Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Радвайте се, че детето ви е непослушно

shutterstock_188777381

 

Непослушанието има и плюсове

Ако не вярвате, чуйте аргументите на специалиста.
Дава ги психоложката Мария Баулина пред letidor.ru, пише noviteroditeli.b

Послушанието се цени високо от древни времена насам. И, ако детето е бунтар, не отстъпва от позициите си, противоречи, околните често казват, че е зле възпитано, а мама и татко смятат, че не са справили със задачата.
За да успокои родителите, психоложката прави анализ на ползите от непослушанието.

Здрав егоизъм

Задачите валят от сутрин до вечер, пропускаме хубавите моменти и за малките ни лични празници сякаш не остава време.
Вироглавото дете не е готово да се откаже от своите желания и рядко отстъпва. Може да сте сигурни и, че когато порасне, ще успее да запълни деня си с ярки преживявания.
Навикът да се грижи за собствените си интереси е от изключителна полза в бъдеще.

Умението да каже твърдо „не“ и да си подреди приоритетите, пести ценно време.
Много хора с години учат това, други просто владеят изкуството от самото си раждане.

 

Креативност

Докато повечето деца послушно оцветяват небето в синьо, а слънцето им е правилен жълт кръг, вироглавото хлапе рисува в червеното небе квадратно, зелено слънце.
То е „художник“ и вероятно така вижда света.
Възможно е тези рисунки да не отговорят напълно на целите на образованието, но без подобен подход, няма творческо развитие.
Като не следва правилата, детето стъпва зад границите и пренебрегва рамката, която на практика облекчава живота на повечето хора. Но и ги ограбва.
Серенадите по пълнолуние след 22 часа, когато има забрана за силна музика, танцуването боси под дъжда – всичко, което наричаме романтика, тръгва от непослушанието.
И, ако се замислим за психологията на творческите процеси и нестандартното мислене, ще открием, че вироглавите в детството, са изградили силен характер.
Тези, които не са се вслушвали особено много в съветите на възрастните, имат много повече варианти за действие.

 

Умение да манипулира хората

От една страна да манипулираш околните е лошо, защото всеки заслужава уважение. От друга, дали винаги към вас се отнасят с уважение и не ползвате ли и вие някои методи за манипулация?
Ако разсъждавате за реалния, а не за идеалния своят,  умението да се възползвате от чуждите слабости, дава куп предимства и възможности за по-лека адаптация.
Непослушното дете знае отлично кога да повиши тон и кога чаровно и обезоръжаващо да ви се усмихне.
Нещо повече. То предвижда какво ще направи възрастният, който дълго гради възпитателни стратегии.
Хлапето знае как точно да се държи с татко, с мама или пък с баба. И никога не бърка подхода.

 

Умението да усеща настроението на околните по-късно в живота може да му помагне да бъде отзивчиво при нужда и да поддържа тези, които се нуждаят от подкрепа. Дори най-непослушните в детството стават отзивчиви възрастни.

Умението да изтъкнеш личните си достойнства 

Много често в училище, на ново място или при постъпване на работа, се налага всеки сам да се представи – да разкаже нещо за себе си. И … много хора не намират точните думи. Не знаят как да изтъкнат своите качества извън стандартните формулировки: „Обичам да чета, занимавам се със спорт, интересувам се от нови технологии.“
Докато непослушното дете, което е свикнало да се противопоставя на възрастните  пък и на връстниците си, знае добре как да се открои.
И колкото повече израства съумява да представи дори недостатъците си като достойнства. Благодарение на опита си натрупан в непослушанието, знае какви предимства му дава това или онова поведение.

Освобождаване от негативните емоции

В ежедневието има ситуации, които ви товарят с негативни емоции. И често не намирате изход.
Възпитаният човек рядко повишава тон и обикновено не реагира на този, който го е обидил или наранил.
Докато непослушното дете реагира спонтанно и се разтоварва от напрежението по един или друг начин. Затова и психиката му е по-устойчива.
То пази личната си територия и интереси,  отстоява границите на принципа: „Свободата свършва там, където моят юмрук срещне любопитния ти и нахален нос!“/ https://dcnews.bg

1 хиляди за “Радвайте се, че детето ви е непослушно”

  1. Avatar
    Илияна Стойчева

    Статията бих коментирала само така….моите деца са будни и непослушни. Умеят да манипулират и се борят за това което искат. Такива искам да са и като пораснат….а това няма как да стане ако ги пречупя като деца :)))) на градина не ходят, най-вече заради безотговорните родители които си пускат децата болни, но това ми дава възможност да ги възпитавам аз, да разбера, че срещу мен стоят личности и единственото което мога да направя като родител е да им предам моите ценности и мислене 😉 по горда не съм се чуватвала никога…да са живи и здрави 😉 и все така непокорни, но адски умни 🙂

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up