Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Употребата на антибиотици в света е нарасналa с 65% от 2000 г.

Ръстът е най-вече в страните с малки и средни доходи, а това застрашава здравето. В България повишението е с близо 15%
zx620y348_3155204

 

Употребата на антибиотици в света драстично се увеличава от 2000 г. насам. Това показва проучване на Националната академия на науките на САЩ, базирано на продажбата на антибиотици в 76 страни, съобщава Quartz.

Резултатите

В световен мащаб от 2000 до 2015 г. употребата на антибиотици се е увеличила с 65%, като тези лекарства се използват по-често в страни с нисък и среден стандарт на живот. В изследваните 76 държави броят на така наречените „дефинирани дневни дози“ се е увеличил от 21.2 млрд. през 2000 г. на 34.8 млрд. през 2015 г. В страните с високи доходи ръстът е от едва 6% – 10.3 млрд. дози.

Анализаторите твърдят, че този ръст се дължи на увеличаващия се достъп до антибиотици в държави с много болни, чиито болести могат да се лекуват ефикасно с този тип медикаменти.

Но това ще доведе до по-високи нива на антибиотична резистентност.

При трите страни, в които употребата на антибиотици е най-голяма – САЩ, Франция и Италия, почти не се наблюдава ръст, докато в Азия потреблението на този тип медикаменти се е увеличило – над 2 пъти в Индия, със 79% в Китай и с 65% в Пакистан. В България потреблението е нараснало с близо 15% за периода.

Притесненията

Антибиотиците са спасили много животи, лекувайки множество бактериални инфекции, но много служители в общественото здравеопазване се безпокоят, че лекарите ги предписват неподходящо. Тези лекарства лекуват само бактериални инфекции и са безполезни срещу вируси, включително и такива, които причиняват настинка или други инфекции на горните дихателни пътища.

Така наречената антибиотична резистентност е виновна за смъртта на 700 хил. души годишно в световен мащаб, казва се още в доклада.

Изследователският екип, ръководен от учени от Университета Джон Хопкинс в Балтимор и Центъра за динамика, икономика и политика на заболяванията във Вашингтон, заявиха, че страните по света трябва да инвестират повече средства за подобряване на санитарните условия, извършване на редовни ваксинации и провеждане на алтернативни на антибиотичните лечения. Елиминирането на употребата на антибиотици трябва да бъде „първа стъпка и приоритет за всяка страна“ според авторите на изследването, особено предвид тревожната прогноза, че до 2030 г. потреблението може да се е увеличило с още 200%./https://www.capital.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up