Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Три начина за премахване на пестицидите от плодовете и зеленчуците

Повечето от нас са наясно, че плодовете и зеленчуците, които консумираме всеки ден са преминали през тежка химическа обработка по време на процеса по култивирането им. Но това, което малко хора знаят е, че част от пестицидите остават в корите на зеленчуците и плодовете и така достигат до нашата трапеза. И тъй като обелките на част от хранителните продукти са полезни (ябълки, круши, домати, чушки, лимони и др.), няма нужда да ги белите, а просто да ги почистите лесно и бързо с тези три лесни трика.

Как да почистим от пестициди плодовете и зеленчуците

Разбира се, тези химични остатъци са невидими за човешкото око, но това не ги прави по-малко опасни за здравето ни. Резултати от тестването на случаен принцип на плодове и зеленчуци, извършвани от няколко групи за застъпничество и НПО-та в САЩ разкриха, че са изключително високи количествата на пестицидни остатъци в свежите продукти, продавани в магазини и по пазари. Според Центъра за наука и околна среда,

Как да почистим от пестициди плодовете и зеленчуците„високите нива на остатъци от пестициди могат да бъдат достатъчно токсични, че да причинят рак, увреждане на нервната и репродуктивната системи, вродени дефекти и сериозно нарушаване на имунната система.“

Едва ли каквито и да е изследвания ще спрат производителите да използват пестициди при отглеждането на своята продукция, но ние, потребителите трябва да се научим как правилно и по естествен начин да почистваме химическите остатъци преди консумация от иначе полезните за здравето ни плодове и зеленчуци.

Предлагам Ви три ефективни метода, при които се използват естествени продукти, срещани във всеки домашен долап с подправки. След като изберете един от тях, за да измиете добре храната, бъдете сигурни, че ще предложите на семейството си напълно чисти от химикали зеленчуци и плодове.

Как да почистим от пестициди плодовете и зеленчуците преди консумация?

ябълков оцет

Оцетът като един добре познат и мощен антимикробен естествен продукт ще Ви помогне да премахнете всички микроби и пестициди от вашите природни храни. Как да си направите разтвора? Разредете в пропорция 1:9 бял (ябълков) оцет и вода и просто накиснете плодовете и зеленчуците преди консумация. Оставете 15-20 минути като разбърквате периодично. След това изплакнете хранителните продукти обилно.

Как да почистим от пестициди плодовете и зеленчуците

куркума

Благодарение на своите мощни антисептични свойства, подправката куркума може да се използва и за ефективното премахване на микроби и химически остатъци от натурални продукти. Просто добавете 5 супени лъжици от полезната подправка в тенджера с вряща вода (5 л). След като течността се охлади, добавете зеленчуците и плодовете ги оставете за четвърт час да киснат. След като ги изплакнете, те са безопасни за консумация!

Как да почистим от пестициди плодовете и зеленчуците

сода за хляб

Това е друг доста добър метод за почистване на плодове и зеленчуци от пестициди – бързо, лесно и ефективно. Напълнете голяма купа с 5 чаши вода. Към това количество изсипете 4 супени лъжици сода за хляб и разбъркайте, докато не се разтвори добре. Накиснете продуктите в този разтвор и ги оставете 15 минути да киснат. След това подсушете зеленчуците и плодовете – готови са за директна консумация с гаранцията, че са без каквито и да е химикали./ дело бг

  1. Avatar
    Мария

    Предпочитам содата за хляб. Винаги кисна с нея.Содата за хляб е най-вълшебното нещо.Отпушвам каналите в къщи с оцет и сода,чистя плочките в банята и мивките-не са ми необходими скъпите препарати.Аквариумите също се чистят със сода… 🙂

  2. Пълни измишльотини. Защо заблуждавате хората. Ако с измиване със сода се елиминират пестицидите, има ли смисъл от екологично отглеждане на плодове и зеленчуци? А тези които са вътре, не в кората?

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up