Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Фобии и хомеопатия

šta-su-fobije

Несъмнено всеки от нас има своите притеснения, понякога и страхове, при адаптацията си към различни житейски ситуации. Тези чувства са полезни и нужни, за да разполагаме с необходимия мобилизационен ресурс да реагираме адекватно спрямо средата, в която сме попаднали. Когато обаче те генерират интензивно и ирационално чувство на страх и нарушават социалния ни живот, те се превръщат в мъчително страдание, известно като фобия.

Фобията се определя като прекомерен, персистиращ и ирационален страх от животни, предмети или ситуации, който може да бъде толкова силен, че да предизвиква пристъпи на паника и да наруши живота на страдащите.

Трябва да се отбележи, че до известна степен и при определени условия е нормално човек да изпитва страх. Въпреки това, когато този страх излезе извън контрол имаме случай на фобия, при която степента на страх е толкова силна, че болният се опитва да избегне отключващия фактор с всички възможни средства. Нещо повече, той дори не може да мисли за онова, което го плаши, защото самата мисъл предизвиква у него  крайно безпокойство“, казва д-р Елиса Кастро Руис, известен лекар хомеопат в Мексико Сити.

Какво  може  да  причини  ирационален  страх?

Въпреки че различните фобии изглеждат на болшинството от хората  любопитни, странни  и дори невероятни, за онези, които страдат от тях, са истинска мъка. Заболяването засяга  около 5% от населението, което го прави социален, а и икономически значим проблем.

Определено има известна връзка между тревожност, фобии и паника. От хомеопатична гледна тревожността  се възприема като състояние на вътрешно безпокойство пред някакъв  не  напълно ясен факт или обстоятелство” счита д-р Руис.

Съществуват различни видове фобии /страхове/, а хомеопатичният реперториум на симптомите наброява около 300. Някои са известни и общи: например, страх от болест, смърт, бъдещето, провал,  животни, вода, лудост, височина, затворени помещения и змии; от това, че ще случи нещо лошо; от публична  изява; тъмнина, шумове и загуба на контрол т.н.“

Най-често  срещаните  фобии

Фобията означава страх от нещо конкретно, което се счита за причинител. Най-често срещаните фобии са:

 • Арахнофобия – Страх от членестоноги (предимно паякообразни). Тя е една от най-разпространените фобии. Жертвите се стремят да стоят далеч от местата, където обитават тези животинки  или от местата, където са видели паяжини. При някои хора по-силен страх предизвиква изображението, отколкото самият паяк.
 • Социална фобия – Силен и персистиращ страх от отрицателна оценка в публични ситуации; бягство от социални контакти, самозатваряне и „самодостатъчност“. Смята се за една от най-разпространените фобии сред младите хора. Необходимо е задължително отдиференцирането ѝ от органични неврологични  и психични страдания, тъй като тя е чест техен клиничен симптом.
 • Аерофобия (позната още като авиофобия) – Страх от летене. Тези, които изпитват този вид фобия не само страдат от тревожност при излитане или кацане, но понякога се страхуват дори да планират пътуване със самолет.
 • Агорафобия – Страх от открито пространство и всяко място, което не дава “сигурност” на пациента, който често търси „убежище“ в дома си.
 • Клаустрофобия – Пациентът изпитва страх от затворени и ограничени  помещения; Изчислено е, че между 2 и 5% от населението изпитва този вид фобия. Страдащите избягват на всяка цена  асансьори, подземни тунели, малки стаи и въртящи се врати. Особено се страхуват от оборудване за медицински диагностични цели като ядрено-магнитен резонанс.
 • Акрофобия – Страх от височина, която не се  изразява просто в световъртеж, а предизвиква тревожност у страдащите. Тя се проявява в различни ситуации, като например при излизане  на балкона, заставане на площадка, от която се открива гледка в далечина или пък  в непосредствена близост до пропаст.
 • Бронтофобия се нарича екстремния  страх от гръмотевици и гръмотевични бури. Страдащите изпитват тревожност, която може да засегне дори социалния им живот, тъй като планирането на  действията им зависи от прогнозата за времето.
 • Нозофобия – Пациентът се страхува безпричинно от болести и то най-често тежки, неличими, което превръща ежедневието му в постоянно самонаблюдение. Канцерофобията представлява страх от раково заболяване и както е видно е частен случай на нозофобията.
 • Танатофобия – Безпричинен страх от смъртта. някои автори я причисляват неправилно към нозофобиите.
 • Некрофобия – Страхът от среща с мъртвец е естествен и инстинктивен при човека. Въпреки това, за тези, които страдат от тази фобия,  да се изправят пред мумия или труп е страховито и емоционално преживяване, което не са в състояние  ясно да обяснят.

Световната здравна организация (СЗО)  определя паническата атака  като епизод на огромен и ирационален страх, който достига максималната си интензивност за няколко секунди и продължава няколко минути, като предизвиква  следните симптоми:

 • Промени в сърдечната дейност или пулса – ускорен сърдечен ритъм, палпитации;
 • Потене;
 • Треперене или мускулни крампи;
 • Недостиг на въздух и чувство на задушаване;
 • Дискомфорт или чувство на тежест в гърдите;
 • Гадене и дискомфорт в коремната област;
 • Нестабилност, замаяност и / или припадък;
 • Чувство че губиш контрол, полудяваш, губиш разсъдъка си;
 • Усещане за изтръпване или мравучкане в различни части на тялото и втрисане или горещи вълни.

 

Хомеопатично  лечение

Хомеопатията предлага ефективно лечение, което действа на много дълбоко ниво, като възвръща психическото и физическо равновесие.

Фобиитеако не се лекуват, могат да се влошат до степен да предизвикат чести и силно изявени пристъпи на паника, защото страховете, обикновено са свързани с непреодолени ситуации, дълбоки емоционални разстройства и/или неприятни спомени. Хомеопатичното лечение включва избрани медикаменти, които действат на всички нива. То е съобразено с историята  на заболяване на пациента и цели  балансиране на функциите на организма като цяло.

Всъщност, хомеопатията винаги взема под внимание симптомите, които характеризират пациента (личностния му тип) и освен това отчита модалностите и формите, под които възникват фобиите.

За да се препоръча лечение на даден пациент е необходимо да се знае по кое време възникват кризите; под каква форма; какви други симптоми се наблюдават при всеки конкретен случай; кои са усещанията и чувствата, които ги провокират и всички онези характеристики, които индивидуализират симптоматиката.

Хомеопатията, като терапевтичен метод, разработен и интегриран в медицината от Самуел Ханеман, помага за преодоляване на кризата като намалява и смекчава страха, фобията, ужаса или паниката и премахва страданията на пациента. Възстановяването на енергийния и емоционален баланс води до постигане на нужното спокойствие. Тук, по-долу, изброявам някой от най-често използваните етиологични медикаменти при конкретни фобии:

Аерофобия: Argentum nitricumAnacardium

Агорафобия: Argentum nitricumLycopodium

Арахнофобия: TuberculinumIgnatia amara

Клаустрофобия: Lachesis mutaLycopodium

Акрофобия: Borax; Natrum muriaticum

Бронтофобия: PhosphorusTuberculinum

Нозофобия: Kalium carbonicumThuja occidentalis

Танатофобия: Arsenicum albumNatrum muriaticum

Страх от ново, непознато събитие: PulsatillaLycopodium

Страх от тъмно: StramoniumCalcarea carbonica

Страх от самота: Arsenicum albumLycopodium

Страх от остри, режещи предмети: AluminaNitricum acidum

Страх от бъдещето: AnacardiumCausticum

Страх от животни: TuberculinumPulsatilla

Страх от крадци: Natrum muriaticumLycopodium

Тъй като фобиите са хронично страдание, за окончателното решаване на проблема е необходимо теренно лечение. То може да бъде правилно назначено и проведено, само след обстоен преглед и проследяване, от лекар хомеопат. Единствено тогава, специалистът би могъл да ви предложи адекватно поведение и нужния ви медикамент в подходящата дозировка /т.е – потенция и кратност на приема/ в острата фаза на страданието.

Затова, ако смятате, че изпитвате ирационален страх от даден предмет, живо същество и / или обстоятелство, и че това не ви позволява  да живеете в мир, потърсете помощ. Практиката показва, че хомеопатията разполага с всички необходими инструменти, които ще  ви позволят да се освободите от страха и да водите живот, без тревожност или притеснения. Това, което е необходимо за справяне с проблема е:  желание от ваша страна и консултация с добър лекар хомеопат./Д-р Иван Несторов

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up