Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Счупване на пенис – причини и последствия

26021_bigНе – фрактурата на пениса не е шеговит термин и както всяко друго счупване може да бъде животозастрашаващо.

Кога може да се случи? Фрактурата на половия член може да настъпи само по време на ерекция. При полова възбуда, пещеристите тела на органа (corpus cavernosum) се изпълват с кръв, което води до уголемяването му. Тези тела са покрити от т.нар. бяло покривало – tunica albuginea. При нарастване на пениса, това покривало се разтяга за да покрие пещеристите тела, както на дължина, така и на ширина – това води до неговото изтъняване.

В това изтъняло състояние, при твърде силен натиск или натиск под голям ъгъл покривалото може да се разкъса, което да доведе до вътрешен кръвоизлив. Разкъсването обикновено е в основата на пениса и е изключително болезнено – пострадалият може дори да изпадне в опасно за живота шоково състояние или да загуби съзнание от болката.

Макар в пениса да няма кости, лекарите наричат тази травма фрактура или счупване. Често, травмата е съпроводена с доловим звук, като от шумно пукане на пръсти. Последва бързо подуване на засегнатото място, а цветът на околните тъкани може да придобие силен лилав отенък. Ерекцията обикновено отшумява бързо и настъпва агонизираща болка, често съпроводена от невъзможност за уриниране.

Най-застрашени от това състояние са младите мъже, поради твърдостта на пениса във възбудено състояние и атлетическите умения, които често опитват да демонстрират. Някои сексуални пози носят по-голяма опасност, както когато партньорът на мъжа е „отгоре“ – ако се наклони твърде бързо в неочаквана посока може да причини рязко натоварване, с голяма сила и под голям ъгъл – фрактурата е напълно реална възможност в този случай.

Според изследване, публикувано в British Journal of Urology International, най-рисковите пози включват странично вагинално проникване, при което е най-вероятно половия член да се огъне твърде силно в основата си. Между 2003 и 2007 г., този тип сексуални пози са причина над 50% от случаите на счупване на пениса в Европа. Изследването споменава неколкократно позицията, известна като „reverse cowgirl“ като втората най-застрашаваща от фрактура.

Прибързаното проникване също е опасно за младите полови атлети – ако не се насочва с ръка от единия или другия участник, при по-силен тласък може да се уцели близкоразположената срамна кост (os pubis), което води до същите усложнения.

Фрактурата може да настъпи и извън полов акт. Мъже, опитващи се да прикрият спонтанна ерекция в твърде тесни панталони е най-рядката, но все пак съществуваща заплаха. Най-ужасени са пострадалите обаче, когато това им се случи по време на сън. Лекарите споделят, че до 10% от травмите се случват, когато с нощна ерекция, мъжът се завърти по корем докато спи и изведнъж се събуди от болка – тогава и по-рядко се търси медицински съвет.

При всяка от тези ситуации и гореспоменатите симптоми трябва да се потърси незабавна лекарска помощ! С помощта на уретрограма или скенер може да се установи дали има разкъсване на покривалото, колко е сериозно, засегната ли е уретрата и др. С операция, тъканта може да бъде възстановена, а пълната сексуална функция да бъде възвърната до 3 месеца. Ако се чака повече от три дни преди медицинска намеса, последствията могат да са изключително сериозни./ Пулс бг

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up