Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Терапия на тревожни състояния и депресии

depresia-4-300x188

 

Съвременния начин на живот свързан със свръхактивност на човека, води до усещане на постоянно нарастващо напрежение. Заедно с него се появяват признаци на тревожност, страх и нестабилност, заедно с разнообразна гама от психосоматични състояния с постоянно меняща се локализация. Страха е все по-мъчителен и се характеризира с мъчително състояние на вътрешно психическо напрежение и/или соматични прояви, идентични с тези при тежка страхова криза /усещане за топка в гърлото или стомаха, болки в областта на сърцето, прималяване, изпотяване, тремор, недостиг на въздух/.

Всеки човек, попаднал в капана на стреса, преминава през три стадия: тревога, адаптация и реализация. Първите два помагат на организма да се приспособи, а третия го мобилизира да оцелее. Именно той е най-опасен. Хората, страдащи от хронична провокация на стресови фактори застиват в стадия на реализация. Това означава, че стресът е превзел съзнанието на човека и той през цялото време се връща към сполетелите го неприятности и не може да се изтръгне от тежките спомени и негативни преживявания. В такава ситуация нито цигарите и алкохола, нито многото медикаменти за „успокоение”, ще помогнат, а само ще задълбочат проблема.И ако човек не си е изработил ефективни механизми за справяне със стреса, постепенно или внезапно се отключват депресивни състояния с различна степен на тежест и развитие. Депресията е психопатологично състояние, при което се съчетават мъчителни промени в настроението и забавяне на умствената и двигателната дейности. Често хората се лутат дълго докато търсят причината за своето състояние, обикалят много лекарски кабинети, преди да се обърнат към лекаря-хомеопат.
Точно хомеопатичната терапия дава ефективно излекуване на този кръг от проблеми – от емоционалните смущения, през невровегетативни
При депресиите хомеопатичната терапия дава резултат, като увеличава поносимостта към стреса и подобрява равновесието у човека. Силата на хомеопатията е и повлияване на „Спазмофилния терен”/предразположението на човека към този кръг проблеми, нещо за което традиционната медицина няма дори идея. Почти винаги се налага и ефективна психологична професионална подкрепа.те смущения, до депресиите, защото много от медикаментите съдържат в патогенезите си емоционални реакции, които съответват на болестите. За да бъде резултатно лечението, трябва грижливо да бъдат оценени симптомите на болния, като отделят тези, които изразяват соматопсихичен отговор на организма и се елиминират при предписването тези, които имат значение само в представите на болния и неговата психология.depresia 2
Медикаментите, които предлагам на Вашето внимание са в две посоки:СИМПТОМАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА

  • GELSEMIUM е класическото лекарство за страх. Той перфектно се справя при хора работещи в силно стресова среда. Често страховата криза при тях се изразява като брутален страх или емоционален срив. Тези хора се страхуват от смъртта, от разходки в открити пространства. Чувстват обща отпадналост, усещат вътрешно треперене на организма, напълненост в главата, с главоболие в тила и болки във врата.
  • ACONITUM – страхът е много силен и сатъпра брутално, с чувство за близка смърт, което се усилва към полунощ. Този пристъп на страх и паника е придружен от парестезии / фантомни усещания по тялото/, болки в областта на сърцето и сърцебиене, хипертонични кризи около полунощ.
  • CYCLAMEN – при него тревогата се поддържа от прекалени скрупули, изтощителен перфекционизъм, чувство на изоставеност и недостойност.
  • IGNATIA – един от често предписваните медикаменти при реакции на свръхчувствителни хора, вследствие на претърпян афективен шок, загуба на близък, скърбене. Тези пациенти се много фини и чувствителни към всякакви дразнения и се подобряват от разсейване, имат променливо настроение и парадоксално поведение.
  • MAGNESIA CARBONICA е подходяща за лечение на спазмофилния терен, с едновременно изразена неврастения и спастични болки /генитални, стомашни, мускулни/. Болните често страдат от периодични диарии. Потят се обилно, като тази пот има възкисела миризма. Чувстват обща умора.

МЕДИКАМЕНТИ ЗА ОСНОВНО ЛЕЧЕНИЕ

Те се избират в зависимост от общите си характеристики:

– според патологията придружаваща страха;

– според хроничния реактивен тип;

– според чувствителния или конституционен тип;

  • ARSENICUM ALBUM – страхът се проявява у стриктен, подреден, песимистично настроен човек. Влошаването става между 1 и 3 вечер, с бурна неконтролируема реакция на страх + силна възбуда + усещане за предстояща смърт.
  • AURUM MURIATICUM – тревожността и страхът настъпват в депресивен контекст със самоподценяване и безсъние. При неовладяните ситуации може да се прояви буен, трудно контролируем гняв. Често състоянието се съпровожда със суицидни мисли /за самоубийство/, силен гняв и хипертонични кризи, както и смущения в сърдечния ритъм.
  • GELSEMIUM – при хора, живеещи в непрекъсната стресова среда, това е класическото лекарство за стрес в хомеопатията. Особено ценно е при силен емоционален срив или брутален страх. Появават се усещания за страх от смъртта, страх от открити пространства, със силна отпадналост и усещане за напълненост на главата.beauty girl cry

Това са само част от огромния набор от медикаменти с които разполага хомеопатията за да се справи с проблема на съвременната цивилизация наречен СТРЕС. Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички. Това, заедно с изключителната и ефикасност и ниската цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболявания.

д-р Ивайло Димитров

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up