Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Само час пред компютъра, дете!

shutterstock_430205446

Не е тайна, че съвременните деца израстват пред компютъра и таблета. Ако някога гледането на телевизия е било проблем, то сега смарт устройствата завземат изцяло вниманието на подрастващите. Но решение ли е пълната забрана? И каква е точно вредата от компютъра?

Учените от Националния институт по здравеопазване на САЩ в продължение на няколко години са изследвали почти 4,5 хил. деца на възраст между 9 и 10 години, за да разберат, как компютърът засяга развитието на децата.

Оказва се, че при деца, които са прекарали дълго време пред екраните на смартфони, таблети и компютри, се наблюдават промени в структурата на мозъчната тъкан.

Каква е опасността? 

Американските учени твърдят, че дългото седене пред компютъра засяга мозъчната кора, която е отговорна за интелектуалното развитие – тя става по-тънка. Дори ако децата играят образователни игри, огромният товар върху мозъка води до преждевременното му стареене. А допаминът, който постоянно се произвежда в детското тяло по време на игри на компютър, може да причини непоправима вреда на умственото и физическото здраве. Според заключенията на експертите децата могат да развият шизофрения, нарушения в работата на надбъбречните жлези, бъбреците и черния дроб, да се влошат хронични заболявания и разбира се, да се получат нарушения в зрението.

Без компютър

Детският психолог Татяна Ночини отбеляза, че някои родители се впускат от една крайност към другата – или неограничен достъп до подобни забавления или пълната им забрана. И двата варианта не са удачни. Важно е да се намери златната среда. Родителите е добре да определят определено време, в зависимост от възрастта на детето, в което то да може да играе на компютъра или таблета, казва психологът. Според специалиста, за деца на 5-6 години – достатъчен е максимум час на ден, на 9-10 години – 2 часа.

В същото време експертът призовава родителите не само да кажат „че е вредно“, но и разумно да обосноват доводите си пред децата. Важно е да не се лъже и украсява реалността. Детето ще разбере перфектно, че веднага няма да ослепее, поради което е необходимо да се обясни истината. Научете го да оценява, как тези игри му повлияват, как се чувства преди и след тях.

Нека „врагът“, който прекъсва играта, бъде таймера, а не родителя.

Може да прехвърлите гнева на децата от спряната игра от вас на нежив обект. Например таймер. Децата, особено малките, лесно насочват гнева си от човек на обект. Поради това родителите могат да използват таймер или аларма за кухня, за да ограничат времето, прекарано в електронни игри. По-добре е детето да си настрои таймер. След това таймерът, а не майката, става контрольор, ограничител и дразнител – отбелязва Ночини.

Дайте на децата правото да правят грешки

В действителност строгите ограничения не действат. Детето ще иска повече и повече. В този случай не можете да бъдете толкова категорични в забраните. Оставите право на детето да прави грешки и само да се научи от тях. Например, можете да промените собствените си условия, които са предварително определени и да позволите по-дълго да играе на компютър. Но е много важно да постигнете съгласие, че това означава, че на следващия ден детето ще почива изцяло от такъв вид натоварване. Така че това може да се повтори няколко пъти, докато детето научи да следи времето. И всеки път, когато наруши условията, в резултат напълно ще губи компютъра за целия ден. В същото време цялата отговорност за това ограничение ще пада върху самото дете и то ще се научава да се контролир

Ето  една  работеща  схема  против  нервни  изблици  и  зависимости  при  децата – сироп Dr Mdrio ImmunoKids + Нукс вомика 15 сн – 2  пъти  по 5 гран…

 

Източник: Мениджър Нюз

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up