Всяка година 15 милиона деца в света се раждат преждевременно. Половин милион от тях са в Европа. 6 000 – в България. В Световния ден на недоносените деца родители и лекари поискаха спешни мерки в грижата за най-малките пациенти.

Близнаците на Виолета се раждат в 7-ия месец. Развиват бъбречна недостатъчност, тежка анемия и жълтеница. 70 дни са в кувьоз.

Днес Стефчо е с ДЦП, а Краси – с частична. И докато те продължават битката за здравето си с ежедневни рехабилитации, майка им поема друга битка – да създаде първия у нас център за подкрепа на семейства като тяхното.

Идеята е там родителите и преждевременно родените деца да могат да получат комплексна грижа от специалисти, защото докато случаите на недоносени бебета у нас растат, специалистите намаляват с всяка изминала година.

Друг проблем е и липсата на линейка със специална апаратура, пригодена за нуждите на новородените.

Все още няма и единен регистър на недоносените деца, който да събира цялата им история и да улеснява лечението им във времето. Въпреки трудностите по пътя обаче Виолета е убедена, че най-големите герои всъщност се оказват най-малките./Блиц