Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Седем урока за парите, на които богатите учат децата си

640_illustration03-afbdc85d4a

През последните 34 години Стив Сийболд изучава живота на 1 200 от най-богатите хора в света и достига до интересни заключения за начина им на мислене и философията на живот. Всички тях събира в книгата си „Как мислят богатите?“. Отглеждането и възпитанието на деца е неизменна част от живота на мнозинството от тях. Как най-богатите хора в света възпитават децата си и кои са най-важните уроци за просперитета и богатството, които им предават? В статия за Huffington Post Стив изброява 7 от тях:

1. Заслужаваш да бъдеш богат. Повечето хора вярват, че могат да бъдат богати само ако са родени в правилното семейство, посещават най-доброто училище или притежават необикновени таланти. Макар че тези предимства със сигурност помагат, те в никакъв случай не са критерий. Нормално е да искаш да си богат и можеш да го постигнеш, ако мислиш достатъчно мащабно. От друга страна, хората от масата избягват трудностите, предпочитат сигурността и комфорта и учат децата си на същото.

2. Богатството осигурява свобода. Най-хубавата страна на богатството е свободата, която предлага. Свободата да живееш според своите представи. Да бъдеш богат означава да живееш, където и както искаш, да правиш всичко, което искаш, и да бъдеш всичко, което искаш. Ако искате да започнете бизнес, да се захванете с нов спорт, да научите нов език или каквото и да било друго, трябва само да решите. Най-важното е, че парите премахват финансовите тревоги, дават ви свободата да избирате и да се наслаждавате на живота.

3. Нищо не ти се полага. Светът не ти дължи нищо. От теб зависи твоето собствено бъдеще. Идеята, че някой ни е длъжен за нещо, придобива все по-голяма популярност, но се основава на заблудата, че сме родени с определени права. Не сме. Ние просто сме родени. И всичко зависи от нас. Научете децата си да не разчитат, че нещо им се полага по рождение, а на себе си. Иронията е, че колкото повече действаме самоотвержено и сякаш нямаме нужда от помощ, толкова повече хора искат да ни помогнат.

4. Богатството е резултат от решаване на проблем. Светът иска да сте богати, защото има много предизвикателства за решаване. Ако искате да сте богати, решете проблем. Ако искате да сте много богати, решете по-голям проблем. Колкото по-голям е проблемът, който решавате, толкова по-богати ставате. Звучи просто, но не е лесно. Съчетайте уникалните си таланти, способности и страсти в решаването на даден проблем, и ще поемете по пътя към богатството.

5. Мисли за себе си. Масата е научена какво да мисли. Богатите хора се учат как да мислят в движение. Вашите деца ще научат много велики уроци от доказали се и добре образовани хора, но вероятно повечето от тях няма да знаят главното за придобиването на богатство. Научете децата си да мислят мащабно, да развиват собствените си възгледи и да прокарат собствена пътека, независимо дали хората ги критикуват, съмняват се в техните способности или се присмиват на тяхната визия.

6. Повиши очакванията си. Много психолози вярват, че хората трябва да намалят очакванията си, за да не бъдат разочаровани, ако не успеят. Те вярват, че хората ще са по-щастливи, ако очакват и се целят в по-малко. Това е друга масово разпространена формула за провал. Научете децата си да не живеят в страх, а вместо това – в свят на възможности и потенциал. Оставете масата да се радва на посредствени резултати, докато вие се устремявате към звездите. Не забравяйте, че много от най-големите истории за успех са били подлагани на подигравки и съмнения дълго време.

7. Вярвай в себе си. Като целеустремен човек, ще опиташ много големи неща. Проблемът е, че някои ще бъдат успешни, а други – не. Пътят към успех от световна класа обикновено е прокаран със спънки, неуспехи и разочарования. Тайната на оцеляването е никога да не се отказваш. Независимо какво се случва в живота ти, винаги трябва да вярваш в себе си и в способността си да се справяш с всичко, което ти поднася. Винаги вярвай в себе си и в способността си да продължиш дори ако всички останали те изоставят./www.economy.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up