Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ужас: Откриха уран във водата на Хасково

4978958328068256

 

На 4 април тази година Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към министерството на околоната среда и водите (МОСВ) е информирала Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие в качеството на питейната водата. Това съобщи Министерство на здравеопазването.

Несъответствието било по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково.

РЗИ – Хасково нарежда незабавното взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване в града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

С цел превенция на общественото здраве със заповеди на директора на РЗИ-Хасково (от 7 и 11 април) е разпоредено на ВиК дружеството да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода. Мярката е съобразна на резултатите от направените химически анализи и предварителните резултати от последните проби на питейната вода.

Според управителя на ВиК – Хасково предписанията на РЗИ – Хасково вече са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват.

От РЗИ – Хасково са взети нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели.

Здравната инспекция в града изиска и осигуряването на техническа възможност за довеждане на вода от съседни зони на водоснабдяване с качества, отговарящи на нормативните изисквания.

Министерството на здравеопазването провежда срещи с всички отговорни ведомства за координиране на съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения./Хасково нет

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up