Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Рекордно много случаи на рак на устата, лекарите обясняват защо

rak-na-ustata_73

Процентът на рак на устната кухина „се е удвоил в рамките на едно поколение“, според нова кампания за повишаване на осведомеността, организирана от британската нестопанска Фондация за орално здраве (ФОЗ).

През последните 20 г. диагнозите с рак на устата са скочили със 135% във Великобритания.

Само през 2018 г. 7 души умират всеки ден от болестта от общо 8 377 пациенти с тази диагноза във Великобритания и Северна Ирландия, информира „Ню Йорк пост“.

Статистиките в САЩ са подобни.

Според Фондацията за орални ракови заболявания, всяка година има около 54 000 американци с диагноза рак на устната кухина или орофаринкса (включително ларинкса).

В САЩ смъртните случаи, причинени от това заболяване, са приблизително 13 500.

Група за защита на хигиената предупреди хората да бъдат запознати с причините за рак на устата – преди всичко полово предавания човешки папиломен вирус (HPV), пиенето на алкохол и тютюнопушенето.

Д-р Найджъл Картър, изпълнителен директор на ФОЗ, заявява пред „Дейли Мейл”: „Докато повечето видове рак намаляват, случаите на рак на устата продължават да нарастват с тревожна скорост”.

Той добавя, че HPV се счита за „все по-рисков фактор“ в сравнение с „традиционните“ причинители на рака на устата като тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол.

Според проведените изследвания HPV причинява приблизително 73% от орофарингеалния рак на устата.

Това не е първият път, в който вирусът, предаван чрез орална любов, е свързван с ръста на заболелите от този вид рак.

Отвъд секса повече от 10 алкохолни напитки седмично причиняват приблизително 33% от случаите на рак на устата, съобщава ФОЗ.

Тютюнопушенето е обвързано с около 17% от случаите, като същевременно увеличава индивидуалния риск от заболяване с 91%.

Картър нарече рака на устата „опустошителна“ болест: „Променя начина, по който човек говори, затруднява яденето и пиенето и често променя физическия му вид.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up