Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Пълната упойка: 8 интересни факта за процедурата, която те приспива!

pulna-upoika_0001_

 

Ако някога са ти правили операция, твоят анестезиолог най-вероятно ти е казал да броиш от 100 до 1 докато „заспиш“.Анестезиологията се прилага само в болнична среда и е позната на обществото от повече от 200 години, за да блокира болката. Но въпреки широкото й прилагане, лекарите  все още на се наясно какъв е механизмът, по който работи. Милиони хора се подлагат на хирургически интервенции, които изискват болко-успокояващи медикаменти, но има факти за анестезията, които те не знаят.

1. Анестезията причинява амнезия

Общата анестезия ви поддържа покойни, потиска болката, но също така причинява амнезия. В проучване, публикувано през 2012 година в различни медицински издания, се оповестява, че инхалационните анестетици предизвикват промени в мозъка на възрастни мишки, подобни на промените при Алцхаймер. Наркотичното вещество влияе върху специфичните типове клетки, които отговарят за контрола и обучението в мозъка.Въпреки, че учените все още не знаят за дългосрочните последици от упойката, факт е, че предупреждават, че са ви необходими няколко дни след упойката, за да се възстановите.

2. По-възрастните пациенти, изложени на анестезия са изправени до 35% на повишен риск от деменция.

При по-възрастните пациенти може да отнеме до шест месеца, за да се върнат към нормалните си функции след получаване на анестезия по време на операция, според проучване от  2013 година. Конкретно, пациентите са по-склонни към една малка промяна в техния умствен капацитет, възможно е и 35 на сто  да са изправени пред по-висок риск от деменция. Изследователите вярват, че това може да се дължи на анестезията, която  причинява възпаление на нервните тъкани, които водят до постоперативна когнитивна дисфункция (POCD) и / или  болест на Алцхаймер.

Вижте топ продукта  за  имунитета  на  децата д-р Марио Имунокидс

а  за  възрасгтни – д-р Марио ИмуноБуст.  И  двата  препарата  ,  когато  се  комбинират  с  хомеопатичния  медикамент  Туя 15 сн – по 5 гран.  ще  се  получи  най-добрата  комбинация  за  детоксикация  на  организма  от  агресивни  терапии  ,  упойки  и  антибоотици…

3. Честото излагане на анестезия по време на детството може да доведе до проблеми в развитието на нервната система

Децата, които са изложени нееднократно на анестезия поради оперативни интервенции в ранна детска възраст могат да бъдат предразположени към проблеми в развитието на нервната система. През 2012 година в изследване, публикувано в сп. Педиатрия се твърди, че при децата, които са били подложени на анестезия преди навършване на 3 годишна възраст, е много по-вероятно да развият когнитивни проблеми, включително езиков и познавателен дефицит, преди да навършат 10 години. Въпреки това, не се наблюдават поведенчески проблеми или проблеми в грубата моторика. Това предполага, че не всички когнитивни центрове се засягат от анестезията по един и същи начин.

4. Анестезията всъщност не те „приспива“

Анестезиолозите казват на своите пациенти , че ги „слагат да спят“, но истината е, че пациентът е въведен в процес на обратима кома. Изследователите установили, че ниско-мозъчната активност при пациенти под упойка е сравнима със състоянието по-скоро на пациенти в кома, отколкото на заспал човек. Тези състояния засягат области в мозъка, които имат общ механизъм на действие, като например мозъчната кора и таламуса. Тези области комуникират един с друг, за да се определи мозъчната активност при пациенти под упойка.

5. Може да се събудите по време на операция

Пациент под анестезия може да се събуди по време на операция, което е процес познат под името „осъзната анестезия“. Това рядко състояние настъпва, когато пациентът успява да си спомни определени събития, като например налягане или болка, изпитани по време на тяхната операция. Поради това хирурзите правят постоянен мониторинг на мозъка, за да намалят риска  това да се случи.

6. Някои хора имат рядка алергична реакция към анестетици

Пациентите могат да имат потенциално фатална алергична реакция при вдишване на анестезия, известна като злокачествена хипертермия, дори и ако не са показали предварителни признаци за това. Лекарите съобщават, че това състояние е наследствено и може да се прояви при анестезия и се проявява, като бързо повишаване на телесната температура и мускулни контракции. Пациентите могат да получат внезапно кървене, оцветяване на урината в тъмнокафяво или мускулни болки, без очевидна причина за това.

7. На червенокосите хора не им е необходима по-висока доза упойка

По-рано се е смятало, че при  червенокосите хора е необходима по-висока доза упойка, поради специфичен ген, който те притежават (MC1R). Смятало се е, че този ген намалява чувствителността на пациентите към анестетици, но през 2012 година анестезиолозите го отричат. Те установили, че няма различия при приемането на анестетика, постоперативната болка, гаденето и повръщането или общото качество на възстановяване при пациентите с червена коса.

8. Пушачите се нуждаят от по-високи дози анестезия за разлика от непушачите

Пушачите и хората, изложени на пасивно пушене се нуждаят от по-висока доза анестезия. Едно скорошно проучване на Европейското общество по анестезиология установява, че на пушачите е необходима с 38% по-висока доза, отколкото при непушачите и 17% повече при пасивните пушачи. Цигареният дим уврежда дихателните функции, което пречи на приемането на обезболяващите лекарства./www.ofertomat.bg

 1. Avatar
  Михаела

  Здравейте, д-р Янакиев! Предстои ми поредна пълна упойка. Колко време да приемам Туя 15 CH?
  В деня преди упойката ли започва приема?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Михаела, Не, поне 3 дни преди упойката и 3 дни след това.
   След операцията за възстановяване много добре ще Ви се отрази сиропа ИмуноБуст.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up