Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Студени ръце – как да се преборим със синдрома на Рейно

Синдромйт на Рейно е често срещано заболяване, влияещо на циркулацията в крайниците и най-вече на пръстите на ръцете и краката.
Той се проявява, когато кръвоносните съдове се свият рязко и блокират притока на кръв, карайки кожата около засегнат участък да избледнее силно, а след това да почервенее от връщащата се в тъканите кръв.
Симптомите се предизвикват най-вече от: излагане на ниски температури, продължително психично напрежение и стрес.
Макар заболяването да не е животозастрашаващо, то силно понижава работоспособността, пръстите са със затруднено движение, с нарушена координация и често – силно болезнени.
Ако самият пристъп не се контролира адекватно, има вероятност от загуба на тъкани и дори на пръсти.
Ако състоянието не се третира, отшумява по-бавно и се увеличава вероятността от следващ внезапен епизод на вазоконстрикция – свиване на кръвоносните съдове.
Но как да се изясни дали просто ръцете ни са студени или се проявява Рейно? Обикновено състоянието се развива успоредно с необяснимо или мигренозно главоболие и локализирана болка в очните дъна, а загряването на тъканите дори с няколко градуса е изключително болезнено.
В засегнатите тъкани може да се чувства сърбеж, изтръпване, „иглички”, силна болка и вледеняващ студ, като тези симптоми могат да траят от няколко минути, до няколко часа.
Заболяването е най-често срещано сред млади хора от 14 до 21 години, които системно не носят шапки и ръкавици и претърпяват леки, но редовни измръзвания. Белеещата се и напукана кожа на ръцете след излагане на студ е само повърхностен ефект – кръвоносните съдове под кожата също се увреждат термично.
След 30-те години състоянието се отличава с много по-болезнени и зачестени епизоди, които се проявяват дори и през по-топлите месеци. Това се дължи на развиващите се бавно, но сигурно изменения в структурата на капилярите. Те стават толкова лабилни, че дори силният емоционален стрес може да доведе до болезнени спазми в ръцете и ходилата.
За да се избегне, през зимата се припоръчва засилване приема на затоплящи подправки – червен пипер, лют пипер, чесън, джинджифил и др., увеличаване приема на магнезий, витамини В и Е, както и да се ограничат цигарите и кофеинът.
Необходимо е да се потърси лекарска помощ в случаите на нетърпим и продължаващ след повече от час загряване „студ до кости” – може да предвещава тотален блокаж на циркулацията и бързо да се последва от некроза на тъканите. Медицинско внимание е необходимо и когато кожата е видимо увредена от студа или не възвръща нормалния си цвят, след положени опити за загряване.
Самолечението или нелечението на състоянието създава предпоставки не само от загуба на пръсти, но и на цяла китка или ходило.
Хомеопатично  лечение :
Agaricus – използва  се  при  наличие  на  сърбящ  обрив,  с  усещане  за  боцкане  от  множество  иглички. Може  да  има  сърбеж  и  тремор  на  ръцете.
Предписва  се  в  разреждане  9  и  15  сн – 3  пъти  дневно  по  5  гран.
Arnica – тя  винаги  се  употребява  при  проблеми  свързани  с  кръвта  и  кръвоносната  система.
Hamamelis –подобрява  венозната  циркулация
Pulsatilla – болната  има  посиняване  на  крайниците което  се  засилва  от  топлина  и   от  покой  и  намалява  при  ходене  на  чист  въздух. Въпреки  това  болните  се  влошават  от  студ, крайниците  им  се  вледеняват  и  измръзват.
Natrium muriaticum – изстиването  на  крайниците  и боцкането  се  засилват  от  вълнения. Имат намаление  на  апетита.
Phosphorus – крайниците  лесно  се  зачервяват  и  изпотяват.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up