Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Работещи майки и болни деца

file26055

 

Затрупана сте от задачи в работата, а телефонът ви звъни, за да ви кажат, че трябва да вземете спешно детето си с висока температура от детската градина.

Действате първосигнално, скачате от бюрото и хуквате към вратата като неизбежно се сблъсквате с недоволната физиономия на шефа ви. В случай, че това се случва веднъж на няколко месеца едва ли трябва да е повод за недоразумения в службата, но ако е трети път в рамките на месец-два със сигурност ще доведе до напрежение. За щастие, в българските условия законът дава право на работещите майки да излязат в отпуск за гледане на болното си дете до 60 календарни дни в годината, като през това време получават парично обезщетение. Факт е обаче, че всяка жена, която държи да не загуби работата си трудно би се решила на толкова много отсъствия в службата.

Каква да бъде вашата тактика в тези сложни ситуации, които съпътстват всяка майка с малко дете ?

Бабите и дядовците са най-сигурната опора, ако трябва някой да ви замести в грижите за болното дете, но ака те са далече или също имат ангажименти задължително трябва да имате резервен план. Много родители с често боледуващи деца търсят работа на смени, която им позволява да се редуват в случай, че малкото е болно. Други, при които това е невъзможно търсят услугите на гледачки срещу заплащане. Това предполага да имате в аванс информация за хора, които могат да поемат такава грижа в кризисни моменти. Те най-често са в кръга на обичайните ви познати или съседи, но разполагат с повече свободно време. Влезте във връзка с някои от тях и уговорете предварително условията в случай на нужда. Пригответе си списък с най-необходимите телефони, рецепти и др.инструкции, с които трябва да разполага човекът, който би се гледал болното ви дете.

Ако пък не можете да се доверите на никой в такъв момент постарайте се да уговорите с работодателя си гъвкав режим на работа. По отношение на работещите майки в българското трудовото законодателство се съдържат специални разпоредби, даващи им възможност да съчетават трудовите си задължения с тези, свързани с отглеждането на децата.

Световният опит за справяне в кризисните ситуации с болните деца изобилства с любопитни идеи като например частни забавачници за дооздравяващи деца, стаи за занимания на малко болни деца към фирмите на майките и татковците, кооперативно отглеждане на мъници със сходни здравни проблеми и др.

Какво се случва в САЩ и Италия, ако детето ти е болно ?

Десислава Вартоломеева Дитрих, майка на три деца – Ейдан, 7 г., Лиам и Фиона, 5 г., живее в Чикаго, Илинойс

Нямам право на никаква отпуска за гледане на болно дете. Ако ми се наложи да остана вкъщи заради малките, трябва да кажа, че аз съм болна и да взема от полагащите ми се годишно 6 дни за отсъствие по болест, които ми се плащат. Съпругът ми работи нощна смяна и така успяваме да се справим в сложните ситуации, когато някой от децата са болни.
Законодателството на Илинойс регламентира 12 седмици неплатен отпуск, когато майката трябва да се грижи за дете или член от семейството със сериозни здравни проблеми. През това време работодателят трябва да ти пази мястото. Към тази отпуска спада и майчинството – 3 месеца, неплатена.

Калина Джентили, майка на София, 9 г. и Джорджо, 9 месеца, живее в Италия

В Италия майката може да остане вкъщи, ако детето й е болно, след като представи документ от педиатър. Дните, в които отсътва обаче не се заплащат. За децата до 3 г. законодателството предвижда майките да ползват до 6 месеца отпуска като тя се заплаща 30% от заплатата. Аз не мога да си позволя да оставам дълго вкъщи, дори когато децата са болни, защото работя за собствена фирма и всеки ден извън офиса съм на загуба. С мъжа ми си делим деня, когато се налага да останем вкъщи. Повечето работещи майки разчитат на гледачки.

План за действие на работещата майка с болно дете:

1. Уговорете предварително с ваши близки или познати условията, при които да поемат грижа за болното ви дете.
2. Пригответе в аванс най-необходимото – телефони, рецепти и лекарства за спешни ситуации.
3. Поговорете с работодателя си за възможностите за гъвкав режим на работа в случай на нужда
4. Разучете всички „вратички” в законодателството, които защитават правата на майките с болни деца./Моето дете.бг

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up