Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Скандално! Кръвта на черно стигна 500 лева

20120518.nzsknvssoe

 

500 лв. стигна тарифата на черно за банка кръв – 450 мл пред спешните центрове в големите градове. В по-малките населени места по различни данни на пациентски организации и близки на пострадали нелегалната търговия започва от 50, 90 лв. и стига до 250 лв. като масово предлагането е от страна на цигани, пише „Труд“.Има 100% риск този, който предлага кръв по този начин да скрие инфекция или заболяване, предупреди д-р Николай Андреев, шеф на Националния център по хематология и трансфузиология.

За да се прекъсне тази порочна практика на печелене на пари и изнудване на хората, които имат нужда от кръводаряване, се подготвя промяна в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, съобщи той. „Проектът вече е в министерството, за да можем да си кореспондираме между центровете и да обменяме кръв, когато стане някаква напечена ситуация, независимо дали става въпрос за пациент или някаква голяма катастрофа. Ако дойде пациент от Силистра да се оперира в София, близките му да могат да дарят кръв Силистра, а не да се налага да идват до столицата“, посочи специалистът. Надеждата е законодателната промяна да пресече ситуацията с платените донори.

Около 220 хил. българи годишно имат нужда от кръвопреливане или приблизителни 600 души на ден. За сравнение дарителите на годишна база са близо 170 хил., като отчита спад в броя им в сравнение с 2011 г. Данните изнесе д-р Живка Димитрова, началник отдел „Здравна политика и първа помощ към БЧК по повод Световния ден на кръводарителя – 14 юни.

Дарената кръв се възстановява изцяло след три-четири седмици. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените четири пъти като интервалът между е не по-малък от 2 месеца. Дарената кръв се изследва за ХИВ, хепатит В, хепатит С, сифилис.

Между 65% и 80% от случаите на кръводаряване у нас са доброволни, останалите – наложителни, което ни поставя на дъното на класацията в Европа./Блиц

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up