Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Проф. д-р Дженифър Раф: Родители, лъжат ви за ваксините

Днес ще ви предложим изключително нашумяла в последно време статия по болезнена тема – ваксините. Автор на тази статия е проф. д-р Дженифър Раф, която се е уморила от непрекъснатите необосновани и ненаучни нападки над ваксинацията и е решила да подреди и представи всичко точка по точка, като привежда множество аргументи в защита на своята позиция.

“На фона на последните избухнали огнища на морбили и други заболявания, изискващи профилактика във вид на ваксинация, както и отказа на противниците на ваксинациите да признаят този проблем, ме принуди да напиша тази статия, този пост.

Скъпи родители, вас ви лъжат. Хората, които казват, че действат в интерес на вашите деца, подлагат тяхното здраве и дори техния живот на опасност.

♦ Те казват, че морбили не е смъртно опасна болест. Но тя е.

♦ Те казват, че варицелата е дреболия. Но това не е така.

♦ Те казват, че грипът не е опасен. Но той е опасен.

♦ Те казват, че коклюшът не е чак толкова вреден за децата. Но той е вреден.

♦ Те казват, че ваксините не са ефективни в предотвратяване на болестите. Но ежегодно именно ваксините запазват живота на 3 милиона деца. А 2 милиона ежегодно умират от болести, които биха могли да бъдат предотвратени чрез ваксинирането.

♦ Те казват, че “естествената инфекция” е по-добре от ваксинацията. Но те бъркат.

♦ Те казват, че никой не проверява щателно ваксините. Истината е, че ваксините се подлагат на много по-строг контрол, отколкото всяко друго лекарство. Така например в това изследване безопасността и ефективността на пневмококовата инфекция са проверени на 37868 деца“, пише проф. Раф. 

Хората, които отказват да ваксинират децата си, поставят в риск не само собствените си наследници, но и тези на останалите родители. Те ще ви кажат, че лекарите не признават страничните ефекти от ваксините. Истината е, че страничните ефекти са добре известни. И с изключение на много редки случаи, са прекалено меки. Те казват, че ваксината против морбили, паротит и рубеола предизвиква аутизъм. Не, не предизвиква. Въпросът за това дали тази тройна ваксина е причина за аутизма, е изследван многократно. И всички изследвания представят убедителни доказателства, че това не е така. Те казват, че тиомерсалът (защото съдържал един атом живак) във ваксините предизвиква аутизъм. Не, не предизвиква, защото от 2001 г. това вещество го няма, то липсва в почти всички съвременни ваксини. Те казват, че алуминият във ваксините (компонент от ваксината, предназначен за засилване имунния отговор на организма) е вреден за децата. Но не споменават, че децата употребяват повече алуминий с кърмата, с майчиното мляко. Освен това, за да причини вреда, количеството на алуминий трябва да е много по-голямо. Те казват, че т.нар. ваксинален сърбеж доказвал, че ваксините са вредни. Това не е вярно, такова нещо няма.

Те казват, че общоприетият календар на ваксинация не е подходящ, не е съобразен с имунната система на детето. Затова тя няма да се справи с ваксините. Това не е вярно.
Те казват, че ако чуждите деца са ваксинирани, няма нужда вие да ваксинирате своите деца. Това е един от най-отвратителните аргументи, които някога съм слушала. Първо, ваксините невинаги дават 100 % гаранция, че детето няма да се зарази. Затова дори ваксинираното дете понякога все едно се разболява, ако се сблъска с причинителите. Лошото е, че на някои хора не могат да се поставят ваксини, защото страдат от имунодефицит или от алергия към някой от компонентите. Тези хора зависят от груповия имунитет. Хората, които решават да не ваксинират децата си против инфекциозни заболявания, поставят в рисковата група не само собствените си деца, но и на останалите родители.

Те казват, че “натуралните”, “алтернативните” средства са по-добри от тези на доказателната медицина. Това обаче не е така.

Защо лъжат? 

Някои от тях го правят, за да придобият печалби с надеждата да продадат своите алтернативни средства, защото родителите се страхуват от доказателната медицина. Много други противници на ваксините от тези движения действително имат добри намерения. Те са искрени, наистина мислят, че ваксините са вредни. Благите им намерения няма да попречат на микробите да заразяват хората и да им вредят на здравето. Разпространението на информацията за това, че ваксините са опасни, води до пагубни последствия. В днешно време можем да наблюдаваме на цялата територия на САЩ взривове и огнища от болести, които биха могли да бъдат предотвратени с помощта на ваксините. Всички те са заради неваксинирани деца.

Те са едно от най-големите достижения в общественото здравеопазване

“Аз мога точно да предвидя какво ще ми отговорят активистите антиваксинисти. Тъй като те са неспособни ефективно да оспорят неоспоримите научни доказателства за ваксините, ще кажат, че работя за големите фармацевтични корпорации. Не, аз не работя и никога не съм работила за тези корпорации. Те ще твърдят, че аз не съм учен, аз обаче съм учен. Те ще ви уверяват, че съм “агент 666”. Не знам какво е това, но аз не съм такъв агент. Нито едно от тези твърдения не е истина, но всички те са рефлексен отговор, рефлексна реакция на активистите по антиваксинации. Защото те нямат никакви факти, за да подкрепят своята позиция. Все пак на някакво ниво дълбоко в душата си те трябва и вероятно разбират това. И се страхуват от последствията. Затова са така нападателни“, коментира проф. Раф.

Яна БОЯДЖИЕВА

  1. Avatar
    Десислава

    Здравейте Д-р Янакиев.В петък ни предстои ваксината,която се слага на 6год.мисля че е тази(дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит)но ми е притеснено и се чудя дали да не я забавя или да я пропусна.Вие сте много добър Доктор и бих искала да разбера вашето мнение да я слагам ли или не.Благодаря Ви

  2. Десислава

    Здравейте отново прочетох ваши статии и видях че сте За ваксините и вече знам вашето мнение.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up