай през цедка. Постепенно детето трябва да премине към обща храна с по-едри частици, за да развие и дъвкателния си апарат.

 

Към менюто от млечната кухня предлагай допълнително:

 

– прясно и кисело мляко

 

– млечни продукти (масло, сирене, извара и др.)

 

– хляб, тестени закуски, зърнени храни за закуска

 

– пресни плодове и зеленчуци до достигане на дневната норма за възрастта

 

– плодови сокове, компоти

 

– допълнителни храни и напитки, богати на захар, мед (над 1 г., при неалергични деца).

 

Нужно е да знаеш…

 

При записване в млечната кухня (частна или държавна) се изисква медицинска бележка от педиатъра, че малкото е готово да премине на такъв тип хранене, както и дали има алергии (към белтъка на млякото, морковите или нещо др.) Някои частни кухни предлагат и храна за деца с такива алергии (например – готви се без мляко и млечни продукти. Супите са без застройка, а мусаката – без заливка; млечните десерти се заместват от кисели и компоти и т. н.).

 

Храна за размисъл…

 

В случай че мъничето е изяло порцията си до половината, можеш да прибереш остатъка в хладилника и да го претоплиш еднократно! Ако обаче възнамеряваш да му го предложиш след ден-два, задължително го замрази в камерата или фризера.

 

Примерно меню

Понеделник

 

1. Супа от спанак с фиде

2. Пиле с ориз

3. Крем праскова

 

Вторник

 

1. Супа от заешко

2. Картофи със сирене на фурна

3. Мляко с грис

 

Сряда

 

1. Кремсупа от карфиол

2. Руло „Стефани“

3. Крем карамел

 

Четвъртък

 

1. Супа от патешко

2. Овчарски гювеч

3. Бисквитена торта

 

Петък

 

1. Супа по градинарски

2. Риба със зеленчуци

3. Кисел от нектар

 

Събота

 

1. Супа от пиле

2. Яхния от грах

3. Крем ванилия

 

Прочетете повече в :

 

 1. Avatar
  Desislava Petrova

  Здравейте,
  синът ми е почти на 1 година и от близо 2 месеца сме на детска кухня. Храната е вкусна и разнообразна, съобразена с ежедневните нужди от белтъчини, калории и въглехидрати. Примерното меню, което предлагате е доста подходящо за приготвяне в домашни условия и смятам скоро да се възползвам от предложенията ви. Интересува ме какво е количеството храна, което дете на 1 година трябва да приема на хранене и как точно се разпределя менюто му: супа, основно и десерт, както и кога отпада напълно адаптираното мляко?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, благодаря за точните и коректни въпроси.
   Общото количество храна е около 200 – 250 мл. Разпределението е 1/2 основно, и останалото поравно за десерт и супа.
   Аз смятам, че може веднъж на ден да давате адаптирано мляко, съответно за възрастта – моето дете приемаше Лактана 3 и Лактана киндер и бяхме много доволни-


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. здравейте; др.Янакиев….синът ми е на почти 3 годинки, от доса време има проблем с храненето, няма апетит може с дни да стои гладен…и е много слаб. а иначе не боледува.Ще ви бъда благодарна да ни кажете как да качим някое килце….давам му от 4 дни ликоподиум 5сн 1х5 сутрин,някъде бях прочела че може да се влючва и силицеа 15сн

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, три са хомеопатичните препарати, които могат да повлияват на апетита на вашето дете :
   -Ликоподиум 5сн – 5гран. – сутрин
   -Силицея 15 сн – 5 гран. на обяд
   -Калкарея фосфорика 15 сн – 5 гран. вечер
   Приемат се минимум 1 месец


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Емилия

  Ужас. Незнам кой е писал статията, но който и да е специалист би трябвало да знае, че захарта е мн вредна както за възрастни така и за деца. А тук стриктно се препоръчва. Същото може да се каже и са млякото. Всеки прекалява с него а всъщност в даден момент вместо да е от полза то вреди. http://www.zdravjivot.org/8402/%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

 4. Еленка Трайкова

  Внучето ми прекара тежко боледуване с разтройство.Лежа дори в болница.Срещам трудност при захранването.Детето е на две години.Бихте ли ми помогнали с примерно диетично меню.
  Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Еленка ,
   Първо трябва внучето ви да приема пробиотик – желателно е Рекомфорт – по 1 табл. за 6 дни.
   Хомеопатичния препарат Арсеникум албум 15 сн – по 5 гран. на ден също ще възстанови нормалните изхождания.
   приемайте храни ,бедни на въглехидрати и на лактоза.
   Може да консумира – безглутенова каша,
   храни , приготвени от картофи-моркови-ориз.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Здравейте,д-р Янакиев.Дъщерями е на 1 годинка.От десет дена е с чести изхождания през 4 часа.В началото бяха воднис ти и слузеста. Венците й са подути,ще никнат зъби. Пет дена пиеше Биогая и Хидрасек 3×1 и Бисептол 2х3 мл.Всичко това беше без ефект.След това пиеше още пет дена Ентерол 2х1/2,Сместа 3×1.Отново без ефект.Изпражненията й не са воднисти,но са чести.Събират се 4 понякога 5 изхождане на ден.Моля Ви,бихте ли ми казали какво друго да пие,за да се нормализират изхождания на й?Предварително Ви Благодаря. Хубава вечер.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Започнете да давате Ре комфорт – 2 пъти по 1 табл.
   Гастрокинд – 3 пъти по 1 табл.
   При неподобрение – лекар !


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Добър ден д-р Янакиев.Колко време трябва да продължи терапията,която сте ни изписали?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Ани,
     Терапията ще се приема поне една седмица , но при едно условие – непрекъснат контрол от лекар – педиатър.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Здравейте,д-р Янакиев.Бихте ли ми казали колко трябва да продължи един курс на лечение с Биогая?Благодаря Ви.

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Ива,
      Кърсът с Биогая трябва да продължи поне 1 месец.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Теодора

  Много полезна статия, благодаря! От кухнята, която ползваме, слагат брашно и в супите и в основното, а десертите са почти винаги с нишесте, слагат и някакъв яйчен прах, както и подправки, понякога е и доста солено ястието. Според вас това притеснително ли е? Дъщеричката ми е на 1 г. и 2 м.Притеснявам се, че вече е със запек и дали такава храна е пълноценна? Порцията на хранене имате предвид, че е 200 – 250 гр, нали?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теодора,
   Да порцията на детето в тази възраст е около 25о грама.
   Включете и плодове в менюто на детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. цветелина

  здр д-р янакиев детето ми е на година но имаме проблем с храненето почти не иска да иаде друго освен мляко много трудно успяваме да иа излайем да хапне а през ношта си иаде на три часа мляко дайте ми савет давам саностол за апетит но май няма ефект доста е слабичка само 7.5кг иначе не се спира но това ядене не можем да го оправим от самото начало благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Разбира се трябва да се разнообрази храненето и вие да сте активна в този процес.
   Препоръчвам :
   –Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин
   –Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. цветелина

    blagodaria za saveta ami az ne spiram da ia probvam s nai azli4ni xranikupeni pueta domahno prigotveni iadeneta no ako izobshto ia izlajem xapva 1-2 laji4ki i po4va da stiska usta napavo sme se vidiali v 4udo

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Цветелина,
     Ще преоодолеете този период. В книгата съм описъл как да стане това.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. цветелина

      благодаря д-р янакиев ве4е си я поръчах и започнах да давам гранулите надявам се скоро да има резултат а колко време трябва да се дават тия гранули

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Цветелина ,
      Поне един месец.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Калина Иванова

  Здравейте Докторе,детето ми е на година и два месеца,нормално захранено първо с пюрета,а сега е на детска кухня.Преди обяд и след обяд му давам по около 120/130 мл. прясно изцедн сок от ябълки,круши моркови и т.н.Когато нямам време му давам готов сок,подходящ за бебета,разреден 1 към 1 с вода.Притесненията ми са,дали не е много това количество за него?Между храненията не му давам никакви солети или зрънчовци.Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Калина,
   Може да намалите количеството на сока до 90 мл. и без да го разреждате.
   Препоръчвам ви да си поръчате книгата ,ъдето много подробно съм разгледал начина на захранване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Плами

  Здравейте д-р Янакиев искам да ви попитам за моят режим на хранене на дъщеричката ми тя е на година и 3 дена сутрин в 7:30 кус кус ,попара или юфка -обяд в 12:00 основното от кухнята +3,4 лъжички десертче -тя заспива на обяд след хапване и се събужда в 14:00 и тогава пасирам ябълка круша и понякога и банан и и го давам като се събуди след това в 16:00 десерта от кухнята давам после след час примерно някоя бисквитка или солетка или пуканки няколко само после в 19:00 супичката от кухнята със сухар и половина и в 19:30 я изкъпвам мажа обличам и и давам около 20 мл. кисело кляко с малко захар да си изпие преди да легне ………..та въпроса ми е правилно ли е това ако не къде греша и кое да променя ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Плами,
   Много правилно храните детето. Само искам да увеличите млякото вечерта и постепенно да не го подслаждате.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Плами

    Здравейте , да но тя не го иска и аз към 19:30,20:00 преди да легне мисля да и давам кис.мляко с бисквитки или кис.мляко с ябалка не знам нещо леко защото само така кис.мляко не иска и не иска…..а имам една огромна мака направо ми се плаче вече никои не ми помага даже и педиатърката -та малката от 3,4 месечна вечер се научи да пие вода преди изпиваше по половин шешенце вода но о беше по малка а сега даже едно цяло не и стига …аз нямам против нека пие водата е полезна но тя само се налива вечерта и аз ставам по 100 пъти да и давам нямам против че ставам аз така или иначе свикнах една година да ставан но стомахчето и е пълно с вода вечврта как да спра това мислех да я лъжа с бибата без вода но не плачи и си я иска аиде лятото си виках то защото е топло аиде зимата си виках може да е по сух въздуха в стаята но не е това тя постоянно иска и не знам до кога ще продължи това а през деня не пие така както вечер моля ви как да постъпя ???

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Плами,
     При вашето дете е росто навик пиенето на вода.
     Постепенно ще трябва Вие да ограничите подаването.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Стаси

  Здравейте, искам да се консултирам с вас относно храненето на моя син.Той е на годинка и 7 мес.Ходим на кухня и аз му готвя събота и неделя малко завъртяни храни,като зеленчуци с месо, киноа, ама ранг. Той тежи близо 1кг и се притеснявам да не е наднормено. Висок е 83см, има страхотен апетит и нищо за ядене не отказва.Сутрин закусвала по парка или каша на обяд яде основно с десерт от кисело. Мляко или плод, вечер вечеря супичка с мляко кисело С бисквитка или малко плодова захар. Яденето го яде с черно хлебче.Спрях суфара защото го запича.
  Въпросът ми е как малко да го ограничава защото е доста ердричък с доста дебели крачета и бутчета
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стаси,
   Виждам ,че имате желание вашето дете да се храни рационално. Като цяло трябва да ограничите въглехидратите , а киселото мляко да бъде в по-малко количество като десерт. Увеличете плодовете и зеленчуците.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Дарина

  Здравейте,
  Какво е количеството храна, което би следвало да изяжда дете на година и четири до шест месеца? Тоест колко грама да бъде порцията за закуска – каша, попара, кус-кус или др., колко грама за обяд – манджа/супа + десерт – поотделно като грамаж, следобедна закуска – крем с/без бисквити, крем кисел, кисело мляко с бисквити с/без плодово пюре, плодове, както и за вечеря? Храната от детската ни кухня е със следните грамажи: супа – 150гр., основно – 180-200гр., десерт (предимно кисел, рядко друг крем или мляко с ориз) – 180-200гр. Не разсипват порциите прецизно и всеки път грамажа е различен. Готовите пюрета за тази възраст са съответно по 190/220/250гр. (зависи от марката, като примерно по 250гр. са едва няколко пюрета на една единствена марка. Искам да попитам и как да науча детето си да пие вода? На 16 месеца е и отказва да пие. Приема вода с преходно мляко сутрин, каша и т.н. (каквато храна се приготвя с вода), а през останалото време пие сок – предимно купешки (с разреждане вода към сок – две към едно). През няколко дена давам и сок от прясно изцеден портокал. Предварително благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дарина,
   Количеството храна ,която трябва да изяде детето е 200 – 250 грама. Така ,че детската кухня много правилно я дозират.
   В тази възраст децата пият много сокчета ,но стремете се да бъдат истински и натурални.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Димитрина

  Здравейте,дъщеря ми е на 1,5г,прекара вирусно заболяване,появиха се афти в устата,спря да яде.Лежа в болница на системи.Вече 10 дена откакто сме излезли,но тя отказва да яде всичко с лъжица.Яде само сух хляб,баница и адаптирано мляко.Тя никога не е яла много,но сега отслабна и незнам как да се справя.Какво да давам за апетит и да качи някой кг?Как да я накарам да яде пак?Благодаря много за времето и отговора Ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Димитрина,
   За Вашето дете и неговото състояние най-добрата схема е 7
   –Изопренозин – сироп за бързо подсилване на имунитета – 2 пъти по 5 мл.
   – Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин.
   –Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.
   След една седмица ще се учудите на ефекта.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Димитрина

    Много Ви благодаря за бързия отговор.Започвам ги веднага. Само 7 дни -изопреназина,а другите две хомеопатични за колко време?Още веднъж благодаря.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Димитрина,
     Изопренозина е продължително време – 20 дни.
     Другите лекарства са за 7 дни.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Габриела Велкова

  Здравейте, д-р Марио…моето дете сега ще направи 1 годинка тя се храни така : сутрин кисело мляко с бисквитки , на обяд основното от кухнята понякога му слагам сухар , към 5 часа десерта и към 7-8 часа супата от къхнята . Това което ме притеснява е че от около 2 седмици отказва млякото вечер преди заспиване даже и сутрин към 7 часа пиеше и него не го иска и реално млякото което яде е това с бисквитите в 9 ч сутринтта за закуска . Само като и подам шишето вечер почва да се дразни и си иска водата …… въпросът ми е, трябва ли да се притеснявам че не пие мляко вечер .Благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Габриела,
   Не се притеснявайте, даже напротив – добре е детето в тази възраст да бъде приучвано да не заспива с мляко , тъй като се превръща в навик , който дълго време не може да се преодолее.
   В книгата “ От Нула“ съм описал подробно начина на хранене на детето след годинката.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Димитрина

  А мога ли да ги разтварям в млякото,тъй като тя не пие сокове и отказва да лапне нещо с различен вкус?Дори панадол за температура не мога да дам и слагам свещичка ако се наложи.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дарина,
   Да ,може.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Димитрина

  Здравейте д-р Янакиев,давах Ликоподиум 5сн и Салицеа 30сн както казахте 7 дни,но детенце отказва да яде с лъжицата и си хапва само АМ и сух хляб,въпреки,че с по-голям апетит ги яде.Как да процедирам,да ги давам ли още?Тя неиска нищо друго,посяга по масата на храната,но само я пипа.Играе през деня,тича,здрава е,но вече 20 дена ядем само това.Отказва да опита дори нещо различно.Благодаря Ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Димитрина,
   Продължете с тази комбинация още 15 дни.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Теменуга

  Здравейте,искам да попитам правилно ли храня детето си.Тя е на една годинка.Сутрин в 7:00 пие 220гр. адаптирано мляко,в 12:00 от млечната кухня,100гр.супа,100гр.основно и няколко лъжички десерт.В 16:00 десерта от кухнята+60мл. сок и вечер в 20:00 останалата супа и основното.Не й давам нищо между храненията.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теменуга,
   Правилно храните детето си.
   Просто трябва да увеличите плодовете между храненията.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Мария

    Здравейте, синът ми е на 1г. и 3м., и от един месец отказва да яде каквито и да било готвени ястия, месо и зеленчуци. Хапва само хляб , кашкавал, краставичи и маслини за обед. Вечер отказва супата и пие адаптирано мляко. Иначе със сутрешното хранене и следобедното нямаме проблеми. В момента му избиват 4 кътника , като горните два вече се появиха . Незная какво да прАвя. Благодаря Ви препварително!

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Мария,
     Ще трябва да му засилим желанието за храна.
     Препоръчвам Ви :
     –всяка сутрин Ликоподиум 5 сн – 5 гран.
     –Биозин – по 5 мл. на ден.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. цветелина

  здр д-р Янакиев преди време ви бях писала че детето ми няма апетит и вие ми препоръчахте да давам сутрин ликоподиум 5сш и вечер силицея 30сш по 5 гр ние сме вече на 1,5г и сега яде сутрин каша на обяд супа с средата на 1филия след обяд или каша или плодово пюре за вечеря пак супа с хляб но продалжава да се буди по 3 пъти през нощта и да пие по 180гр ам а не наддава много 9 кг сме въпросат ми е възможно ли е това нощно ядене да влияе на дневното и колко време трябва да се дават тия гранули ние ги пием 5 месеца вече иначе е доста активна не се спира за секунда едвамуспяваме да стоим седнали докато храним

 18. Здравейте!
  1. Искам да се консултирам относно храненето на моето дете, защото вече тотално се обърках.
  Той е на 1 г., до 6 мес. беше само на кърма, наддаваше си учудващо добре и преди 2-3 седм. му заместих кърменето в 18ч. с храна, тежи 10,100 гр и 78 см. Последните 3-4 месеца наддава по 100 гр, мн се движи-постоянно иска да ходи и мн рядко се заиграва с играчки, хемоглобинът му е спаднал от 126/на 6 мес/ до 107/на 1 г./ и храненето му е следното:
  9-9,30ч. -кърма
  11 ч.-плод. пюре/първоначално му давах само половината, но отскоро цялото-около 190 гр/ или резен пъпеш или др. плод
  13,30-14 ч.- месното основно/супа от кухнята/ок.180-200 гр./ понякога със сухар,добавям сирине + плод или 1/2 плод.пюре/ок. 90 гр/, защото след яденето плаче и иска още
  18 ч.-зеленчуковите супа/основно от кухнята или 150-200гр кис.мляко+плод/80-100гр плод. пюре или овес. каша+плод ок.200-220 гр, но май и те не му стигат или попара със 3 сухара, сирене и масло/220 гр/
  21,30-22 ч. – кърма
  1/2 жълтък му давам 2 пъти седмично. Вода почти не пие- мн рядко пие 130-150 мл и то ако сме навън през деня в жегата, иначе максимум 50 мл.
  2. Колко пъти в седмицата и в какво количество трябва да консумира кис. мляко, сирене, жълтък/яйце, сухари, месо?
  3. Месото в ястията трябва да е пасирано/накъсано като на конци или на парчета /защото в кухнята, която ползваме, менюто е за деца от 1 до 3 год. и единствено месото е на големи парчета/? Иска ми се да му давам парчета, за да може да свиква да дъвче, но все пак има само 6 зъбчета и не виждам как ще сдъвка гол. парче пилешко,телешко месо или непасиран грах.

  1. Спи към 11,30-12-ч, 16/16,30-17,30/18ч. и вечер към 22/23ч. Риба не съм въвела още, тъй като аз съм алергична към рибни продукти.
   Мога ли да добявам цяло яйце и пр. мляко-колко пъти в седмицата и в какви количества?

   1. Mario Janakiev

    Продължаваме Катя,
    Цяло яйце не добавяйте – в кухнята го използват за приготвяне на ястия.
    Прясното мляко се въвежда самостоятелно след 2 рата година.
    Риба може да въведете един път в седмицата.


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Mario Janakiev

   Здравейте Катя,
   въобще не сте се объркали.
   Много правилно хранете детето.
   Кърмата постепенно трябва да изчезва в началото на септември.
   Месото в храната трябва да се пасира.
   Яйца се дават 2-3 пъти седмично.
   Кисело мляко може да се дава всеки ден.
   Много добре сте се справили с плодовете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Благодаря Ви за отговорите, др Янакиев!
    И само един последен въпрос: като количество храна на хранене на различни места виждам различни количества:м/у 200 и 350гр, педиатърът казва 210 мл, а на моя юнак понякога и 300-350 не му стигат-освен храната от кухнята, понякога изяжда и цяло плод.пюре около 190 гр или му пасирам плодове-ок. 200 гр и тогава вече даже и 400 гр наближават?

 19. Айнур

  Здравейте дъщеря ми е на годинка и е изцяло на кърма отказва да яде нито пюрета нито пък от кухнятя.Реших да я отбия за да почне да се храни и от 2 дена не я кърмя намазах със чесън гърдата и като иска и предлагам и от самата миризма ме бута и плаче…та въпросът ми е какво да правя за да почне да яде.Благодаря ви предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айнур,
   Закъсняли сте с включването на немлечните храни.
   Най-добре ще разберете как се захранва детето и отбива в книгата „От Нула“


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Здравейте.Момичето ми е на 26 месеца,не иска да дъфче когато я храня ,има гъбички по езика с нистатин не минават хронични са,последните зъби и излизат…ако яде нещо което харесва дъфче,може да яде всичко,но не иска,..иначе яде така но мачкам с вилица макароните ги минавам с пасатора…мъка е .Ако усети парче зеленчук по- голямо или къйма веднага плюе.Сутрин яде макарони със сирене кашкавал домат,или яйце със зеленчук,после пие кисело мляко,обяд месно ядене,след сън плодове,вечеря постно…не яде сладко никакво,плюе никакав крем или шоколад,само сладки плодове може да яде,не пие сокове защото не харесва,обича мн прясното мялко .Трябва да я запиша на ясли,но как ще се храни там не знам…

 21. цветелина

  здр дъщеря ми е на 1г и 10м а сега започва сезона на вирусите какво бихте ми препоръчали за имунната система

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Има много лекарства, но те трябва да са съобразени с дъщеря ви.
   Като начало започнете с Имуномикс.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Цветелина

  Здр д-р янакиев искам да ви попитам имам дете на 2 год и бебе на 2 месеца мога ли да давам нещо на малкия за да го предпазя от разболяване старая се да пазим каката но сами разбирате че няма как да не се случи

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   първото е ,че голямото не трябва да ходи на ясла.
   При малкото – при първи болестни прояви на друг член на семейството – давайте по 1 Осцилококцинум на ден за седмица.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Цветелина,
     Да, добър е избора.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Tsveta King

  Здравейте!
  Искам да Ви попитам, как да откажа детето ни от нощното хранене?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цвета,
   Нощното хранене в 3 часа се отказва още във 2 ри максимум 3 месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Денка Матева

  Здравейте д-р Янакиев
  Имам внучка на 2,8 г. и тежи 12 кг. не се храни добре. Когато яде , яде, но има месеци през които не хапва нищо или малко и го повръща. Дъщеря ми и зет ми се опитва да я хранят прекалено здравословно и си мисля дали тук не е проблема. Всяка сутрин пие шейк или сок от плодове и някой зеленчук/ спанак/. Дете обикновенно изпива минимум 1ч.ч. или 1,5 ч.ч.
  Дотук добре, но след това не желае да закусва , а в повечето случай и не обядва. Аз мисля, че тези шейкове не са още за нея, а най-малкото на гладен стомах. Те просто и убиват апетита. Моля ви, пишете ми права ли съм и какво трявба да се направи за да яде това дете? Яде само боб, грах или леща. От яслата не яде никога. Дотам са стигнали, че вече говорят да влезат с нея в болница да я засилят сис някоя система. ту е жива и енергична, ту е омаляла и само иска гушкане. Моля ви. Чакам вашето мнение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денка,
   Детето трябва да се храни разнообразно.
   Едва ли в шейка е проблема.
   Препоръчвам Ви за две седмици :
   –Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин
   –Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 25. Цветелина

  Здравейте д-р Янакиев имам бебе на 4.5 месеца и до преди две седмици се хранеше много добре и наддаваше добре но сега рязко си намали яденето на ам сме малко беше настинал и бяхме на дурасеф и проспан но вече е добре но яденето се развали и незнам какво да правя

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Апетитът ще се възстанови постепенно.
   Ползвайте Пробиотик – напр. Биогая.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Цветелина

    Благодаря отдолу и венците са ни побелели възможно ли е и това да оказва влияние

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Цветелина, Да.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Андреана

  Здравейте.Дъщеря ми е на 11м (кърмаче)-8.000кг родена е 2.600кг.Имаме следния проблем-яде много малко,сутринта я кърмя като се сабуди.Попарка,супи,манджички яде в мнг малки количества.Тово нормално ли е да яде толкова малко?Това достатъчно ли е за нея нахранва ли се?Не и пасирвам храната защото не я яде после,намачкано и давам и пак така плюе,давам и повечко от сосчето.Кога ще започне да яде по големи количества и в по големи парченца въбще дали ще се научи?Делим храна не всичко и допада.Надявам се като и поникнат зъбки или малко да порасне да свикне със всичко.въпроса ми е за месеца и дали е нормално да тежи толкова.Нахранва ли се с толкова малко количество храна (10-15ч.л приблизително)кърмата ми достатъчна ли е за тия малки зядени количества храни ще свикне ли да яде от всички храни?Много ще се зарадвам ако ми отговорите.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Андреана,
   Смятам, че детето постепенно ще прояде. Не се притеснявайте. Може да се пасира храната в тази възраст. Явно нещо сте сгрешили при захранването.
   Започнете да й давате Ликоподиум 5 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. Сибел Иванова

  Здравейте, др Янакиев
  дъщеря ми е на 2г и 2м. иска да яде само хляб, сирене, кашкавал, кисело мляко, много рядко месо и то чисто. Не мога да кажа, че няма апетит- има си, но яде само гореизброетите неща. Почти винаги е със запек. Не иска и плодове. Проблем е и на ясла,яде само тестените неща, допи и за обяд и оставят за да не стои гладна. Може ли нещо да ме посъветвате? Благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сибел,
   Започнете да давате Ликоподиум 5 сн – по 5 гран. сутрин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Стела

  Здравейте, д-р Янакиев
  моето дете е 2г.и 4месеца и яде само по сочни ястие (манджи и супи)леко намачкани и надробени, но не мога да го накарам да хапне например никаква суха храна. Да хване да изяде едно пърче кекс не става, трябва да е надробено с мляко евентуално или да изяде едно кюфте…просто има проблем с твърдите храни като да дъвче пърче краставица или ябълка, дави се и го плюе!Иначе си хапва много добре, нямам оплаквания от манджите!Моля за съвет.Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стела,
   Много майки ще Ви завидят за храненето.
   Те не могат да се отърват от сухи храни.
   Няма проблем при детето ви.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Цветелина

  Здр д-р Янакиев имам дете на 2.9г и бебе на 9 месеца можете ли да ми препоръчате нещо за подсилване на имунната система последно време доста често се разболяват а тепърва каката в н момента е с ангина и е на аугументин а малкия до скоро беше първо на дурацеф след това на бисептол каката също и това е от месец насам а тепърва ни предстои да започваме градина чак не ми се мисли тогава какво ще е

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Напълно Ви разбирам, че искате през предстоящия есенно – зимен сезон да защитите двете деца.
   Очаквайте през втората половина на септември нов, био имуностимулиращ медикамент, който ще е особено ефективен.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. Цветелина

  Благодаря ви от вас ли да очаквам да ми пишете как се казва или да ви потърся отново

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Във втората половина на септември ще го презинтирам на моя сайт.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Пресияна

  Здравейте д-р Янакиев , на кратко ще ви запозная с начина на хранене , който прилагам на моят си от раждането му до сега 1г и 5 месеца : до 1г е кърмен, като на 6 месеца се започна захранване с по малко зеленчуци през определен период.След като се отби замених кърменето с кис.мляко.изцяло приготвям аз храната му,но имам опасения , че не е достатъчно разнообразна , както предлагат в детска кухня , но държа аз да му я приготвям.намирам домашни и пресни меса,домашни зеленчуци и плодове, които детските кухни не могат да предложат.За закуска давам кис.мляко с банан , лъжица дом.мед ; кус-кус със сирене и масло или омлет с домашен кашкавал , сирене и масло; за обяд редувам месно или зеленчуково пюре готвено на пара (леко пасирано ) , следобедна закуска плодове , палачинка или баница и преди лягане зърнена каша за готвене с няколко вида зърна и брашна овкусена с плодове .. въпросът ми е достатъчно пълноценно ли е менюто за 1г 5м дете , с какво мога да разнообразявам последното хранене или по ваше мнение всяко едно от храненията и кога мога да включа прясно мляко , като имам възможност да намирам домашно от кравеферма ? Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пресияна,
   Напълно е рационално храненето на Вашето дете.
   Прясното мляко се включва след втората година. Това важи и за какао съдържащите се продукти.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up