Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Прохождане и походка

Нормалното физическо развитие на бебето минава през много етапи.

Като се започне от задържане на главичката, премине се през посягане с ръчичка и хващането на предмет, обръщане, седене и изправен стоеж. Всичко това е подготовка за най-сложния етап от развитието на детето – прохождането.

ето и ходенето са се появили най-късно. За тяхното осъществяване се включват много механизми от човешката анатомия и физиология. Ако се вгледаме внимателно в походката на детето, то промяната й

може да ни информира за начална форма на някаква болест.

Голяма част от родителите ги интересува два основни въпроса:

– кога обикновено прохожда детето ?

– коя е крайната възраст, до която то трябва да се осъществи?

Прохождането се влияе от много фактори. Един от тях е генетиката – обикновено децата приличат по този показател на своите братчета и сестрички, или на своите родители.

Друга важна предпоставка за прохождането е физическото и нервнопсихическото  развитие на бебето до момента. При определен кръг деца то е забавено.

Например по-късно се обръщат – след 5-я месец, по-късно седят самостоятелно – някъде след 9-ти месец и  др. Естествено при тях се очаква прохождането да стане по-късно след годинката. Тези забавяния в развитието на бебето трябва стриктно да се определят от наблюдаващия педиатър дали са физиологични или дискретни прояви на някакви заболявания. При ранното им откриване и при подходяща физиотерапия, може да се навакса пропуснатото.

Има една група деца, които не наддават добре през месеците и изостават във  физическото развитие от своите връстници. Тях аз наричам „ групата на 8 килограмовите”. Наименованието идва от теглото им при навършване на първата годинка. Интересното при тях е, че въпреки тяхното тегловно и ръстово изоставане, те  са с напълно нормално нервнопсихично развитие, рано прохождат – около 10-я месец и най-важното за един родител – като че ли по-рядко боледуват от инфекции. Почти винаги те наваксват пропуснатото и след някоя и друга година се изравняват с връстниците си.

Както всички знаем, пълзенето възпрепятства нормалното прохождане. Така, че не е желателно да го стимулирате.

Пълзенето не е задължителен елемент от развитието на детето.

Когато контактувам с родители в детската консултация, почти всички нямат търпение да попитат кога е хубаво да се купи проходилка? Повечето педиатри и ортопеди сме обединени и сме на мнение, че проходилката е ненужна и може само да забави самостоятелното прохождане. Тя  дава псевдостабилност и детето става зависимо от нея. За нормално, самостоятелно прохождане, се смята  възрастта около годинката, плюс минус 2 месеца. Ако то не се е появило до годинка и 4 месеца е нужно да се обърнем към лекар.

Не се радвайте ако вашето дете рано проходи, преди 11-ти месец, и не го толерирайте за това. При тези деца има риск от деформация на крачетата, по-късно те ще имат много странна патешка походка, която ще ви притеснява.

 

Прочетете  всичко  за  нормалното  развитие  на  Вашето  дете 

 

Важни фактори от физическото развитие на детето, които предхождат прохождането:

– задържане на главичката – до 2 ри месец

– посягане и хващане с ръчичка – до 3-4 месец

– обръщане от корем по гръб, а след това и обратно – до 5-6 месец

– самостоятелно седене – до 9 месец

– възможност за изправяне от седнало положение със захват на ръчичката – 10-11 месец.

Ако вашето дете след годинката може да ходи, но не иска да се пусне от вас – това не е страшно, просто то търси сигурност .

Много често през периода 1-2 годинки детето има клатеща, несигурна походка, при която замята някое от крачетата. Това е т.нар. бебешка походка. Тя смущава голяма част от родителите и те настояват за консултация с ортопед. Винаги след прегледа те се успокояват и разбират, че просто трябва да се изчака развитието на детето. Да не забравяме, че физиологично стъпалото на детето до 2-та годинка е плоско /дюстабан/. Това също допринася за вида походка.

И така, кои са проявите, които трябва да  заострят вниманието ти и да те принудят да потърсиш лекарска помощ:

1. Късно прохождане – след 1 година и 4 месеца – изисква незабавна консултация с  ортопед и невролог.

2. Нормално прохождане, но куцащо и силно клатушкащо – консултация с ортопед. Може да е проява на неоткрита луксация на тазобедрената става. Затова изисквайте от лекарят, който ви провежда детската консултация ехографско изследване на ставите от специалист ортопед. Ако бебето ти попада в рисковата група – момиче, седалищно предлежание, наследственост, то това изследване трябва да се проведе още до 2-ия месец. За останалите, при положение, че клинично са преглеждани ставите ежемесечно, препоръчвам ехографията да се направи към 4-я месец.

3. Трудно или невъзможно ходене, поради променен тонус на мускулите – веднага консултация с детски невролог за отхвърляне на ДЦП и други нервни или метаболитни заболявания.

4. Остро настъпила невъзможност за ходене, придружена с болка и щадене на крайника – веднага консултация с ортопед за отхвърляне на травма.

5. Остро настъпил проблем с ходенето или накуцване, без данни за някакво паданеане и  придружено с инфекциозен синдром, най-често температура – незабавна консултация с  вашия  лекуващ лекар за отхвърляне на някои възпаления на периферната и централната нервна система.

Ще се радвам, макар и малко да съм заострил вашето внимание върху двата компонента  в развитието на вашето дете: прохождането и остро появило се накуцване и затруднение в походката. Навременната лекарска диагноза и лечение ще ти спести куп неприятности и страхове.

 1. Avatar
  Христина

  Здравейте,искам да попитам синът ми е на 9 месеца,пълзи, може да стои седнал( което усвои скоро)и от около почти месец се изправя, опирайки се на мебелите. Не сме го държали ние или насилвали по някакъв начин, изправи се напълно сам.Прекарва доста време изправен, още със събуждането веднага се изправя.Като цяло досега се развива нормално, всички критерии, които сте описали в статията ги е покривал в срок.Притеснява ме, че от както се изправи забелязах,че доста често пръстчетата на краката са му свити, като стъпва чак на горната повърхност на пръстчетата.Понякога стъпва и на цели стъпала,понякога едното кръгче на цяло стъпало,другото е със свити пръстчетата.Има ли нещо притеснително в това? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина,
   Детето е с напълно нормално развитие.
   Важното е ,че се изправя само.
   Прочетете повече в книгата „От Нула“.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up