Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Случаят с отравянето в Кардам се заплита: Едно дете почина, друго е в тежко състояние

991-ratio-lekari-bolnica-hirurzi

9-годишно дете почина, а други две са в болница в много тежко състояние, вероятно и по непотвърдена причина заради хранително отравяне.

Трагедията се е разиграла в добричкото село Кардам.

 

Семейството – майка, дядо, баба и шест деца на възраст между 4 и 13 години – вечеряло в събота, след което на няколко от децата им прилошало. В неделя сутринта бил извикан лекар от Спешния кабинет в Кардам. Лекарят сложил инжекции срещу повръщане, защото децата имали симптоми на неразположение от храна.

Майката и бабата участвали в изборите, като членове на секционни избирателни комисии, а децата останали през деня с дядото. Вечерта на едно от децата – 9-годишното момченце – отново му станало зле. Малко след като казало, че не се чувства добре, умряло. По-късно още две деца – момиченца на 7 и 11 години са откарани в болница в Добрич, а по-късно са прехвърлени във Варна в Детско отделение за интензивно лечение (ДОИЛ) към Първа детска клиника. Те са били с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. Това поставя на първо място съмнението за интоксикация или остра хранително предавана инфекция.

В момента голямото момиче е в много тежко състояние със засягане на сърдечния мускул и с опасност за живота. Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна провеждат интензивни диагностични, реанимационни и лечебни действия.

Районната прокуратура в Генерал Тошево ръководи досъдебно производство по повод смъртта на малолетното момченце. Започналото разследване ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете на 27 октомври тази година малко преди полунощ.

В къщата в село Кардам, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо – на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани.

Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца. Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. По разпореждане на Районната прокуратура, Дирекцията по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на 9-годишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му. Действията по разследването продължават.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up