Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

РУКОЛАТА ПРИТЕЖАВА ЗАЩИТНИ СВОЙСТВА СРЕЩУ РАКА

salata-rukola

 

Руколата притежава различни лечебни свойства, които варират от поддържане на здравето на очите, през това на костите до борбата с рака. Растението, което се използва предимно за салати, има отличителен пиперлив аромат и вкус.

То съдържа много полезни съединения, които притежават мощни противоракови и детоксикиращи механизми. Известно е, че в руколата могат да се открият фитохимикали като тиоцианати, сулфорафан или индоли. Изследвания доказват, че те помагат при рак на простатата, на шийката на матката, на дебелото черво, на гърдата и яйчниците.

Растението е богато на витамин К, който регулира количеството на калция, спомага за здрави кости и кожа и за предотвратяването на остеопорозата. Учените изчислили, че 100 г рукола съдържат близо 109 мг витамин К, което е 136% от дневния препоръчителен прием.

Способностите на свежото зелено растение достигат дотам да предпазва очите от ултравиолетовата и силно интензивната светлина благодарение на антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Освен това руколата е отличен източник на каротеноиди, които забавят процеса на макулна дегенерация, причиняваща катаракта. Увеличеният прием на тези вещества може да намали риска от появата на заболяването.

Още едно важно и полезно съединение се съдържа в растението и това е фолат, който е форма на витамин В9. Той е особено препоръчителен за бременните жени, тъй като намалява шансовете за развитие на вродени дефекти при плода, както и стимулира производството на серотонин и червени кръвни клетки. Фолатът е изследван и срещу други състояния като болест на Алцхаймер, диабет, депресия и сърдечни заболявания.

Руколата е по-добра от останалите листни зеленчуци в едно отношение – има ниско съдържание на оксалати. Това са химикали, които потискат абсорбцията на минерали в тялото. Затова консумирането на растението позволява на организма да поема повече от тези полезни вещества от другите храни./media.framar.bg

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up