Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Хлорофил и хемоглобин – каква е връзката?

hemoglobin_izsledvane

 

Знаем колко важно е здравето на нашите червени кръвни клеткиТе са фактор за успешното и безпроблемно продължаване на живота. Хранейки се, трябва осмислено да си гарантираме чистотата, здравината и многочислеността на тези мънички червени телца. И коя е най-съществената субстанция, която тялото ни използва за изграждането и транспортирането на червените кръвни клетки? Хемоглобинът. Т.е. – трябва да приемаме повече хемоглобин, нали? И откъде можем да си го набавим, опирайки се на максимата, че “което се яде, трябва да расте”? Ами от хлорофила! Този пигмент има близко сходство с човешките червени кръвни клетки – хематин.

 

Резултат с изображение за хлорофил

 

Колкото по-зелена е една храна, толкова по-богата е на хлорофил. Още от училище знаем, че хлорофилът отговаря за зеления цвят на растенията. Именно той абсорбира енергия от слънцето и улеснява фотосинтезата при растенията. Неговата уникална способност да превръща енергията от слънцето чрез фотосинтеза се използва за създаването на въглехидрати от водата и въглеродния двуокис.

Нещо любопитно, всъщност, научно доказано за зеленото на хлорофила. Чудели ли сте се защо хлорофилът е зелен, а не червен или оранжев?  Магнезият, който е централната молекула на хлорофила, съдържа специален пръстеновидна формация, която улавя другите дължини на светлинната вълна, но зелената – не. Така зелената част от светлината се отразява обратно към нашите очи. Магнезият осигурява силен алкализиращ ефект върху тялото и така нашият организъм успява да си доставя кислород, който е от важно значение за телесните ни тъкани и клетки.

А знаете ли, че когато зелените растения се сварят, хлорофилното съдържание изчезва над 70%? Тогава магнезият се премахва от центъра на молекулите и се заменя с водороден атом, което обагря зеленчуците в маслинено-зелена окраска. Най-добре е зелените растения да се ядат в сурово състояние, за да получим пълните ползи за здравето.

Строеж на хлорофил и хемоглобин

Ето малко повече факти за биологичната връзка между хлорофила и хема – уникалната и невероятна полза от този пигмет идва от факта, че молекулната му структура е абсолютно идентична с тази на хемоглобина, като изключение прави само централния атом. При хемоглобина той е желязо, а в хлорофила – магнезий. Като знаем, че хемоглобинът (около 75% от човешката кръв се състои именно от него) помага да се възстановяват и допълват запасите от червени кръвни клетки, както и повишава нашата енергия почти незабавно, няма как да не приемем, че употребата и консумацията на хлорофил и храни, богати на него, доказано води до увеличаването на качеството и количеството на червените ни кръвни клетки. Неименуемо с тяхното увеличаване следва значителното подобряване в здравето.

Хлорофилът е наричан „съвършенният природен лечител“ или „зелената кръв на растенията“. Той е чудотворен пигмент, има толкова много ползи за здравето, че спокойно можем да го сравним с вълшебна пръчица, макар да си е най-обикновена съставка в храната  ни./zelenihrani.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up