Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Хомеопатия и запек

Запекът е едно от най-честите храносмилателни оплаквания. Почти всеки е страдал от запек в даден момент от живота си. Жените и децата по-често имат запек.

Какво е запек?

Запекът обикновено се дефинира като твърди и сухи изпражнения с изхождания по-рядко от 3пъти седмично. При тежък запек има около 1 изхождане на седмица.

Лекарска консултация за преценка на причината за запека е необходима, когато той е с внезапно начало, влошава се, свързан е с други обезпокоителни симптоми като загуба на тегло и др.

 

Какво причинява запек?

Редица фактори могат да предизвикват запек, като например:

Недостатъчен прием на течности и фибри с храната

Липса на физическа активност(заседнал начин на живот, възрастни хора)

Промени в начина на живот, като пътуване, бременност, остаряване.

Някои заболявания

Проблеми на дебелото черво и ректум

Някои лекарства

Хормонални промени, като бременност, намалена функция на щитовидната жлеза

Злоупотреба със слабителни средства

Лечение на запек с хомеопатични лекарства

Хомеопатията е холистична медицина, т.е. тя лекува не просто отделен симптом, а организма като цяло. Симптомът запек е само част от цялостното състояние на организма. Има много хомеопатични лекарства, които успешно лекуват запек.Те са ефикасни и без странични ефекти. Поради тяхната безопасност хомеопатичните медикаменти са отличен избор за лечение на запек при деца, бременни и възрастни хора.

 

Изборът на лекарство се определя от симптомите и причината за запека. Целта на терапията е изхождания на всеки 2 до 3дни без напъване.

 

Алумина лекува запек, при който напъването е много мъчително и дори меки изпражнения се изхождат трудно.

Бриония е ефикасно лекарство за сухи,твърди и обемни изпражнения,които изглеждат черни, като изгорели. Запекът е предизвикан от силна сухота на лигавиците.

Графит – запек без позиви за изхождане, хемороиди и фисури на ануса, от които сълзи жълтеникава течност. Запек поради намалена функция на щитовидната жлеза. Зиморничав пациент, склонен към напълняване.

Каустикум – възрастни пациенти с атеросклероза (или след мозъчен инсулт) със запек и болезнени напъни; честа употреба при тежък запек при деца, които се изхождат по-лесно прави.

Колинзония – болезнено напъване и обемни изпражнения; честа употреба при бременност; запек и хемороиди.

Нукс вомика – запекът е провокиран от заседнал начин на живот, преяждане, консумация на храни, които са богати на полуфабрикати и консерванти, алкохол. Хемороиди.

Опиум – липса на напъни за изхождане, парализа на перисталтиката; твърди, черни изпражнения; запек след операция.

Хидрастис – хроничен запек, изпражненията са обвити в слуз; дълготрайна употреба на слабителни средства.

Прости промени в начина на живот, като увеличаване на физическата активност, прием на повече течности и целулоза в храната, могат значително да подобрят оплакванията от запек и се използват едновременно с хомеопатичното лечение.

 

д-р Юрукова

 1. Avatar
  Жанета

  Здравейте Д-р Янакиев! Незная дали тук е подходящата тема за моя въпрос, но ми се стори най-удачна статията, за да Ви попитам!От около 2-3 месеца чувствам много силно гадене, особено изразено предимно вечер! Точно под гърдите, в средата, усещам една „топка“ и се чувствам много зле! Това, което е лошото обаче е, че гаденето е на кризи-появява се и изчезва, но пак казвам, това е предимно вечер! Изключвам на 100% бременност, понякога след прием на пробиотик чувствам известно облекчение! Имам чувството, че ако натисна тази проблемна точка под гърдите и ще повърна! Днес чувствам и тежест целия следобяд! Много силно започна да ме притеснява това, защото е всеки ден! Ще помоля за вашето мнение като лекар и съвет какво да правя или евентуално лечение, което ще ни поногне! Надявам се да не е нещо сериозно! Благодаря много!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Жанета , Не се притеснявайте областта в която ви боли е на стомаха. Може да имате някаква лека форма на гастрит.
   Препоръчвам Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран. за една седмица. Вгледайте се в храната си и нейния режим.
   Всичко ще бъде ОК.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Жанета

  Безкрайно благодаря, още днес ще започна, дано да има ефект, поне за гаденето, че от вчера е нетърпимо! Хубав ден 🙂

 3. Таня Ангелова

  Запекът при сина ми/10 год/ ме притеснява сериозно.В добрия случай е 2 пъти седмично.Много тъмни, обемни и твърди. Давам му сушени сини сливи и определено му помагат.Но само когато ги яде.Спре ли-положението е същото.Към кой от изброените препарати да се насоча.Търся по-генерално лечение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Предлагам Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Здравейте, д-р Янакиев. Какъв хомеопатичен препарат бихте препоръчали при упорит запек при възрастен човек със слаба , почти никаква подвижност. Изхожда се трудно, изпражненията са големи, има и хемороиди. Използвам всичко, за което се сетя- чай от билковата аптека, свещички, Дуфалак, гледам в диетата да има повече течности – вода, крем супи , пресни сокове. Искам веднъж завинаги да се справим с този неприятен проблем и изхождането да става лесно. Какво бихте ни препоръчали ? Благодаря от сърце

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариана,
   За съжаление запека е често съпътстващо явление при слабо подвижни пациенти.
   Започнете с Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и Алумина 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Калина Атанасова

  Здравейте Д-р Янакиев!Дъщеря ми която е на 14 год има проблем със изхождането. Зеленчуци никакви не яде плодове само на фреш. Понякога може и цяла седмица да не и се приходи без да чуства тежест или болка в корема. Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Калина,
   Осве правилната диета, която Вие много добре знаете, то Ви препоръчвам тази схема :
   сироп Д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден.
   – Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Елица

  Здравейте д-р Янакиев незнам дали е правилно то място,но да споделя и моя проблем..родих нормално 4кг детенце преди година и имах страшни хемороиди,мина болка и сърбеж ,но те си останаха там(външни,празни торбички) има ли начин да изчезнат напълно.мерси

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица, Да, може да направим схема.
   Пишете на лични съобщения.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up