Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Първа жертва на морбили в България

10-месечно бебе от пловдивския квартал „Столипиново“ не е било имунизирано срещу заболяването, по-известно като дребна шарка

655-402-bebe-ryka

10-месечно бебе от пловдивския квартал „Столипиново“ е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ-Пловдив, цитирани от Министерството на здравеопазването.

Детето не е било имунизирано,

защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването, по-известно като дребна шарка, протича тежко и със спастични пристъпи.

Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове.

За периода 17.03 – 07.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили.

Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза – рубеола, а за още 12 се очаква резултат.

Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувременно

първите заболели от дребна шарка вече са изписани.

Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им./Vesti.bg

 

Как  да  разпознаем  първите симптоми  на  Морбили

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up