Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Само 2 от 27 марки шоколад на българския пазар наистина са шоколад

Много захар, малко какао и неясно количество палмово масло е масовото съдържание на продаваните шоколади у нас. Тест на Активни потребители установи, че нито един от 27-те не е направен по оригиналната рецепта

 

phpe4ppcy_800x_

В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Продаваните у нас шоколади се състоят основно от захар, показват тестове на „Активни потребители“ на 27 марки шоколад, продавани на българския пазар, резултатите от които бяха публикувани днес. При нито една от изследваните марки шоколадът не е произведен по оригинална технология, от шоколадов ликьор. 

(От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.)

Другите основни изводи са, че:

– масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар – 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите;

– в повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476;

– при повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Резултатите

Само 2 от 27-те тествани марки отговарят на определението на ЕС за шоколад, в който трябва да има 35% и повече какаова маса. Останалите 25 съдържат между 25 и 35%, с което покриват изискванията за млечен шоколад. Всички 27 марки  са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор.

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е установено влагане на нетипични суровини (в таблицата по-долу те са маркирани в болд). При 7 от тях е добавяна растителна, основно палмова, мазнина. Други 7 съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 – лешникова паста, без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители.

При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

В изходната суровина за шоколад по националните стандарти и тези на ЕС – шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление, твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Преглед на таблицата показва много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това, което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите.

Етикетите

Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини.

Как да наричаме шоколадите в магазина

Съгласно законодателството на ЕС, за да се именува „шоколад“, продуктът трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните е позволено редуциране на това количество до 20%. От заглавията на тестваните търговски марки обаче често не може да се разбере какъв вид шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или друг вид.

Стандартът

Изходната суровина за шоколада са зърната на какаовото дърво. Суровите ядки се подлагат на ферментация от микроорганизми, след това се изсушават, почистват и изпичат. Следва смилане и забъркване до лепкава маса, наречена „шоколадов ликьор“. Оригиналният шоколад се прави именно от този хомогенат, към който се добавят по желание захар и/или мляко на прах. В съвременната индустрия шоколадовият ликьор е суровина, която чрез пресоване се разделя на какаово масло и какаова маса/пудра в съотношение приблизително 1:1. Какаовите маса/пудра и масло са борсови суровини, те удобно се съхраняват, транспортират и търгуват в цял свят.

Повечето производители смесват двете суровини в различни съотношения, за да получат добре познатия кафеникав шоколад. При белите шоколади отсъства какаовата маса/пудра, влага се само маслото и затова те са нискокачествен продукт. В млечните шоколади задължително се добавя мляко под формата на течност или по-често дехидрирано, както и млечна мазнина. Другите традиционни съставки са захарта, различните млечни производни, например суроватка, емулгатора соев лецитин и ванилия като ароматизант.

Видовете шоколад са много, като могат да бъдат групирани, съгласно използваните суровини и технология по следния начин:

– млечен шоколад – добавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прах и млечни мазнини;

– тъмен шоколад – в САЩ се приема съдържание на обща какаова маса от 70% и не се ограничава добавянето на мляко или захар;

– “bitter” или „суров“ или „неподсладен“ – разновидности на шоколада със съдържание на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения произход е суровия шоколад, който се прави директно от шоколадовия ликьор, без други добавки и се смята за полезен за здравето на потребителите. Разпространени са основно в страните производители на какао;

– бял шоколад – разновидност, произвеждана само с какаово масло;

Под термина „обща какаова маса“ (сухо вещество) се разбира сумарното съдържание на какаово масло и какаото (наричано още какаова маса/пудра) изразено в грама за 100 грама шоколад или проценти.

Критерии за качество на шоколада

В ЕС регулацията е Директива 36/2000, която е прехвърлена в България посредством Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г. Действащите национални и в ЕС норми, както и някои класически критерии, характеризиращи качество на шоколада, са:

Национални изисквания:

 

1. Направен от шоколадов ликьор.

2. Известни ли са държавата на произход и сорта на дърветата от които е добито какаото.

3. Има ли вложени технологични добавки различни от ванилия и лецитин.

Законодателство на ЕС:

4. Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса.

5. Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад трябва да е не по-малко от 25% или до 20% за някои видове.

6. Количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%.

В законодателството на ЕС няма критерии за тъмен, суров или неподсладен шоколад и затова продуктите, брандирани в България с такива определения, не подлежат на регулация на качеството.

Проблеми с безопасността на шоколадовите изделия в ЕС

Съгласно системата на ЕС за опасни храни случаите на открити проблемни шоколадови изделия (плюс какао) от начало на века са около 620. Преобладаващите рискове са наличие на недекларирани алергени (основно различни ядки), присъствие на чужди тела, микотоксини, необявени хранителни или технологични съставки, съдържание на тежки метали и др.

В 10 от случаите до България са изпратени предупреждения за наличие в нашата търговска мрежа на неотговарящи на стандартите шоколади. Последната подобна нотификация е от март 2019 г. Не е известно как контролният орган (Българската агенцията по безопасност на храните – БАБХ) е реагирала на уведомленията от ЕС. В България няма информация да са извършвани анализи и проучвания за качеството и безопасността на шоколадовите изделия.

Ето какво показват резултатите от тестовете на „Активни потребители“

Търговска марка Производител

Тегло

в грама

Компонентен състав1

Хранителна

информация

за 100 гр.

Сертификати3/
Забележка
Млечен шоколад Монделийз България ЕООД, София 100

Захар, какаово масло, какаова маса,

обезмаслено мляко на прах, палмово

масло*, дехидрирана млечна мазнина,

соев лецитин, слънчогледов лецитин,

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Въглехидрати – 61

Захари – 60

Белтъци – 5,4

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаово вещество

Млечен

шоколад

с пълнеж от

млечен крем с

вкус на

шампанско

Суислион ООД,

Босна и Херцеговина

80

Шоколад 68%: захар, какаово масло, пълно-

маслено мляко на прах (18%), какаова маса,

соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492)

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Пълнеж 32%: захар, палмово масло,

обезмаслено мляко на прах (15%),

суроватка на прах, соев лецитин

Въгл. – 55

Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;

Претенция за 33% какаово вещество

Своге, млечен шоколад Монделийз България ЕООД, София 90 Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въгл. – 60

Захари – 59

Белтъци – 5,6

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаова маса

Alpine milk lait Монделийз България ЕООД, София 85 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант

Въгл. – 59

Захари – 58

Белтъци – 6,3

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

Alpine milk

snack format

Монделийз България ЕООД, София 45 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант

Въгл. – 59

Захари – 59

Белтъци – 6,2

– Cocoa life

*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Alpinella

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша 90 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въгл. – 61

Захари – 60

Белтъци – 5,8

*Нетипични компоненти;

Претенция за 25% какаова маса

Beyond Time

Belgian chocolate

The Belgian chocolate group, NV, Белгия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант

Въгл. – 56,6

Захари – 55,4

Белтъци – 5,5

*Нетипични компоненти;

Претенция за 32,5% какаово вещество

Choklad ljus

Milk chocolate

Произведено за IKEA 100 Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант

Въгл. – 61

Захари – 60

Белтъци – 5,8

– UTZ

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е– 25%!

Delices de Belgique Delices de Belgique, Herentals, Белгия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант

Въгл. – 56,6

Захари – 55,4

Белтъци – 5,9

*Нетипични компоненти;

Претенция за 32,5% какаова маса

Fine carre

Milk chocolate

Произведено

за Lidl

200 Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант

Въгл. – 52,7Захари – 51,8

Белтъци – 6,2

– UTZ

– FSC

Претенция за 33% какаова маса

Ion break ИОН АД, Гърция 85 Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. – 54,3

Захари – 46,5

Белтъци – 9,2

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

J.D.Gross, Milk chocolate Lidl Stiftung, Germany 125 Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант

Въгл. – 50,4

Захари – 49,4

Белтъци – 7,3

– Fairtrade

– FSC

Претенция за 32% какаова маса

Leona

Cream bar

Ил Трейдинг, София, Произход- Македония 75 Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)

Въгл. – 59,5

Захари – 55,8

Белтъци – 3

*Нетипични компоненти

Lindor

Lait milch

Инкофудс ООД, Казичене 100 Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въгл. – 44

Захари – 60

Белтъци – 4,6

– Cocoa

*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

Lindt Линдт/Шпрунгли, Швейцария 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въгл. – 57

Захари – 56

Белтъци – 6,5

*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

LZ

аериран млечен шоколад

Нестле България АД 35 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. – 54,7

Захари – 53,7

Белтъци – 8,6

Претенция за 31% какаова маса
Merci August Storck KG, Berlin, Германия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. – 50,6

Захари – 49,8

Белтъци – 7,1

Претенция за 32% какаова маса

Milka

Alpine milk

Монделийз България ЕООД, София 100 Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант

Въгл. – 59

Захари – 58

Белтъци – 6,3

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Pergale

milk chocolate

AB Vilniaus Pergale, Литва 93 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въгл. – 58

Захари – 56

Белтъци – 8,8

*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Ritter sport

Alpine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин

Въгл. – 54

Захари – 53

Белтъци – 8,2

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаова маса

Ritter sport

Fine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин

Въгл. – 48

Захари – 47

Белтъци – 7,3

Претенция за 35% какаова маса

Ritter sport

Cocoa selection

Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах

Въгл. – 35

Захари – 33

Белтъци – 8,5

Претенция за 55% какаова маса

Произход от Гана

Roshen, Milk Bubblе Рошен България ЕООД, София 80 Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант

Въгл. – 55,5

Захари – 54,2

Белтъци – 7,0

*Нетипични компоненти;

Претенция за 26% какаова маса

Schogetten

Alpine milk chocolate

Ludwig Schokolade GmbH, Germany 100 Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въгл. – 55

Захари – 55

Белтъци – 5,4

Претенция за 30% какаова маса

Schogetten

Alpine milk chocolate wih hazelnuts

Ludwig Schokolade GmbH, Germany 100 Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въгл. – 50

Захари – 50

Белтъци – 6,4

Претенция за 30% какаова маса

Terravita

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. – 59

Захари – 59

Белтъци – 5,5

Претенция за 30% какаова маса

Wesotych Swiat

Terravita

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша 90 Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въгл. – 58

Захари – 57

Белтъци – 4,3

Претенция за 32% какаова маса

Забележки:

1 В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран, ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;

2 В жълт цвят са оцветени стойностите на захари, надхвърлящи 50%

3 Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта.

Препоръки за потребителите:

Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите, вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки.

Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото.

Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно.

В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. В класическите рецепти тя е около 35%, а в това, което се продава, обикновено влагат 50–60%.

Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и на захар. Колкото по-голяма е тя, толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка.

Методология на изпитването

В проучването участват 27 марки шоколади.

Закупуване на проби за изпитване: началото на декември 2019 г.

Извършен е анализ на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите. Основните критерии за оценка са съобразно Директива 36/2000 на ЕС и националната Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г./https://offnews.bg/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up