Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Тихата трагедия на днешните деца

1407fa14e553c19dcb143c2c6a5b211d

 

Една тиха трагедия се развива точно в този момент в нашите домове и засяга най-ценното ни – нашите деца. Покрай професията ми на терапевт и работата ми със стотици деца, многократно съм наблюдавала зараждането на тази трагедия.

Емоционалното състояние на нашите деца е в истинска криза. Говорете с учители или професионалисти, които се занимават с деца, и ще чуете същото твърдение. Нещо повече, през последните 15 години учените съобщават за притеснителни статистики, засягащи психическото здраве на децата.

Забелязва се повишаване на случаите на психически разстройства:

– 1 от 5 деца има психични проблеми;

– 43% повече деца с дефицит на вниманието и хиперактивност

–  37% повече случаи на депресия при тийнейджърите

– 200% повече случаи на самоубийства сред децата на възраст 10-14 г.

Колко още доказателства ни трябват, за да прогледнем?

Не, „повече задължителни прегледи“ не е отговорът!

Не, „просто са родени такива“ не е отговорът!

Не, „виновно за това е училището“ не е отговорът!

Да, болезнено е да си го признаем, но в много случаи ние, родителите, сме отговорът за проблемите на децата ни.

Научно доказано е, че мозъкът може да се пренастрои под влиянието на външната среда. За съжаление, с тази среда и тези методи на възпитание ние пренастройваме мозъка в неправилна посока и с това допринасяме за проблемите на децата ни. Да, има и винаги е имало деца, които са родени с проблеми и въпреки усилията на родителите – те не могат да ги преодолеят. Днес не говоря за тези деца. Говоря за многото други деца, чиито проблеми са продукт на семейната среда, създадена от родителите им. Забелязала съм в моята практика, че когато родителите променят нагласата си към родителството, децата им също се променят.
Какъв е проблемът?

Днешните деца са лишени от основни компоненти, за да имат едно щастливо детство, например:

– Родители, които са на тяхно разположение емоционално;

– Ясни граници, ясни насоки;

– Отговорности;

– Балансирана диета и достатъчно сън;

– Движение и игра навън;

– Креативни игри, социални контакти, възможността да изпитат скука и сами да я преодолеят.

Untitled-3

 

Защо децата  ни боледуват  толкова често? Научете как  да  се  справим  с  това…

в книгата „Кодът на детския имунитет“

 

 

 

Вместо това децата получават:

–Родители, обсебени от дигиталните устройства;

– Родители, които са позволили на детето да управлява дома им;

–Чувство за превъзходство, вместо отговорности;

–Недостатъчно сън и нездравословна диета;

–Заседнал живот;

– Безкрайно много източници на стимулации, мигновено удовлетворение и липса на всякакви скучни моменти.

Можете ли да си представите как ще отгледаме здраво поколение в толкова нездравословна среда? Няма как! Разбира се, да си родител не е лесно и не можем да променим човешката природа, но резултатите, които виждаме, са плашещи. Нашите деца плащат за небалансираното си детство със своето емоционално и психическо здраве.

Как да поправим стореното?

Ако искаме децата ни да пораснат като щастливи и здрави възрастни, трябва да се събудим от този сън и да се върнем към основите. Все още не е късно! Казвам го, защото стотици от моите клиенти са забелязали положителни промени у децата си само след няколко седмици (дори дни), благодарение на тези съвети:

–Установи ясни граници и запомни, че ти си преди всичко родител на детето си, а не приятел;

– Предложи на детето си балансиран начин на живот, изпълнен с това, от което то се нуждае, а не само от това, което иска.

– Не се страхувай да казваш „Не!“.

– Храни го с повече здравословна храна и с по-малко чипсове, бонбони и т.н.;

– Прекарвайте поне един час на ден сред природата: карайте колело, катерете се, отидете на риболов, наблюдавайте птиците или насекомите;

–Забранете дигиталните устройства на вечеря (това се отнася и за вас самите);

–Играйте поне веднъж на ден на някаква игра;

–Включвайте детето си всеки ден в едно домакинско задължение (сгъването на прането, разчистването, разопаковането на покупки, подреждането на масата);

– Осигурете здравословно количество сън на детето си и махнете технологиите от спалнята му;

–Научете детето си на отговорност и независимост. Не го предпазвайте от малките грешки и го научете на онези умения, които ще му помогнат да преодолее препятствията на живота:

–не подготвяйте раницата на детето си, не му я носете, не носете в училище забравената кутия с обяд и не белете банан на 5-годишно дете (то може и само). Научете детето на нужните умения, за да свърши тези задачи, вместо вие да ги вършите за него. Научете детето си, че невинаги ще получава удовлетворение на мига. Осигурете достатъчно възможности за „скука“, защото по време на скуката се ражда креативността:

–Не се чувствайте длъжни да забавлявате детето си постоянно;

– Не използвайте технологиите, за да преборите скуката;

 

С  природните сиропи на Dr. Mario ИмуноКидс  и  ИмуноБуст – подгответе  семейството  си  срещу  грипните  вируси…

 

–Избягвайте да използвате технологии по време на хранене, в колата, в ресторанта, в магазина. В тези моменти мозъците им разбират какво е скука;

– Помогнете им да се справят със скуката като им дадете идеи за това какво могат да правят, когато им е скучно; Бъдете на разположение на детето ви и го научете как да общува с хората;

–Изключете телефона си, докато детето не си легне, за да избегнете дигиталното разсейване;

–Научете детето ви да се справя с емоциите си. Научете го как да поздравява, как да проявява емпатия, как да се държи на масата, как да води разговор;

–Свържете се с детето си емоционално – усмихвайте се, прегръщайте го, целувайте го, гъделичкайте го, четете му, танцувайте, скачайте и лазете с детето си. Трябва да предприемем нещо, трябва да приложим тези промени в живота на децата си, преди цялото поколение да полудее! Още не е твърде късно, но скоро ще бъде…“ Виктория Прудей/https://dama.bg

 1. Avatar
  Христина

  Здравейте, д-р Янакиев, казвам се Христина на 33 години с малко дете на 2,6 години. Преди 6 месеца за пръв път получих паник атака. 3 месеца пих антидепресант и успокоително от които се чустват още по зле. Успях да ги спра, но от тогава съм с постоянна тревожност, на моменти сърцебиене, стягане в гърлото, изтръпване на ръцете. Отключи ми се и скованост във врата оказаха се шипове. Можели да ми препоръчате хомеопатия, Благодаря Ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина, Отговорих Ви в и мейла.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up