Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЦЕРВИКАЛНА /шийна / БОЛКА

Природният  билков  сироп  Д-р Марио ИмуноБуст – успешно  се  съчетава  и  подсилва  ефекта  на  хомеопатичната  терапия

bolki-vav-vrata-kakvi-sa-prichinite

След болката в лумбалната /кръстна / област, цервикалната /шийната /  болка е най-честата причина за консултация с лекар поради дискомфорта, който създава в опорно-двигателния апарат. Според моя опит, тя е по-често срещана от лумбалгията.

Много често при пациенти, които идват по повод други здравословни проблеми, се налага да лекуваме тези дискомфорти, въпреки че не са основната причина за консултация. В тази статия ще дадем дефиниция за цервикалгията, ще посочим причините за появата ù, нейните симптоми, как да я диагностицираме, как да я предотвратим и какви са възможностите за лечение. Ще обърнем особено внимание на приноса на хомеопатията и хомеопатичните медикаменти в тази насока.

 ■ Какво представлява цервикалгията?

Този термин се отнася до болка в областта на шията, въпреки че често тази болка не се ограничава само до цервикалната област, а може да ирадиира към тила и главата, горната част на гърба и дори да причини болка по цялата ръка. Важно е да се изясни, че терминът цервикалгия описва само един симптом – болка в областта на шията, а това, само по себе си, не предполага диагностициране на причината. Определянето на произхода на болката е от съществено значение за намиране на най-подходящото лечение.

 ■ Какви са причините?

Шията е областта на гръбначния стълб, която се характеризира с най-голяма подвижност, което е свързано с по-голямата нестабилност на дорзалния или лумбалния участък на гръбнака. Това трябва да се има винаги предвид когато търсим причините за цервикалната болка.

 

 Контрактури

Мускулите на врата могат да се напрегнат до степен да предизвикат болка по различни причини като: лоша стойка, пренапрежение или резки движения. Една от най-честите причини за контрактури на шията обаче е емоционалното напрежение или стресът. По мое мнение, лумбалната област страда главно от механичен стрес, тъй-като това е „шарнирната зона” на нашия гръб, докато цервикалните мускули се влияят от емоционален стрес. Нали си давате сметка колко пъти сами с изненада установяваме, че сме повдигнали рамене, че сме напрегнали шия и раменната си област? Спомнете си, че свиването на рамене и привеждането на глава е спонтанен рефлекс на защита и е несъзнателна поза, която тялото ни търси, когато сме в състояние на стрес, страх или безпокойство, било то хронично или остро. Остеоартрит Износването и дегенерацията на ставните структури на шията е друга причина за цервикална болка.

Дискова херния

 Когато гъбестата възглавничка (диск) между прешлените, която прави възможно движението на врата, бива нарушена, част от нея може да излезе и да притисне нервно окончание. Това генерира болка в областта на шията, която обикновено ирадиира към ръката и може да достигне и до дланта.

Възпалителни заболявания

Ревматоидният артрит е възпалителното заболяване, което най-често причинява цервикална болка, въпреки че не е единственото.

Травми

Класическата причина за болка в шията обикновено е характерният „камшичен удар”, често предиз викан от пътен инцидент, макар че всеки удар в областта на шията и главата може да отключи болезнена симптоматика в тази част на тялото. Когато говорим за най-честите причини за болка в шията, трябва да имаме предвид, че в много случаи при един и същ пациент могат да съществуват едновременно няколко причини.

Така например стресът може да доведе до мускулни контрактури при пациент с остеоартрит и така ще се обострят оплакванията му. В друг случай тези контрактури могат да отключят болков синдром при пациент с цервикална херния, която до този момент не му е причинявала страдания. Възможни са всякакви комбинации.

Какви са симптомите? Цервикалната болка може да бъде остра и да продължи няколко дни или хронична в течение на седмици или месеци. Много често редица пациенти изпитват рецидивиращи болки, които продължават по-дълго или по-кратко време. Има нещо важно, което е необходимо да изясним: хронично състояние не означава нелечимо състояние. Казвам това, защото много често двете състояния се отъждествяват. Хронично състояние е това, което продължава дълго време, но ако се приложи подходящо лечение в много случаи проблемът се решава.

Това означава, че всяко нелечимо състояние е хронично, но не всяко хронично състояние е нелечимо. Болка, скованост и загуба на подвижност са симптомите, които дефинират цервикалгията. Както казахме тази болка може да бъде ограничена в областта на шията или може да ирадиира към главата, гърба или ръцете.

Тази основна симптоматика може да бъде придружена от други неразположения като:

 – цефалгия (главоболие),

– гадене и повръщане, – световъртежи,

 – зрителни нарушения,

 – проблеми със съня,

– тревожност и емоционални нарушения,

Умора

 – тинитус (шум в ушите).

 Как можем да диагностицираме причината? В медицината правилото е да се проведе разпит на пациента и да се направят изследвания – два ключови момента, които ще ни помогнат да разберем защо вратът страда. В зависимост от това какво историята на пациента и резултатите от изследването на неговия опорно-двигателен апарат ни карат да предполагаме, можем да помислим за някои допълнителни тестове като обикновена радиография, резонанс или компютърна томография. По изключение могат да бъдат необходими изследвания на кръвта или дори лумбални пункции, ако подозираме, че причината за болката е инфекция или възпалително заболяване.

 Възможна ли е превенция на болката в шията? В този живот можем да предотвратим почти всичко, ако култивираме навиците си, живеем разумно и мислим позитивно. Това е почти нищо, нали? Но за можене, можем. Някои основни съвети, които да имаме предвид в грижата за нашия врат.

 • Правете упражнения. Такива, каквито ви е приятно да изпълнявате, но да позволяват да запазите силата и гъвкавостта на врата.
 • Внимавайте когато работите на компютър, ползвате мобилен телефон, шиете или плетете. Това са дейности, които наймного натоварват врата.
 • Правете периодични прегледи и корекции. Периодично правим преглед на колата и домашното отопление. Да направим същото и с нашия врат. Остеопатична процедура при физиотерапевт или медицински експерт може да бъде един от най-добрите начини да предотвратим болката в шията.
 • Обръщайте внимание на стойката. Вниманието е едно от онези качества, което пренебрегваме във всички аспекти на живота, но което има най-голямо значение. Затова научете се да „проверявате“ всяка Ваша стойка: дали раменете не са прекалено вдигнати, дали не гледате с леко изкривена глава, как сте седнали…Взаимодействайте със себе си винаги, когато можете.
 • Спете удобно. Казвам това, защото не съществува правилна позиция за спане, която да щади врата. Всеки човек е различен и неговата анатомия е различна. Така че всеки трябва да намери за себе си подходящата поза, въглавница, матрак, съобразени с анатомията и почивката на неговия врат. Сутрин, когато се събуждаме, не трябва да изпитваме болка.

■ Какви възможности съществуват за лечение на цервикалната болка? Ще започна с най-рядката каквато е операцията. Само в някои случаи на травма, изискваща операция за стабилизиране или възстановяване на шийната зона, доколкото е възможно, или при много болезнени дискови хернии и непоносимост към други лечения, хирургията на врата може да бъде най-добрият вариант. Моят професионален опит показва, че мануалната терапия, физиотерапията и остеопатията, заедно с подходящите хомеопатични медикаменти, са печеливш вариант за повечето болки в опорно-двигателния апарат.

Аналгетиците и класическите противовъзпалителни средства също могат да бъдат опция, когато преценим, че са необходими,но и винаги трябва да отчитаме техните потенциални нежелани реакции. Специално внимание трябва да се обръща при болка в шията с продължителна еволюция, защото колкото по-дълго се приемат, толкова повече нараства рискът от нежелани реакции. Излишно е да коментираме, че ще ги избягваме доколкото е възможно при деца, бременни жени и пациенти, които приемат други лекарства.

Преди да започнем да говорим за възможностите на хомеопатията ще споменем някои препоръки с практическо приложение за облекчаване на болката:

 • Локалната топлина като цяло отпуска мускулите и успокоява болката. Така че горещ душ в областта на шията, торбичка със затоплени семена, електрическо одеяло или всякаква форма на топлина в засегнатата зона обикновено носи голямо облекчение.
 • Избягване на абсолютна неподвижност. Доказано е, че болката еволюира в правилната посока, ако поддържаме определена активност. Разбира се при условие, че е добре канализирана и ориентирана и не чувстваме обостряне. Така че, с изключение на хипер – акутни болки, при които не се толерира и най-малкото движение, леките упражнения и стречинг ще бъдат велики съюзници.
 • Избягване на движения, които с времето ще доведат до влошаване на болката. Съществуват движения, които в момента са неприятни, но ни носят облекчение и други, които засилват болката. Внимавайте с последните.
 • Избягване вдигането на тежести. Когато вдигаме тежки предмети с ръце това води до напрягане на мускулите на шията и раменете.

 ■ Как хомеопатията и хомеопатичните ме –дикаменти ни помагат при лечението на цер – викална болка? Ще посоча, както обикновено го правя, че хомеопатията не лекува „диагнози”, а лекува „хора, които страдат” и затова е необходимо, освен диагнозата, да се знае и конкретния начин, по който дадено заболяване се проявява при определен пациент. Според характерните особености на всеки пациент ще използваме различни хомеопатични медикаменти.

Съществуват два хомеопатични медикамента, които притежават специален тропизъм към тази анатомична зона: ACTAEA RACEMOSA и LACHNANTES TINCTORIA.

Докато RUTA е медикамент за сухожилия, ACTAEA и LACHNANTES са медикамен ти за областта на шията. Тортиколис, невралгия, напрегнати и постурални цервикалгии могат да бъдат успешно лекувани с тези медикаменти.

 RHUS TOX е много полезен при болка в шията, която се подобрява от леко раздвижване. Класически пример за пациенти, които се събуждат със скован врат, което им пречи да извършват ежедневните си задължения. Колкото повече се раздвижват, обаче, толкова повече състоянието им се подобрява.

BRYONIA, обратно, е медикамент показан за пациенти, при които болката се влошава при най-малкото движение. При тези пациенти движението на шията може да предизвика и световъртежи. CONIUM MACULATUM и COCCULUS са други медикаменти, които можем да имаме предвид в кон текста на цервикална болка, асоциирана със световъртежи. При цервикална болка, причинена от травма или свръхусилие, най-показан медикамент ще бъде ARNICA. Много пъти напрежението в шията е свързано с трудни емоционални моменти: тревожност, страх, разочароващи или унизителни преживявания, стрес в работата. В този случай можем да помислим за медикаменти като: IGNATIA, GELSEMIUM, ACONITUM, STAPHYSAGRIA или NUX VOMICA. Когато болката ирадиира към ръката и подозираме или знаем, че съществува невралгичен компонент, че има притиснат нерв, хомеопатични медикаменти като: HYPERICUM, KALMIA или MAGNESIA PHOSPHORICA ще бъдат от изключителна полза.

CALCAREA FLUORICA представлява интерес при пациенти с остеоартрит и симптоми за значително износване или дегенерация на шийните прешлени. Това са само някои от примерите за хомеопатични медикаменти, с които да помогнем на пациенти, страдащи от болка в шията, като вземаме предвид по какъв начин и в какъв контекст протича тази болка при всеки един от тях.

 

Природният  билков  сироп  Д-р Марио ИмуноБуст – успешно  се  съчетава  и  подсилва  ефекта  на  хомеопатичната  терапия

 

Категорично заявявам, въз основа на моя опит, че комбинацията от мануална терапия, особено остеопатия и хомеопатични медикаменти, е първокласна комбинация при лечението на болки в шията. Защо мисля така:

 • Остеопатията възстановява загубения механичен баланс, предизвикан от локалната болка. Лекуваме зоната като част от цялото. Необходимо е да намерим механичната причина за дисбаланса и да го коригираме.
 • Остеопатията може да бъде комбинирана с други мануални и физикални терапии, ако счетем за необходимо.
 • Хомеопатичните медикаменти също се стремят да възстановят баланса на организма от гледна точка на неговата цялост и неговата индивидуалност.
 • Хомеопатичните медикаменти са най-сигурните, с които разполагаме, до степен че могат да бъдат приемани от деца, бременни и полимедикирани пациенти.
 • Освен това можем да ги комбинираме и с други медикаменти, ако преценим за целесъобразно. При определени случаи хомеопатичните медикаменти ще заемат централно място в терапията, а в други например при необходимост от хирургична намеса, хомеопатията ще бъде прекрасно допълващо сред – ство в постоперативния и възстановителния период.

Д-р Гийермо Басаури, Испания

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up