Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Първото падане на детето

file25773

Не се обвинявай, че си лоша майка или че си била невнимателна – често първото падане на детето става дори и когато си постоянно нащрек.

Опитай се да не изпадаш в паника!

Вече се е случило – за миг си отклонила очи и бебето е паднало. Вдигни го бавно и спокойно го прегърни. В повечето случаи малките плачат повече от уплахата и стреса, които са изживели, а не толкова от физическата болка.

Затова се опитвай да се усмихнеш, когато го взимаш в ръце – така то по-лесно ще спре да плаче. Когато и двамата сте по-спокойни, провери къде се е ударило и дали раната е сериозна.

Важно е да запомниш как е реагирало детето след удара: дали е плакало неистово, дали се е отпуснало (евентуална загуба на съзнание за кратко време), дали е по-сънливо и замаяно, важен признак е, ако започне да повръща.

Обади се на педиатъра

Първото падане на детето

Обясни му подробно всичко. Ако сметнеш, че падането е било лошо, заведете с таткото малкото човече в най-близкия спешен център.На място докторите ще преценят дали има нужда от снимка или наблюдение в болницата за едно денонощие.

Ако няма съмнение за сътресение на мозъка, най-добре е да се приберете у дома. Болничният престой би могъл само допълнително да травмира теб и твоето дете.

В следващите 24 часа се опитай да осигуриш на малкия палавник тиха и спокойна среда – без телевизия, видео, музика в стаята му. Ограничи бурните игри.

Гушкай го повече и следи за необичайно поведение.

За щастие в повечето случаи от падането остават само уплахата и цицината на главата. Природата си знае работата – често си чувала да казват, че дечицата са като „гумени“ и не е толкова лесно да се наранят. Цицината може и да изглежда доста зле – голяма и синьо-виолетова, но обикновено след 4-5 дена изчезва.

Все пак занапред не оставяй бебето само, защото тепърва започват изненадите и акробатичните номера.

 

Кои са най-опасните зони у дома?

1 Провери всички лавици и библиотечни рафтове – закрепени ли са здраво за стената? Огледай се за предмети върху шкафовете, които детето може да достигне, дръпне и събори върху себе си.

2 Ако живееш в къща или мезонет, постави специални прегради пред стъпалата. Внимавай за мига, в който самата преграда също става опасна: щом бебето започне да се изправя на крака и се опитва да се покатери върху решетките.

3 Дръж високия бебешки стол далеч от стената. Бебето може да се отблъсне с крачета от и да се преобърне със стола.

4 Редовно проверявай играчките за липсващи части от тях. Детето може да ги е погълнало. Не оставяй отворени чекмеджетата на шкафовете – бебетата ги оприличават на стълби и изпитват желание да се катерят по тях./моето дете .бг

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up