Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

СЛУЧАЙ на ПТИЧИ ГРИП В БЪЛГАРИЯ

Случай на птичи грип е регистриран в Бургас, съобщиха от Министерството на земеделието и храните, цитирани от Би Ти Ви.

Носителят на заразата е пеликан,

като трупът на птицата е намерен в защитената местност „Пода“ край Бургас. Това е първият доказан случай на птичи грип у нас.

Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай.

Ресорното министерство свика извънредна пресконференция. На нея зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви, че мъртвите птици, покосени от коварния грип са две, като освен на пеликан е открит труп и на чайка.

На 22 януари в лабораторията на град Бургас на 22 са установени две мъртви птици, които на 23 януари са взети за изследване. Вчера са приключили изследванията и е установено, че едната е била болна от птичия вирус H5N1.

Заразата се предава и при хората.

В тази връзка от Министерство на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните са предприели мерки да се дезинфекцира района на Бургас, включително кварталите „Меден рудник“, Горно езерово, Долно езерово и Лозово. Именно в този район е отцепена 3-километрова предпазна ивица.

Като предпазна мярка се забранява лова и продажбата на дивеч, както и местенето на домашни животни.

От министерството уверяват, че няма повишена смъртност сред птиците в Бургаско. Те призовават гражданите и да подават навременни сигнали, ако забележат странно поведение на домашните си птици.

 

ВЕСТИ БГ

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up