Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Първа помощ при изгаряне у дома: Какво не трябва да правим?

home_8pIP7O_FM6IXW_j

 

Първа помощ за домакински изгаряния

Всеки от нас поне веднъж в живота си е ставал жертва на злополучни изгаряния: у дома, облян с вряща вода или горещо масло, на работа, пренебрегвайки правилата за безопасност или просто поради невнимание. Причините са много, но ефектът е един: непоносима болка, зачервяване, мехури и в някои случаи шок и реална заплаха за живота.

 

Времето за реакция при изгаряне е ценно и от това до голяма степен зависи по-нататъшната съдба на човека!

Как да оказвате първа помощ при изгаряния компетентно и бързо, за да предотвратите вероятните последици от инцидента? Не изпадайте в паника и действайте според инструкциите, за да си помогнете (дори и да е много болезнено) или да спасите приятел!

Съвети при изгаряне – какво да не правим?

Тежестта на изгарянето зависи не само от провокиращото вещество, но и от засегнатата област. Изгарянето винаги е съпроводено от силна болка, а в тежки случаи – болезнен шок. Изгарянето може да бъде засилено от добавянето на инфекция, проникването на токсини в кръвния поток, метаболитни нарушения. Без значение колко тежко е изгарянето, действайте незабавно!

 

Първа помощ при изгаряне

 

Изгаряне с гореща вода или пара

Поради бързина или невнимание такава домашна травма, като изгаряне с вряща вода или пара, се случва с почти всички. Колкото по-гореща е течността и колкото по-дълъг е контактът с кожата, толкова по-лоши са последствията. Най-често ръцете и предмишниците са подложени на такова изгаряне, по-рядко бедрата, краката, гърдите и корема. Необходимо е незабавно да се елиминира дразнещият фактор – вода или пара. Основното нещо – не се паникьосвайте и реагирайте бързо. Ако зоната на изгаряне е малка, можете да охладите мястото с течаща вода. Процедурата може да отнеме 15-20 минути, а водата не трябва да е ледена. Позволено е да се превърже засегнатата област със суха стерилна превръзка. Ако нараняването причинява силна болка, ще помогнат анестетик (орално) или нестероидно противовъзпалително лекарство.

Какво да не правим при изгаряне с гореща вода?

 • В случай на тежки изгаряния е строго забранено да се маха дрехата от раната, ако е залепена.
 • В никакъв случай не докосвайте раната с ръцете си!
 • Не нанасяйте кремове, заквасена сметана, масло и други „продукти на баба“ в засегнатата област. Така вие изостряте ситуацията и допринасяте за проникването на инфекция.
 • Не поставяйте сняг или лед върху раната или не изплаквайте с ледена вода.
 • Не третирайте увредената област на кожата с дразнещи антисептици – йод, пероксид, алкохол и т.н.
 • Не пробивайте образуваните мехурчета!

Изгорено с горещо олио

Изгарянето с горещо слънчогледово олио или масло не е необичайно. И ако няколко капки врящо масло почти не вредят, при силно изгаряне не е толкова лесно да се отървете от последиците. Горещото масло има специална степен на опасност, тъй като мастните вещества много бързо и дълбоко проникват в кожата и я унищожават отвътре. Най-напред горещото масло създава своеобразен филм на повърхността, който не позволява на кожата да се охлади естествено. Поради топлоизолационните свойства на маслата никое от термичните изгаряния не може да бъде обработено с тях!

Какво да правим при изгаряне с олио?

 • Олиото се отстранява незабавно с хартиена кърпа.
 • Раната се измива под студена течаща вода в продължение на 15-20 минути. Това ще помогне за охлаждане на изгорената тъкан, за облекчаване на дразненето и за стимулиране на регенерацията на тъканите.
 • Ако изгореното място не може да се изплакне, внимателно го освободете от дрехите и охладете със специален спрей или гел.
 • Ако върху кожата се е образувал мехур с течност, в никакъв случай не трябва да се пробива.
 • При силна болка, можете да вземете обезболяващо средство.
 • Не измивайте изгореното с вода веднага – първо премахнете остатъчното масло със суха кърпа.
 • Не използвайте средства за изгаряния (пантенол например) без адекватна първа помощ.
 • В никакъв случай не трябва да се слага урина при изгаряне, да се маже с крем, пилешки протеин, сапун или други народни средства.

Химични изгаряния

Химическите изгаряния се срещат не само в производството, но и в ежедневието. Сода каустик и киселини, соли на тежки метали, домакински почистващи препарати – всичко това може да увреди кожата при нарушаване на мерките за безопасност при работа с тях. Първото и най-важното е да се отървете от дразнещия химикал и да охладите мястото на изгарянето. Затова засегнатата област трябва да се постави под струя студена вода в продължение на 15-20 минути. Между другото, засегнатата област трябва да се измие по такъв начин, че да не докосва здравата кожа наоколо (за да се предотврати разпространението на химичния агент). Химикалът трябва да бъде неутрализиран: киселина с алкални агенти и алкални химикали с киселина. Ако нараняването е настъпило в ежедневието, при киселинно изгаряне, лезията може да се лекува със сода или да се измие със сапунена вода, а при алкално изгаряне засегнатото място най-добре се измива с разредена оцетна киселина. След неутрализиране на агента може да се приложи стерилна суха превръзка.

Не прилагайте компреси, не третирайте засегнатия участък с масло и други вещества, с изключение на вода, не прилагайте мокри превръзки.
Химикалите са склонни да проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и така могат да продължат да действат дори след видимо отстраняване. За да предотвратите увеличаване на зоната на изгаряне, не докосвайте с ръце.
При висока степен на увреждане трябва незабавно да се консултирате с лекар!

Очни изгаряния

Изгарянето на очите един от най-опасните видове травматични увреждания, а последиците могат да бъдат непоправими. В ежедневието най-опасните вещества са киселини и алкални вещества, горещо мляко и кипяща вода, масло и пара. Всяко изгаряне може да доведе до намаляване и дори до загуба на зрението, така че трябва да действате незабавно!

Ако отровна течност попадне в очите, изплакнете със студена вода възможно най-скоро и внимателно. Това ще освободи химическия агент, който е влязъл в конюнктивалната кухина.
След това можете да измиете очите си с чай със стайна температура. Чаят е богат на дезинфектанти и танини, така че ще помогне за облекчаване на острата болка. Хладен чаен компрес също ще бъде ефективен. Не забравяйте, че всяка форма на очно изгаряне изисква незабавна консултация с офталмолог!

Е-здравеЙ Здравен форум

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up