Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Трайно хомеопатично лечение на брадавици и молуски

moluski

ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМА ВИРУС. БРАДАВИЦИ

Човешкият папилома вирус по правило присъства в почти целия човешки вид. Идентифи – цирани са повече от 150 подтипа.

Инфекцията им най-често се проявява под формата на обикновени брадавици, генитални брадавици, плоски брадавици и палмоплантарни брадавици. Те могат да бъдат единични или множество и в зависимост от местоположението си могат да приемат различни форми.

Рядко се наблюдават при кърмачета и малки деца, както и при хората над 60 години. През последните години честотата му нараства. Въпреки че много брадавици отшумяват спонтанно след няколко години, окончателното лечение може да бъде трудно, с чести неуспехи и ре – цидиви.

Специален проблем представляват онези брадавици, разположени на трудно достъпни места за операция или криотерапия поради тяхната чувствителност като локализация около ноктите или под тях или например върху клепачите.

Всичко погоре може да бъде усложнено от страхът от манипулация на лезиите при по-малките деца. Вирусът се инактивира чрез измиване със сапунен разтвор или алкохол. Предава се както чрез директен контакт, така и чрез прибори на заразени хора. Приблизително между 7 и 10% от населението страда по едно или друго време от вулгарни брадавици. При децата в училищна възраст заболяването достига до 20%. Спонтанно изчезване се наблюдава при две трети от пациентите в рамкитена две години, но рецидивите са чести. Хомеопатичните медикаменти не само лекуват различните видове брадавици, но намаляват тенденцията към рецидиви. Лекарят хомеопат ще подбере подходящите медикаменти въз основа на вида на брадавиците: роговични, твърди, меки, пигментирани, нишковидни, плоски и др., и тяхното местоположение. Освен практически системната прескрипция на THUYA, медикаменти като GRAPHITES, ANTIMONIUM CRUDUM, CAUSTICUM, NITRICUM ACIDUM, NATRUM MURIATICUM, DULCAMARA и др., са само един пример за терапевтичната универсалност, която позволява на хомеопатията да индивидуализира лечението на брадавици в различните им проявления. Съществува един цял свят отвъд хирургията, криотерапията (течен азот) или локалните антибрадавични лекарства.

 

МОЛЮСК КОНТАГИОЗУМ (Покс вирус)

Заболяването от контагиозен молюск е вирусен, доброкачествен процес, силно разпространен при деца и засягащ кожата. При възрастни той може да се предава по полов път, като лезиите се локализират по гениталиите. Лезиите обикновено не са сърбежни или болезнени и могат да бъдат открити случайно по време на физически преглед. Те обаче могат да се възпалят и да причинят сърбеж, както и вторично да се инфектират.

Заболяването е предизвикано от покс вирус, който е с действие върху кожата, подобно на човешкия папилома вирус. Географското му разпространение е повсеместно. Заразата се пренася чрез инфекция от човек на човек и от малки рани по кожата, като механизмите на заразяване са различни при деца и възрастни. При децата тя почти винаги се пренася при епидемии, които възникват в училища или в общи места за отдих, особено басейни. Предаването на инфекцията от дете към възрастен е трудно, но не и невъзможно. Лезиите при децата са локализирани главно в подмишниците, торса, лицето, перианалната и перигениталната област, но могат да бъдат и още по-широко разпространени.

Нови твърди, куполовидни лезии с централно хлътване, които понякога се приемат за брадавици, винаги се появяват върху здрава кожа и биват групирани или изолирани (понякога стигат до десетки вследствие на самозараза). Обикновено лезиите не пре дизвикват никакви симптоми. Въпреки че еволюцията на заболяването е автолимитирана в рамките на период до една година, препоръчително е да се вземат активни мерки, тъй като чрез автоинокулация процесът може да се разшири и удължи във времето.

Липсата на действия може да бъде причина за чести рецидиви. Възможностите на конвенционалното лечение включват криотерапия, която е лесна и бърза, но е болезнена и може да остави остатъчна пиг ментация. Има продукти с локално приложение като имиквимод, калиев хидроксид, кератолитици или подофилотоксин, които не винаги се понасят добре. Кюретаж, отстраняване на лезиите с хирургическиинструмент (кюрета) е един от методите на лечение, които се използват най-често от дерматолозите, но въпреки че не е толкова неприятен, се отхвърля особено от по-малките деца, най-вече когато лезиите са многобройни.

В хомеопатията има три полезни медикамента за лечение на Molluscum contagiosum: THUYA, DULCAMARA и CINNABARIS. Те са ефективни и понякога дават много бърз резултат. Могат да бъдат много полезни при деца, които отхвърлят про дукти с локално приложение или кюретаж или да се използват като първа линия на лечение. Някои от тези заболявания обикновено са придружени от повече или по-малко продължителни фебрилни състояния и също са податливи на лечение с хомеопатични медикаменти, особено при деца, които не приемат антипиретици поради орален дискомфорт или неприятен вкус. В този случай медикаменти като BELLADONA, ACONITUM, FERRUM PHOSPHORICUM или RHUS TOXICODENDRON, могат да допълнят хомеопатичното лечение на лезиите и техните симптоми. Разбира се, хигиенните мерки както на болното дете, така и на неговото семейство и обгрижването на локалните лезии са от съществено значение за излекуването.

Д-р Хорхе Манреса, Испания

 1. Avatar
  Ивайла

  Здравейте д-р Янакиев! Имам дете на 1 г. и 6м. Преди две седмици имаше температура до 38 за два дни, след което започна да се изхожда кашаво до 4-5 пъти дневно. От тогава е на диета. Пие пробиотик и 3 дни Адирекс, но продължава с изхождания до 4 пъти дневно като първите 2 са нормални, а следващите кашави. Изследваха изпражнението, но нямаше нищо. Излизат и й 4 кучешки и 3 кътника. Моля за Вашето компетентно мнение! Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивайла, Добре е,че сте направили изследвания, вклюително и микробилогично на изхожданията ,надявам се.
   Не от зъбките.
   Препоръчвам Енетерол прахче – по едно и Пробиотик Д-р Марио – по 1.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up