Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Пълно изперкване :Акушерка преби бебе

„По време на нощно дежурство в „София Мед“ една от акушерките си е позволила да удари с ръка няколко пъти 7-дневно бебе„. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БГНЕС.

 

„Следващата смяна моментално е подала сигнал, уведомени са полицията, прокуратурата, акушерката е задържана и вече е на разпит. Детето е в реанимацията на „Токуда“, вече не е на апаратна вентилация. Продължават изследванията, има известно подобрение в състоянието„, каза още зам.-министърът.

 

Както ви съобщихме по-рано, новородено бебе е в тежко състояние след инцидент на 17 април в частна болница. В началото е имало опасност за живота му, но състоянието му вече е стабилизирано.

 

В момента в Първо РПУ в София се провеждат разпити на заподозряната акушерка и на родителите на детето.

 

Акушерката е от Самоков, има две деца, през 2001 година е останала вдовица. Всичките ѝ колеги казват, че е много добър професионалист.

 

Зам.-министърът Бойко Пенков съобщи, че се обсъжда правене на изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да се знае дали има и други сериозни травми. Акушерката е била с дългогодишен стаж, с безупречна досега репутация.

 

От болницата запазват мълчание – извън лаконичното съобщение, че жената вече е уволнена.

 

В момента се прави психиатрична експертиза на акушерката. По първоначални данни тя не е била в състояние на афект и психически най-вероятно е здрава. В събота ще гледат мярката за неотклонение. От прокуратурата ще искат постоянно задържане под стража.

 

 

„Не знам какво е станало, каква е била тази агресия към това невинно същество, психолози ще решат. Бих я уволнил, бих потърсил отговорност от нея в съда за уронване престижа, както и бих подал сигнал в съсловната организация за отнемане правата на практикуване. Това е непростимо“, категоричен е заместникът на Москов.

 

Той посочи, че няма информация дали деянието е заснето от камерите в болницата.

 

„Човек, който е направил такова нещо, трябва да има възмездие, ще следим случая“, обеща Пенков.

 

По-късно Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневното дете. Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

 

Оттам уточняват, че бебето се е родило здрави и без усложнения. На 18 април около 02.00 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, уточниха от прокуратурата.

 

Сутринта на същия ден дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение, а бебето започнало да се влошава – вдигнало висока температура и имало оток на главата. Към момента детето продължава да се лекува в болница „Токуда“ – София.

 

Лекарски екип от болницата е сигнализирал в полицията за състоянието на детето на 21 април. Акушерката е била обявена за издирване и часове по късно задържана.  По информация на  източници на Нова телевизия, е направила пълни самопризнания. Бебето е транспортирано по спешност в друга частна болница в София. Иззети са веществени и писмени доказателства и са назначени съдебно-медицински експертизи. 

 

Екип на Нова разговаря с близки на задържаната акушерка. Тя е от Самоков, има дългоодишен стаж в местната болница, където колегите й не вярват, че е способна на подобно насилие. По думите на майката на Емилия Ковачева, тя е била в отпуск през последната седмица. Била  е спокойна, не е била притеснена и е обичала работата си.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up