Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Хранене на недоносени бебета

Наддаване и хранене на преждевременно родените бебета в неонаталния период /първите 28 дни/

 Покачване на теглото и хранене

 Това са едни от най-важните задачи за малките бебета в болницата. Важно е недоносените бебета да се хранят правилно, така че да достигнат тегло, подобно на това, което са щели да имат, ако са били все още в майчината утроба.

 ИНФОРМАЦИЯ

Бебетата, родени преди 37 седмица (преждевременно родени) имат различни хранителни нужди от бебетата родени на термин (37-42 седмици).

Преждевременно родените бебета често биват настанявани в неонатологично интензивно отделение, където са внимателно наблюдавани да приемат балансирано течности, минерали /като натрий и калий /електролит// и храна, докато достигнат зрялост.

Грижите за недоносените деца започват още от родилния дом и са насочени в три направления:

– осигуряване на постоянна телесна температура

-изхранване

-опазване от инфекции.

Осигуряването на постоянна телесна температура се извършва с помощта на различни средства. При децата от трета и четвърта степен недоносеност се използват кувьози, които осигуряват постоянна температура и влажност на въздуха, както и постоянен приток на кислород.

Внимателният контрол на температурата в кувьоза помага за намаляване на излишната нужди калории. Овлажненият въздух спомага за поддържането на температурата на тялото и избягване загубата на течности.

 

 

 ХРАНЕНЕ

Новородените, които са много малки или болни, получават храна и течности интравенозно.

Бебетата, родени преди 34 седмица, често не могат да се хранят от бутилка или на гърда, защото имат проблеми да координират сукане, дишане и преглъщане. Освен това, наличието на дихателни проблеми, много ниски нива на кислород, гадене и повръщане, проблеми с кръвообращението, инфекция на кръвта или други болести, могат да възпрепятстват храненето им по традиционния начин.

Бебетата, родени на или след 34 гестационна седмица, обикновено могат да се хранят от бутилка или да се кърмят. Понякога за недоносените бебета е по-лесно да пият изцедена кърма от бутилка, отколкото да се хранят на гърда.

В зависимост от това дали имат сукателен рефлекс или не, храненето може да става чрез кърмене, с биберон или лъжичка. Когато детето е с висока степен на недоносеност се използва сонда, която се вкарва в стомаха. Започва се с 1-2 мл. на чести интервали, като количеството и интервалите се увеличават постепенно.

Недоносените деца се хранят много бавно, за да се намали риска от развитие на чревна инфекция, наречена некротизиращ ентероколит /животозастрашаващо състояние/.

 

 

 ХРАНИТЕЛНИ НУЖДИ

Недоносените бебета губят повече вода през кожата или дихателните пътища, отколкото бебетата родени на термин. Също така, бъбреците на преждевременно родените бебета не са узрели достатъчно, за да се приспособят за твърде много или твърде малко вода в тялото. Тези бебета могат да се дехидратират или хиперхидратират.

В болницата, здравните работници проверяват урината недоносените бебета, за да се уверят, че приемът на течности и диурезата е балансиран. Извършват се и кръвни проби, за да се следят електролитните нива.

Кърмата е препоръчителна храна за бебетата, когато е възможно – дори и за тези, родени много по-рано и с много ниско тегло. Проучванията показват, че майчината кърма предпазва бебетата от инфекции и синдрома на внезапната детска смърт (SIDS).

Кърмата на майките, които са родили преждевременно е различна от кърмата на майките, които са родили около термина си. В кърмата на тези майки има общо количество азот, протеин, натрий, хлор, магнезий, желязо, мед, цинк, от които се нуждаят бебетата, а през лактационния период има по-големи нива на IgA.

Майчината кърма е важна колкото най-модерната апаратура за преждевременно родените бебета, смятат лекарите от медицинския център UC Сан Диего в САЩ. Те са убедени, че за недоносените дечица кърмата означава живот и са разработили специална програма за насърчаване на кърменето – „Подкрепа за храненето на недоносените деца”.

Ако не е възможно за бебето да се кърми/храни с кърма, се използват специални млека за недоносени, които съдържат по-голямо количество мазнини и протеини, необходими за специфичните нужди и растежа на преждевременно родените бебета. След като достигнат 34-36 гестационна седмица, те могат да преминат на стандартно адаптирано мляко. Повечето новородени се нуждаят от 100-120 калории на килограм тегло на ден (кал/кг/д.), за да растат правилно. Бебетата, които имат здравословни проблеми, може да се нуждаят от повече калории – до 160-180 кал /кг/дневно. Преждевременно родените бебета не са били в утробата достатъчно дълго, за да натрупат хранителни вещества, затова е нужно и трябва да им се дават добавки, съдържащи допълнително протеини, калории, желязо, калций и витамини. Тези, които се хранят с адаптирано мляко, имат нужда от определени хранителни вещества, включително витамини А, С, D и фолиева киселина, които се съдържат в обогатените адаптирани млека.

 

 

Докато са в болницата, бебетата се мерят всеки ден. Нормално е за бебетата да губят тегло в първите няколко дни от живота си. Повечето недоносени бебета трябва да започнат да наддават в рамките на няколко дни след раждането. Наддаването на тегло зависи от големината на бебето, гестационна възраст, както и здравословното му състояние – може да бъде най-малко 5 грама на ден за малко бебе на 24 седмици,или 20 грама дневно за по-голямо бебе на 33 седмици.

 

Основно правило е, че бебето трябва да наддава по 15 грама на килограм дневно. Преждевременно родените бебета остават в болницата, докато започнат да наддават стабилно и достигнат тегло от 2 кг.

 

След всяко хранене бебетата трябва да изглеждат доволни. Те трябва да имат 1-6 изхождания и 6-8 мокри пелени всеки ден. Воднисти, кървави изпражнения или постоянно повръщане могат да са сигнали за проблем.

Scroll Up